Annons

Nya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörs

Göteborg Nu inleds en av landets största hyresförhandlingar. Göteborgs kommunala värdar kräver en hyreshöjning på 6,8 procent från och med mars. Årets rekordhöga yrkanden är ett misslyckande för parterna, menar Hyresgästföreningen.
Var fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Var fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

Allmännyttan i Göteborg är en av landets största, med drygt 75 000 lägenheter. Nu vill de fyra kommunala bostadsbolagen Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder höja hyrorna med 6,8 procent från och med 1 mars.

Höjningen motsvarar 476 kronor mer i månaden för en lägenhet som i dag kostar 7 000 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Yrkandet gäller alla de fyra bolagen, men varje bolag kommer att förhandla separat med Hyresgästföreningen. Målet är att nå en uppgörelse i tid till 1 mars. Om förhandlingarna drar ut på tiden, eller strandar helt, så riskerar hyresgästerna att få betala hyreshöjningen i efterskott.

– Förutsättningarna är relativt goda att bli klara i tid. Vi har en ganska tajt plan för förhandlingssammanträdena framöver, säger Framtidens hyresmarknadschef Eva Paulson.

Hon vill i dagsläget inte gå in på vad som ligger till grund för kravet på 6,8 procent, eftersom det är en förhandlingsfråga. Yrkandet är historiskt högt, liksom på de flesta håll i landet.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Men där många förhandlingar redan kört fast är Eva Paulson optimistisk till att parterna i Göteborg ska lyckas nå en lösning vid förhandlingsbordet.

– Trepartsöverenskommelsen ger en bra grund att stå på för att komma överens lokalt. Så det hoppas jag verkligen på. Men det är tidigt i förhandlingen, så jag vet inte än.

Lägre utgångsbud än i Stockholm

Stockholms kommunala hyresvärdar har ungefär lika många lägenheter som Göteborgs allmännytta. De har krävt en hyreshöjning på nio procent.

Annons

Göteborgs utgångsbud är alltså flera procentenheter lägre. Alltid något, konstaterar Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region Västra Sverige.

– Om det är något som är positivt så är det väl det. Att det är lägre än Stockholm och lägre än Fastighetsägarföreningens snack om de där tio procenten som de varit ute och vevat med sedan starten. Men det är fortfarande högt.

Vad har ni fått för argument från Framtiden?

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Det är egentligen samma argument som andra. Man använder sig av det gemensamma förhandlingsunderlaget, man väljer att tolka det på ett annat sätt än vad vi tycker att avtalet säger att man ska göra. Och då når man till de här siffrorna. Så det är inte så konstigt att de kommer dit, men de gör det på felaktiga grunder.

Just nu pågår hyresförhandlingar på bred front i Göteborgsregionen. Högsta kravet ligger på knappt tio procent. I Göteborg har Fastighetsägarna GFR krävt hyreshöjningar på 9,73 procent för ett flertal privata hyresvärdar.

HELA LISTAN: Västsvenska värdarnas rekordhöga krav för 2023

Antalet förhandlingar som strandar väntas nationellt bli rekordhögt i år. Detta eftersom parterna står ovanligt långt ifrån varandra denna krisvinter. Förhandlingarna för Stockholms kommunala hyresvärdar körde fast redan i november. Nu ligger hyrorna hos parternas gemensamma tvistelösningsorgan Hyresmarknadskommittén, som ska avgöra hur hög den nya nivån ska bli.

”Ett gemensamt misslyckande”

Ändå har hyresmarknadens parter för första gången en gemensam modell för vilka faktorer hyresförhandlingarna ska grunda sig på (se faktaruta nedan). Hyresgästföreningens Carl-Johan Bergström hade inte väntat sig att den skulle ge så skilda resultat, beroende på vem som räknar.

Annons

– Det är något som treparten måste se på som ett gemensamt misslyckande. Ambitionen med trepartsavtalet är väldigt god. Men att direkt gå så här snett är inte bra.

Framtidens hyresmarknadschef Eva Paulson har ingen förklaring till att allmännyttorna i Göteborg och Stockholm landat i så pass olika utgångsbud, trots samma beräkningsmodell och liknande förutsättningar.

– Jag ger mig inte in och spekulerar så mycket i det. Vi utgår från parametrarna, och gör en sammanfattning utifrån hur vi ser på det. Jag har svårt att kommentera hur andra kommer fram till sina procentsatser.

Nu väntar intensiva förhandlingar under januari. Båda parter hoppas i dagsläget att undvika att Göteborgshyrorna avgörs av Hyresmarknadskommittén i Stockholm.

– Vi kommer ändå från ett tvåårigt avtal med Framtidenkoncernen. Sedan är det tuffa förutsättningar, men det är klart att jag hoppas att vi ska lösa det här lokalt. Att vi ska kunna ta ansvar, säger Hyresgästföreningens Carl-Johan Bergström.

Hela landet – så mycket vill värdarna höja din hyra

Fakta: Trepartsmodellen – så sätts hyrorna

Trepartsmodellen är ett avtal mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta som företräder kommunala värdar och Fastighetsägarna som organiserar privatvärdar. Parterna förhandlar varje år hyrorna för 1,5 miljoner lägenheter. Nu testas modellen på riktigt för första gången.

Modellen innebär att hyreshöjningar ska baseras på fem faktorer, utifrån ett snitt för de senaste tre åren:

  • Taxor för el, fjärrvärme, vatten, avlopp och avfall
  • Räntekostnader
  • Kostnader för förvaltning och underhåll
  • Inflation exklusive hyror
  • Bruttonationalprodukten, bnp
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.