Annons

Nya kök höjer hyran i Kungälv

Kungälv Renoveringen på Dämmevägen i Kungälv höjer hyrorna med minst en tusenlapp. De allra flesta hushåll har redan flyttat. Nu står 300 nya hyresgäster i området inför liknande stambyten.
Foto: Gustaf Görfelt
Martin Rehnberg fick 20 000 extra köpoäng av Kungälvsbostäder och valde att flytta till ett annat hus. Den förturen kommer inte fler hyresgäster att få.

Det var för ett år sedan som Hem & Hyra kunde berätta om den planerade renoveringen på Dämmevägen 2 i Fontin, Kungälv. Då ville hyresvärden, den kommunala stiftelsen Kungälvsbostäder, höja hyran för en tvåa till 7 000 kronor och för en etta till 5 000 kronor.

Efter förhandling med Hyresgästföreningen står det nu klart att hyreshöjningen inte blir fullt så hög. Tvåorna kommer att kosta cirka 6 200 kronor, utan tillval. Månadshyran i dag är cirka 4 100–5 200 kronor.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Ettorna landar på ungefär 4 400 kronor, jämfört med dagens hyra på cirka 3 000–3 600 kronor. Höjningarna kommer att trappas in under fyra års tid.

Men få av de ordinarie hyresgästerna kommer att märka något av det. Inför upprustningen på Dämmevägen valde Kungälvsbostäder att erbjuda samtliga 27 hushåll förtur till andra lägenheter. I dagsläget bor bara tre hyresgäster kvar på förstahandskontrakt.

– Alla andra har flyttat. 16 stycken utnyttjade förturen till resten av beståndet, och åtta har flyttat av andra skäl, säger Linda Winstedt, kommunikations- och marknadschef hos Kungälvsbostäder.

Annons
Läs ocksåSmåbarnspappan Vaheel får tusen kronor högre hyra efter renovering: ”Vem ska klara det?”Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed jobbar heltid på en pizzeria. Ändå är han orolig för hur han ska klara hushållsekonomin när hyran för familjens lägenhet snart höjs rejält. "Jag har samma lön som förut, den går inte upp en krona", säger han.

Martin Rehnberg och hans sambo hör till dem som lämnat huset. De ville inte betala för nytt kök och badrum, utan valde att använda förturen de fått.

– Det var bara att tacka och ta emot. Vi hittade en kanonlägenhet, som vi aldrig hade kunnat få med de poäng vi hade innan. När min gamla lägenhet är klar blir den dyrare än där vi bor nu, säger Martin.

Upprustningen på Dämmevägen är den första i en lång rad för Kungälvsbostäder. Över 60 procent av stiftelsens 2 700 lägenheter kräver stambyte inom kort.

Läs ocksåUlf och Charlotta la 1 miljon ur egen ficka på sitt kök – nu vill värden riva ut det

Näst på tur står den kommunala stiftelsens hus på Lärkgatan, Fontinvägen, Ivar Claessons gata/Floragatan och Trollhättevägen. När och i vilken ordning de rustas upp är ännu inte klart.

Annons

Men någon allmän förtur blir inte aktuell för de 300 hushållen där. Få av dem som lämnat Dämmevägen har haft strikt ekonomiska skäl, enligt Linda Winstedt.

– Majoriteten har inte valt billigare lägenheter, utan passat på att välja större. Vi fick också väldigt mycket kritik från övriga i bostadskön som tyckte att det var väldigt orättvist att de fick gå före, säger hon.

Framtida förturer kommer i stället att behovsprövas, till exempel mot medicinska skäl eller om en befintlig hyresgäst inte alls skulle ha råd med hyran efter renovering.

Fakta: Renoveringen på Dämmevägen 2
 • Omfattar stambyte, nya kök och badrum, fönsterbyte, nydragen el, tilläggsisolerad vind, upprustning av tvättstugor och allmänna utrymmen, nya entréer med nytt låssystem och porttelefon, dränering, plantering och markbehållare för sopor.
 • Tillval: tapetsering och målning i lägenheten.
 • Startar i oktober, beräknas vara klar nästa sommar.
Fakta: Hyran före och efter renovering
 • Huset på Dämmevägen 2 rymmer nio ettor och 18 tvåor.
 • Månadshyran för en etta ligger i dag på cirka 3 000–3 600 kronor, men stiger efter renovering till ungefär 4 400 kronor.
 • Månadshyran för en tvåa är i dag cirka 4 100–5 200 kronor, men blir efter renovering cirka 6 200 kronor.
 • Med tillval höjs hyran ytterligare. Hyreshöjningen trappas in under fyra års tid.
Fakta: Näst på tur

Kungälvsbostäders styrelse har beslutat att börja planeringen för fyra nya renoveringar. När och i vilken ordning de ska ske är inte klart.

 • Lärkgatan 1–19, 123 lägenheter
 • Fontinvägen 4–10, 81 lägenheter
 • Ivar Claessons gata 13–17/Floragatan 7–13, 59 lägenheter
 • Trollhättevägen 9–15, 36 lägenheter
Läs också Förre fackordföranden rasar mot fackförbundets lyxrenovering av hans hyreshus: "Gör ont i mitt hjärta" Forskare: Störningar får flest att flytta vid renoveringar Görans och Mona-Lis vardagsrumstak rasade ner i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.