Annons

75 000 Stockholmare krävs på nio procent i hyreshöjning av kommunala bostadsbolag

Stockholm Det fanns ett hopp om att de kommunala bostadsbolagen i Stockholm skulle hålla tillbaka sina hyreskrav. Men nu står det klart att Stockholmshem, Familjebostäder och Svenska Bostäder kräver en hyreshöjning på nio procent av sina 75 000 hyresgäster. "Det kommer slå otroligt hårt mot hyresgästerna", säger Adam Hillawi, förhandlare Hyresgästföreningen region Stockholm.
Adam Hillawi
Foto: Gry Ellebjerg/Ida Karlsson
"Många hyresgäster har hört av sig och är oroliga för att få stora hyreshöjningar," säger Adam Hillawi, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm.

Bostadsbolag som kräver rejäla hyreshöjningar av sina hyresgäster har blivit en följetong i Hem & Hyra. Listan på bolag som kräver hyreshöjningar på runt tio procent fylls på med nya bolag hela tiden. Nu har några av Sveriges största kommunala bostadsbolag kommit med sina hyreskrav.

Stockholms tre kommunala bostadsbolag, med cirka 75 000 hyresgäster, kräver nio procent i hyreshöjning från och med första januari 2023. Därmed lägger de sig en halv procent under Fastighetsägarna Stockholm som krävt en höjning med 9,5 procent.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Men Adam Hillawi, förhandlare för Familjebostäder på Hyresgästföreningen region Stockholm, och flera andra inom Hyresgästföreningen hade hoppats på större återhållsamhet från de kommunala bostadsbolagen.

– Ja lite förvånad blev jag när de yrkade på nio procents höjning med tanke på att de lyder under kommunen och består av folkvalda politiker som har ett samhällsansvar, säger Adam Hillawi.

Jonas Larsson Yngve Sundblad Adam Hillawi
Jonas Larsson och Yngve Sundblad, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Stockholmshem och Svenska bostäder. Adam Hillawi, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen region Stockholm.

Han berättar att målet ändå är att komma överens med bolagen om en rimlig hyreshöjning.

– Hyresgästerna kan inte bära bördan för alla ökade kostnader i samhället. Allmännyttan måste ta ett större ansvar, säger han.

Annons

Jonas Larsson, ordförande i Stockholmshems förhandlingsdelegation, skräder inte orden när han kommenterar bolagens hyreskrav.

– Det är oansvarigt och det kommer att drabba hyresgästerna och kan leda till att vissa inte kan bo kvar, säger han och menar att bostadsbolagen borde ta ett större ansvar i den här svåra tiden.

Läs ocksåHerrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter Ett litet barn packar upp sina leksaker ur en flyttlåda.

Men ett bostadsbolag som sticker ut i Stockholm är Micasa, där hyresgästerna kanske har dragit en vinstlott i årets hyresförhandlingar.

Bolaget är undantaget årets hyresförhandlingar eftersom de sedan tidigare ingått ett tvåårsavtal som gör att det redan är klart att hyresgästerna får en höjning på 1,5 procent 2023.

Stefan Sandberg, vd på Svenska Bostäder, förklarar varför bolagen vill ha nio procent i hyreshöjning från första januari 2023.

Annons
Läs ocksåHyresgäster blir utan el-stöd när värdarna behåller pengarna - Ulf, 74: "Det blir ett jäkla hallå"Hyresgäster blir utan el-stöd.

– Det handlar om det extremt tuffa läget för alla i samhället, inklusive bostadsbolag. Vi har kraftigt höjda kostnader för bland annat lån, förvaltning, el, värme och material och nio procent ger långt ifrån täckning för våra kostnader, säger han.

Hyresgästföreningen hade ju hoppats på en större återhållsamhet från er sida, vad är din kommentar till det?

– Även allmännyttiga bostadsbolag behöver ha en långsiktigt hållbar ekonomi om vi ska kunna fortsätta bygga nytt, förvalta våra hus och bidra till att genomföra den nödvändiga klimatomställningen, säger han.

Fakta: Så mycket vill värdarna höja hyran – alla yrkanden hittills

Läs också Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Kraftiga protester mot hyreskrav: ”Vi måste agera om det ska hända något” Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.