HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nya regler ska minska antalet bilbränder

Nyheter På tio år har antalet utryckningar mot bilbränder ökat med 50 procent. Nu kräver Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna att det blir lättare att forsla bort övergivna fordon.
Foto: Kenneth Samuelsson/Hem & Hyra
Rester efter utbränd bil i Botkyrka.

Statistiken från MSB är lika tydlig som oroande.

Bara mellan 2005 och 2015 har utryckningarna mot misstänkt anlagda bilbränder ökat från 969 stycken till 1 428 stycken runtom i landet. Backar man bandet till millennieskiftet har antalet bränder fördubblats.

Läs ocksåMarie Linder: Jag är oerhört besviken på Stefan Löfven

På grund av tekniska skäl har myndigheten inte hunnit sammanställa någon statistik för fjolåret, men Hem & Hyras genomgång visar att siffrorna sannolikt hamnar på samma höga nivå som 2015. Under fjolåret polisanmäldes 3 800 bränder i motorfordon – en brottsrubricering där bilbränder brukar utgöra en klart majoritet av fallen.

Det faktiska antalet anlagda bilbränder är troligtvis fler än vad som årligen redovisas, berättar Joakim Ekberg, statistikproducent på MSB.

– Vi bygger våra siffror på insatsrapporterna från räddningstjänsten. Men deras främsta uppgift är ju inte att ta ställning till om branden är anlagd. Vi har kunnat se en viss försiktighet jämfört med polisens rapporter.

Läs också5 000 lägenhetsinbrott – lägsta nivån sedan 2004

Störst antal fordonsbränder inträffade förra året i Stockholm, Malmö, Södertälje, Göteborg och Botkyrka.

Bara under 2016 brann det 200 bilar i Södertäljes bostadsområden, vilket Hem & Hyra rapporterat om. Enligt polisen en effekt av social oro och ett ökat fall av försäkringsbedrägerier.

Att bilar sticks i brand skapar både otrygghet för de boende och ökar även risken för övrig skadegörelse och brottslighet – samt för nya bilbränder.

Läs ocksåVänner på varsin sida stängslet

Bostadsorganisationerna HSB, Fastighetsägarna och Sabo har därför tillsammans med Hyresgästföreningen skrivit till justitieminister Morgan Johansson (S) och krävt att det ska bli lättare att transportera bort övergivna och felparkerade bilar från privatägd mark.

I dagsläget är ett sådant ingrepp bara möjligt om bilarna sår på kommunal mark.

– Ibland är det fråga om rena bilvrak. Det gör att området upplevs som nedgånget, illa omhändertaget och otryggt, säger Marie Öhrström, chefsjurist på Fastighetsägarna Sverige.

Att få bort bilarna skulle både få en brottsförebyggande effekt samt göra det lättare för äldre och rörelsehindrade att finna parkering, resonerar organisationerna.

Fakta: Här brann flest fordon 2016
Kommun Antal bränder
Stockholm kommun 487
Malmö kommun 354
Södertälje kommun 259
Göteborg kommun 254
Botkyrka kommun 140
Uppsala kommun 122
Västerås kommun 111
Örebro kommun 94
Helsingborg kommun 90
Eskilstuna kommun 85

Källa: Brå

Läs också Forskaren: ”Vanligast i områden där det skett en förändring” Större risk att utsättas för brott om man bor i lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.