Nytt system för lika hyror
Systematisk hyressättning, som poängsystemet kallas, finns redan i drygt 100 kommuner i landet. Men det som nu ska införas i Västernorrland är unikt för att det omfattar ett helt län med sju kommunala allmännyttor.
I korthet är hyressättningssystemet en modell för att värdera varje enskild lägenhets egenskaper enligt ett poängsystem.
Balkong, kakelugn och bra läge är exempel på faktorer som kan höja hyran. Bottenvåning, buller och kokvrå är exempel som kan sänka hyran.
– Alla hyresgäster kommer att få en sammanställning hemskickad med deras lägenhets standard och utrustning. En del har även fått fylla i en enkät om lägets betydelse för bostaden, säger Lotta Björklund, vd för Mitthem.
Projektet är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen och alla kommunalägda bostadsbolag i Västernorrland. Syftet är att få mer rättvisa hyror genom att omfördela hyresintäkterna inom beståndet.
– Modellen tydliggör varför man har den hyra man har. Och den blir enkel att jämföra med andras, säger Björklund.
Men en del hyresgäster är skeptiska mot omgörningen.
Dick Öberg i Härnösand hörde av sig till Hem & Hyra efter att ha fått en enkät av bostadsbolaget i lådan.
– Det klart att det här är ett sätt att få höja hyrorna, säger han upprört i början av telefonsamtalet.
Efter att han fått lite mer information om vad det handlar om ändrar han uppfattning, men tycker att bostadsbolagen borde vara tydligare.
– Nu förstår jag mer vad det handlar om, men det finns nog många hyresgäster som reagerar som jag på det här, säger Dick.
Vad tycker du om själva idén med projektet då?
– Ja, det är väl bra med rättvisa hyror, men egentligen bryr jag mig inte om jag betalar lite mer än grannen eller inte.
Hyresgästföreningen region Norrlands förhandlingschef Conny Säker kan förstå hyresgästernas tveksamhet och att missförstånd kan uppstå.
– Men det finns ingen anledning till oro. Jag vill därför understryka att det inte är tänkt att systemet ska generera mer hyra, även om justeringar kommer att göra.
Att fasa in alla hyror i länet låter sig inte göras över en natt. Det beräknas ta mellan fem och tio år.
– Under 2018 räknar vi i alla fall med att bli klara med poängsättningen av alla lägenheter, säger Säker.
Vad är det för skillnad på det här och bruksvärdeshyra?
– En bruksvärdeshyra baseras på jämförelser med andra likvärdiga lägenheter på orten. Det här poängsystemet gör det enklare att jämföra hyror för att få en rättvis värdering.
Hyressättningsmodell där varje lägenhet bedöms och poängsätts utifrån hyresgästernas värderingar av modernitet, standard, läge, förvaltningskvalitet etc, som ska avspegla sig i hyressättningen och påverka hyran i varje enskild lägenhet.
Bruksvärdeshyra – Hyran bestäms enligt bruksvärdessystemet, alltså den hyresnivå som förhandlade likvärdiga lägenheter på orten har. I beräkningen ingår exempelvis lägenhetens storlek, standard och bekvämligheter som finns i huset.
Kallhyra – Hyra där uppvärmningen inte ingår, utan betalas på annat sätt.
Marknadshyra – Hyran sätts utifrån tillgång och efterfrågan, ”den som betalar mest får hyra lägenheten”.
Normhyra – En metod att räkna om hyror för lägenheter med olika antal rum, köksstandard och yta så att hyresnivån blir lätt jämförbar. Man räknar om hyran så att den visar vilken hyra som skulle gälla om det var 3 rum och kök med en ytta på 77 kvadratmeter.
Ockerhyra – En oskälig hyra. Hyr du i andra hand – fråga fastighetsägaren om grundhyran. Ansökan om återbetalning måste göras senast tre månader efter att du flyttat ut. Se till att ha skriftligt kontrakt, spara kvitton och kontoutdrag.
Presumtionshyra – Från 2006 är det möjligt att innan kontrakt tecknats för lägenheter i en nyproducerad bostadsfastighet teckna en överenskommelse som innebär att förhandlade hyror inte kan prövas i Hyresnämnd de första 15 åren. Likaså kan inte de förhandlade hyrorna användas som jämförelsematerial för att höja hyror i andra lägenheter under samma tidsperiod.
Skälig hyra – En hyra som är rätt och riktig i linje med de lagar som styr hyressättningen. Misstänker du att din hyra är oskälig kan du få den prövad i hyresnämnden.
Varmhyra – Uppvärmningen av lägenheten ingår i hyran.