Annons

Nya siffror: 166 000 i Storstockholm hyr dyrt och osäkert – Vladimir: ”Oron hänger alltid över en”

Stockholm Över 102 000 i Stockholms län är inneboende medan drygt 64 000 hyr i andra hand visar siffror från Länsstyrelsen. Samtidigt stiger andrahandshyrorna. Vladimir Petrosyan är en av dem som flyttat runt och haft skyhög hyra. ”Jag var stressad över att betala så mycket,” säger han.
Osäker andrahandsmarknad i Stockholm
Foto: Gry Ellebjerg/Privat
"Oron hänger alltid över en. Kommer jag få bo hos kompisar om jag inte hittar nåt?," säger Vladimir Petrosyan, om den osäkra och dyra andrahandsmarknaden i Stockholm.

Bostadsbristen i länet påverkar främst hushåll med låga inkomster och särskilt ungdomar, barnfamiljer och nyanlända. Vladimir Petrosyan är en av dem som flyttat runt i andra hand. När han kom till Stockholm från Belarus sökte han boende på Blocket och i många facebookgrupper.

– Oron hänger alltid över en. Kommer jag få bo hos kompisar om jag inte hittar nåt? Det är nästan omöjligt att hitta boende med skälig hyra, där de inte tar ut mer i andra hand än vad de får, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Med bristen på bostäder hänvisas många till andrahandsmarknaden där de tvingas acceptera höga hyror. Samtidigt fortsätter andrahandshyrorna i länet att stiga. Siffror från Blocket visar att medianhyran i andra hand för en trea eller större i Stockholms kommun låg på 15 300 kronor 2020. I november 2021 var medianhyran för samma typ av lägenhet 16 000 kronor. Medianen är den hyra som hamnar i mitten om hyrorna sorteras från lägst till högst.

Bostadsannonserna på Blocket har ökat

Ett tecken på att andrahandsmarknaden växer är att antalet bostadsannonser på Blocket ökat. Enligt en rapport från Hyresgästföreningen region Stockholm har antalet annonser ökat från 10 000 år 2010 till 16 400 år 2019 för lägenheter med 1-4 rum och kök i Stockholms kommun. Under samma period har hyrorna fördubblats, enligt siffror från Blocket. Samtidigt har medianlägenheten minskat från 44 till 39 kvadratmeter, vilket innebär att förändringen egentligen är ännu större.

Drygt 102 500 personer är inneboende

Det är svårt att uppskatta hur stor länets andrahandsmarknad är, men i Länsstyrelsens medborgarundersökning 2021 där 6 400 personer svarat uppger 3,5 procent av alla personer mellan 18–85 år att de bor i andra hand och 5,6 procent att de är inneboende. Det motsvarar drygt 64 000 personer som bor i andra hand och ytterligare drygt 102 500 personer som är inneboende. Siffrorna var ungefär samma 2019 men har ökat jämfört med 2017 då motsvarande siffror var 47 000 respektive 69 000.

Bland yngre mellan 18-30 år är andelarna högre, över 8 procent bor i andra hand och 17,5 procent är inneboende. Det motsvarar drygt 32 000 som hyr i andrahand och nästan 70 000 som är inneboende. Troligen är det många fler som hyr i andra hand eller är inneboende eftersom Länsstyrelsens enkät endast når folkbokförda personer.

Annons
”Var stressad över att betala så mycket”

Vladimir Petrosyan hade tur att som nyinflyttad till Stockholm hitta ett rum för 2 800 kronor i månaden i Hässelby. Något år senare var han tvungen att flytta då den som hade lägenheten skulle komma tillbaka. Då fick han tag i en omöblerad etta med kokvrå där andrahandshyran låg på 7 500 kronor.

– Jag tänkte ”skönt, nu behöver jag inte bo på gatan”. Samtidigt var jag stressad över att betala så mycket.

Läs ocksåAndrahandshyrorna skenar trots pandemin – Moa letar akut bostad: "Brutal situation"

Det visade sig att tjejen som hyrde ut egentligen inte behövde bostaden.

– Studentlägenheten via KTH hyrde hon ut i andra hand medan hon själv bodde i en annan lägenhet på Kungsholmen, säger Vladimir.

Det kom också fram att Vladimir betalat dubbelt så mycket som skälig hyra varje månad. Hyran låg egentligen på mellan 3 500 och 3 800 kronor, enligt uppgifter från Hyresgästföreningen. För Vladimir blev det en ständig oro att inte kunna spara pengar och ha en buffert.

Annons
Läs ocksåSmåbarnsmamman Saifon lurades på 44 000 kronor – Hem & Hyra granskar ockerhyrorna

Hans tidigare hyresvärd i Hässelby tipsade om att gå med i Hyresgästföreningen så att han kunde få hjälp att kräva tillbaka pengar efter att han flyttat ut.

Med hjälp av skärmdumpar på hyresbetalningar och kontrakt i original kunde han sen med hjälp av Hyresgästföreningens jurister gå till hyresnämnden och kräva tillbaka nästan 25 000 kronor som han betalat för mycket.

– Det känns bra att få tillbaka pengarna. Rätt ska vara rätt. Många unga har ingen koll på det här. Att det finns regler som skyddar oss och möjlighet att få juridisk hjälp med återkrav.

Fakta: Skenande andrahandshyror

Andrahandshyrorna har ökat i snabbare takt än hyrorna på förstahandsmarknaden. I Storstockholm är andrahandshyrorna som högst.

Efter en lagändring 2013 då bostadsrättsinnehavare fick rätt att ta ut mer i hyra än tidigare, ökade andrahandshyrorna kraftigt, enligt Boverket. Hyresrätterna drogs också med i höjningen trots att lagändringen inte berörde dem.

Mellan 2009 och 2017 ökade hyrorna för bostadsrätter som hyrdes ut med 84 procent medan hyrorna för hyresrätter som hyrdes ut i andra hand ökade med 59 procent i landet.

Andrahandshyrorna i Stockholmsregionen har också ökat mest i förhållande till inkomsterna, jämfört med andra storstadsregioner, skriver Boverket. I Storstockholm ökade de disponibla inkomsterna med 23 procent samtidigt som andrahandshyrorna ökade med 43–71 procent perioden 2009–2016.

Källa: Boverket

Läs också ”Kommer inte att få tillbaka dina pengar” – uthyraren vägrar betala Penny för ockerhyran Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.