Annons

Nybyggda MKB-lägenheten blev en mardröm

Malmö ​Jörgen Danielsson är upprörd. Han bor i MKB:s nybyggda hus på Lundavägen nära köpcentret Entré. Lägenheten är ljus och fräsch. Bortsett från en brun fläck i taket. Först nu, två år efter att fuktfläckar började dyka upp, sätter MKB in fläktar för att torka ut fukten.

​Nonchalant och arrogant. Så beskriver Jörgen Danielsson hyresvärdens agerande.

– Fuktfläkarna dök upp bara några veckor efter att jag flyttade in för två år sedan, berättar han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fukten anmälde han till MKB. Som skickade dit en målare för att måla över fläckarna i sovrummet och i köket. I sovrummet försvann missfärgningen. Men fläcken i köket har envisats med att komma tillbaka, trots ytterligare en övermålning från MKB:s sida. 

Först i april i år valde det kommunala bostadsbolaget till slut att sätta in en avfuktningsapparat.

– Jag tycker det här är dålig respekt från MKB:s sida. Man skulle ha gjort något åt det från början när jag anmälde problemet istället för att vänta två år.  Nu har det blivit en följetong. Jag kan inte ställa upp och ha öppet hus för hantverkare som ska hit hela tiden.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

En ny fuktmätning visar att fukten finns kvar trots att fläkten kört i tio dagar.

Annons

– Nu ska de borra upp nya hål. Snart kommer väl mitt tak att se ut som en schweizerost, suckar Jörgen.

För sin lägenhet på 53 kvadratmeter betalar han knappt 5 800 kronor. En bra hyra för ett centralt läge, tycker Jörgen. Och han tycker om den ljusa och välplanerade lägenheten. Men det återkommande problemet med fuktfläckar har förtagit mycket av trivseln.

Läs ocksåMarianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

– Finns det fukt så finns det kanske också mögel, det är klart man blir orolig. Jag hoppas det ska bli bra så jag kan lägga det här bakom mig. 

Enligt Olle Ingman, fastighetschef på MKB, är detta inget genomgående problem i fastigheten på Lundavägen.

– Vad jag vet har vi bara haft ett eller ett par fall med kvarstående vatten i betongkonstruktionen. Det tar tid att torka ut.

Annons

Han tycker inte det är något att oroa sig för.

– Nej, det är sådant som ofta dyker upp i nyproduktion.

Normalt sett är det uttorkning från som gäller. Varför det inte blivit gjort i det här fallet kan jag inte svara på, säger han.

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.