Annons

Andrahandshyrorna skenar trots pandemin – Moa letar akut bostad: ”Brutal situation”

Nyheter Fyra av tio hyresgäster fick det sämre ställt under pandemin – likväl har andrahandshyrorna fortsatt att öka i nästan hela landet. En lägenhet är nu 500 kronor dyrare i månaden än när pandemin slog till, visar Hem & Hyras granskning. Ännu brantare är utvecklingen i storstäderna.
För ensamstående Moa Kedborn, 28, och hennes två barn är bostadsmarknaden i Stockholm stängd.

Det var en dyster rapport som Hyresgästföreningen släppte tidigt i våras. Pandemin hade gjort 41 procent av hyresgästerna fattigare och den stora majoriteten kände oro över sin privatekonomi på grund av covid-19.

Men att människor fått mindre pengar i plånboken återspeglas inte på andrahandsmarknaden. Tvärtom visar Hem & Hyras genomgång av säljsajten Blockets statistik att andrahandshyrorna ökat i alla landets tio största län. Sedan pandemin fick fart har priserna stigit med sex procent totalt i landet – vilket innebär att en lägenhet nu är i snitt 500 kronor dyrare att hyra än i vid slutet av februari 2020.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Medianhyra för andrahandslägenhet i landets olika delar. Tryck på pilknappen för att bläddra mellan län.

I dag ligger medianhyran i Stockholm på 11 000 kronor för en lägenhet på 40 kvadrat – en ökning med tio procent jämfört med innan coronakrisen. Göteborgsområdet har under pandemin haft en hyresboom på elva procent medan Skåne, Uppsala och Östergötland har fått se ökningar på sju, tolv, respektive 22 procent. I endast tre län har hyresnivåerna sjunkit något.

Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.

Ett liknande mönster går igen om man jämför de två första veckorna i oktober med samma period i fjol. Då landar ökningen i Stockholm på tio procent, Göteborg på två procent, Skåne på 10 procent, Uppsala på 25 procent och Östergötland på 32 procent.

Enligt Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket, gömmer sig en pandemieffekt i statistiken. I och med att människor inte flyttade för att plugga och jobba i samma utsträckning som vanligt pausades svenskarnas naturliga flyttmönster under första pandemiåret.

– I maj började det sedan röra på sig och trycket på bostadsmarknaden ökade. Vilket även gav ett ökat tryck på andrahandsbostäder, med högre andrahandshyror.

Läs ocksåMormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planernaMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

Inget hopp i bostadskön

Ytterligare en förklaring är det stigande värdet på ägt boende. Under de senaste året har bostadsrättspriserna ökat med nästan åtta procent.

Annons

– Då är det inte förvånande att även andrahandshyrorna går upp – hyrorna följer marknaden. Och just nu är trycket på bostäder oerhört högt, det behöver helt enkelt byggas mer.

För ensamstående tvåbarnsmamman Moa Kedborn i Västerås kommer de skenande andrahandshyrorna som ett slag i ansiktet. Efter en separation och en kommande jobbflytt till Stockholm behöver hon akut hitta en bostad – men efter ett halvårs sökande står hon fortfarande tomhänt.

dyra andrahandshyror stoppar Ebba
Moa Kedborn, 28, är ensamstående mamma och arbetar som personlig assistent. Hon behöver akut flytta till Stockholm – men marknaden sätter stopp.

Att få en lägenhet genom den ordinarie bostadskön efter endast några månader hyser hon inga förhoppningar om.

– Det är brutala hyror när man söker i andra hand. Och lägenheterna verkar bara bli mindre och mindre samtidigt som priset går upp, säger hon.

Moa Kedborns smärtgräns går på cirka 10 000 kronor. För den summan skulle hon kunna hyra dubbla lägenheter varje månad i till exempel Västerbotten. I Stockholm har hennes bästa bud legat på cirka 14 000 kronor för en trerummare.

Med tanke på att så många fått sämre ekonomi på grund av pandemin blev de skyhöga hyrorna en obehaglig överraskning för familjen.

– Men de som hyr ut passar väl på att sätta höga hyror nu när människor är desperata. Folk riskerar att hamna på gatan för att de ska ha sina hyror. Det är sjukt.

Roten till ondskan

Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, är djupt bedrövad över de skenande andrahandshyrorna.

Annons

– Jag hittar knappt ord. En otroligt oroväckande utveckling. Det känns som att den här frågan går i ständig repris utan att någonting händer.

Roten till ondskan är enligt Hyresgästföreningen lagändringen som infördes 2013, vilken gjorde det möjligt för personer med bostadsrätt att ta ut en hyra som baseras på lägenhetens marknadsvärde. Tanken var att lite extra klirr i kassan skulle sporra fler människor att avlasta den ansträngda bostadsmarknaden.

Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren: ”Det vi befarade har nu inträffat – hyrorna har stigit alldeles för mycket.

I stället har det enligt Erik Elmgren skapats två parallella bostadsmarknader med helt olika spelregler. Dels den ordinarie marknaden och dels en marknad för andra-, tredje- och fjärdehandskontrakt med hyror högt över vad som hade tillåtits för en vanlig hyresrätt.

Och eftersom det inte går att kräva tillbaka överhyra för ägt boende flyttar många hellre än att göra en rättslig prövning av nivån.

– Man behöver ta fram en mycket bättre lagstiftning, med ett bättre konsumentskydd. I stället för marknadsvärdet på andrahandsbostaden borde man luta sig mer mot faktiska kostnader och bruksvärdet.

Har du en lägenhet i Stockholm med plats för en vuxen och två barn? Kontakta Moa Kedborn här.

Fakta: Så hög är andrahandshyran just nu*
Region Medianhyra, kr Medianstorlek, kvm
Blekinge 6 050 65
Dalarna 5 900 54
Gotland För litet urval För litet urval
Gävleborg 5 400 53
Göteborg 9 000 55
Halland 8 500 64
Jämtland x x
Jönköping 5 898 60
Kalmar 5 657 67
Kronoberg 7 250 56
Norrbotten x x
Skaraborg 6 725 67
Skåne 8 000 56
Stockholm 11 000 42
Södermanland 8 000 65
Uppsala 8 000 41
Värmland 5 776 62
Västerbotten 5 125 60
Västernorrland 6 900 60
Västmanland x x
Älvsborg 6 900 61
Örebro 6 492 59
Östergötland 7 902 59

*Medianhyran för de första två veckorna i oktober.

Källa: Blocket

Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.