Annons

298 bilbränder – ingen gripen

Södertälje Under 2016 brann 200 bilar i Södertäljes bostadsområden. Fler än något år tidigare. Hittills i år summeras antalet till 98 stycken. Men inte i något fall har polisen gripit någon gärningsman.
Foto: Kenneth Samuelsson
Bilbränder - ett svårlöst brott i Södertälje.

Michael McCarthy, säkerhetssamordnare på Södertälje kommun säger att det totala antalet bilbränder 2016 slutade på 200 stycken, långt fler än de 130 bränder som skett åren innan. I år har 98 bilar förstörts i bränder. Men hittills har ingen gärningsman gripits för de 298 bränderna.

– Jag har möte med polisen och olika myndighetspersoner varje vecka och mig veterligen har ingen gripits. Det är inte bra men det är brott som är mycket svåra att lösa eftersom det är ögonblicksverk och sker på natten, säger han.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Att ingen grips gör också att det är svårt att veta varför bilarna tänds på eller varför antalet har ökat de senaste åren.

– Eftersom ingen grips kan vi ju inte göra någon orsaksanalys.

För att minska antalet bränder har kommunen och polis under flera år arbetat bl.a. genom att styra personalresurserna där de behövs mest, prata med ungdomar på fritidsgårdar, arrangera nattvandringar, samverka med religiösa ledare och väktare som är ute och ronderar. Även om orsaken inte är klarlagd så har antalet bilbränder minskat under de första åtta månaderna 2017 jämfört med 2016. Hittills i år har det brunnit 98 bilar jämfört med 125 stycken under samma period 2016.

Läs ocksåRekordmånga bilbränder i Södertälje

– Det är positivt att vi lyckats få ned antalet bilbränder något men det är inget att yvas särskilt över eftersom 2016 var ett mörkt år för fordonsbränder, arbetet mot bilbränder måste fortsätta, säger han och tillägger att antalet bilbränder tidigare år legat runt 100 stycken per år.

Annons

Den lokala polischefen i Södertälje, Max Åkerwall, känner inte heller till att någon gripits för bilbränderna under 2016 eller 2017.

– Det är frustrerande, säger han.

Läs ocksåGrannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!”Foto på Marie Larsson, med en av sina hundar (Australian shepard) bredvid sig, och en som sticker ut nosen genom gallret i den öppna bakluckan på en röd bil. Marie har axellångt ljust/vitt hår, glasögon, grönmönstrad topp, svart jacka och svarta byxor. Hon gestikulerar åt vänster i bild med ett finger. i bakgrunden syns parkeringen och ett ljusgult fyravåningshus med putsad fasad.

Under fem dagar i juli brann tio bilar i Södertälje vilket ledde till ökad övervakning från polis och väktare. Övervakningen ledde enligt Max Åkerwall till att ett misstänkt fordon stoppades och personer identifierades. Men bevisningen räckte inte till för att starta en förundersökning.

– Efter det har antalet bränder minskat vilket troligen visar att vi har identifierat rätt personer för flera av bränderna, säger han.

Han säger att skälet till att det är svårt att gripa någon beror på flera saker. Alltifrån till att brotten sker på natten när det finns få vittnen till att de tekniska bevisen brinner upp.

Annons

– En annan orsak är att det är en stor geografisk yta som ska bevakas och att vi har begränsade resurser, säger han.

Han säger att historiskt har bilbränder ofta ökat som en reaktion på att polisen har gripit eller ökat bevakningen av kriminella gäng. Men så är inte fallet i år.

– Jag har ingen förklaring till att det ökade i juli, men det kan bero på att ungdomar är uttråkade.

Läs också "Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning Hyrde ut till prostituerade 79 gånger – nu hamnar hyresgästen i fängelse Hade sex kilo knark och 900 000 i kontanter hemma – hyresgästen slipper straff

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.