Annons

Nytt företag tar betalt för hyreshjälp

Nyheter ​Ett nystartat företag i Lund hjälper andrahandshyresgäster att få tillbaka överhyran. För hjälpen tar företaget 40 procent av ersättningen. Men du kan lika gärna göra det själv – helt gratis.
Det nya företaget heter rätthyra.nu och har sitt säte i studentstaden Lund.  Företaget erbjuder sig att ta hand om allting, från anmälan till representation i hyresnämnden.
Grundaren Daniel Losinski har själv råkat ut för att betala för mycket i andrahand och fick idén efter sin egen process i hyresnämnden.
– Min erfarenhet då var att det är väldigt krångligt och jag tror inte folk är medvetna om möjligheten att få tillbaka pengar, säger han.
Än så länge har företaget inte hjälpt någon andrahandshyresgäst, men Daniel Losinski arbetar just nu med ett ärende som troligtvis når hyresnämnden i sommar.
Men hjälpen är långt ifrån gratis. Daniel Losinski och hans två kompanjoner tar 40 procent av ersättningen du får tillbaka, vilket  kan betyda flera tusen kronor.
– Ja, men vi lägger ner mycket jobb på det här och det kostar dig inget om vi förlorar i hyresnämnden. Vi tror att du får tillbaka mer pengar med vår hjälp än om du driver ärendet själv och går med på förlikning, säger han och fortsätter:
 
– Vi erbjuder ett komplement till Hyresgästföreningen. Våra kunder är främst studenter och det är inte många studenter som är medlemmar i föreningen.
På hyresnämnden i Malmö är man inte särskilt imponerad av det nya företagets idé. Att ansöka om återbetalning av hyra är gratis och dessutom väldigt enkelt, förklarar hyresrådet Paula Lundberg.
– Det är bara att ladda ner en blankett från vår hemsida och skicka in den till oss. Vi tar sedan kontakt med förstahandshyresgästen och kallar till förhandling.
Många andrahandshyresgäster är unga och inte medvetna om hur rättssystemet fungerar. Är det krångligt och har de något att vara oroliga för?
– Nej, det är inte krångligt och miljön i hyresnämnden är väldigt avslappnad. De behöver inte vara oroliga.
För den som trots allt vill ha hjälp i hyresnämnden kan ett medlemskap i Hyresgästföreningen vara ett alternativ.
 
Föreningen hjälper dig med alla förberedelser och ett medlemskap kostar drygt 80 kronor i månaden.

Annons
Fakta: Så får du tillbaka överhyra:

Så får du tillbaka överhyra:Om du misstänker att hyran är för hög, kolla med värden. Gäller det en bostadsrätt, ring det kommunala bostadsbolaget och fråga efter deras hyra för en jämförbar lägenhet. Det styr hur hög din andrahandshyra får vara.

Om din andrahandshyra var för hög – vänd dig till hyresnämnden. På deras hemsida finns all information du behöver för att gå vidare på egen hand.

Är du medlem i Hyresgästförennigen hjälper juristerna dig med allting.

Ansök om återbetalning senast tre månader efter att du har flyttat ut.
Det är viktigt att ha dokumentation. Se helst till att ha ett skriftligt hyresavtal, inventarielista och foton.

Viktigast är ändå att ha kvitton eller kontoutdrag som visar hur mycket du har betalat. Betala inget kontant utan att få kvitto.

När du flyttar ut, se till att få papper på när uthyrningen upphörde och att ni har slutbesiktat lägenheten.

Om du kräver överhyra tillbaka är det vanligt med motkrav för dålig städning, slitage eller extra hyrestid.

Om du har rätt till återbetalning, men inte får pengarna – vänd dig till Kronofogden.

Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Skyhöga andrahandshyror: Villa hyrs ut för 1,4 miljoner kronor i månaden Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.