Annons

Okänd hjälte vid brand

Örnsköldsvik I torsdags kväll utbröt en brand i ett hyreshus på Doktorsgatan i Domsjö. Alla hyresgäster klarade sig -– tack vare en okänd person som slog larm och varnade alla i huset.

Vid halv åtta-tiden på torsdagskvällen larmades räddningstjänsten till ett flerfamiljshus i Domsjö, Örnsköldsvik.

Alla boende evakuerades på grund av att en brand brutit ut, rapporterar Örnsköldsviks Allehanda.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt räddningstjänsten ska branden ha startat i ett källarförråd.

– Till en början trodde vi att en brand hade startat i tvättstugan, men det visade sig vara i ett källarförråd, säger Åke Landfors inre befäl vid räddningstjänsten, till tidningen.

Det var kraftig rökutveckling under hela kvällen, och flera räddningsstyrkor kallades in.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

Alla utom en synskadad person kunde ta sig ut på egen hand.

Vid 21.40 meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll och släckningsarbetet pågick till midnatt.

Dagen efter branden konstaterades att alla lägenheter är rökskadade och obeboeliga tills vidare.

Läs ocksåSkulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronorPommes frites brann i köket

– Röken spred sig genom hela huset. Och det luktar i alla lägenheter. Sedan är ju källaren helt utbränd, säger Bengt Nordin på Ekobostäder till Örnsköldsviks Allehanda.

Annons

Ingen vet ännu orsaken till branden. En teknisk undersökning ska göras, men polisen har ingen misstanke om brott än så länge.

– Det var verkligen hemskt att få reda på att det brann. Man var ju så orolig innan man visste att alla hade tagit sig ut ur huset, säger Bengt Nordin.

De boende varnades av en okänd person.

– Ingen av dem visste att det brann, utan det var någon som gick förbi som upptäckte att det vällde ut rök från källaren och rusade in och bultade på deras dörrar, säger Bengt Nordin på Ekobostäder och fortsätter.

Vem det var som sprang in i det brinnande huset och varnade alla har han ingen aning om.

Men personen hyllas.

– Han eller hon är en hjälte, säger Patrik Thunberg som är inre befäl hos Räddningstjänsten.

– Det är viktigt med tidigt upptäckt vid bränder. Men det är inte hettan som dödar – utan röken. Och man blir medvetslös ganska fort.

Annons

– Men även om det viktigaste var att alla tog sig ut ur huset så lider man ju ändå med dem. Det är verkligen tråkigt att de fått sina hem förstörda, säger Bengt Nordin.

Han tror det kommer dröja ett tag innan fastigheten är bebolig igen.

– Det går inte att bo i huset för det luktar rök överallt. Utan alla lägenheter behöver saneras. Sedan måste ju källaren renoveras.

– Några har bott på ett vandrarhem vi äger och andra hos släktingar. Men alla våra andra lägenheter är uthyrda. Och det är svårt att få tag på möblerade lägenheter eller hus, säger Bengt Nordin.

I ett inlägg från EKO Bostäders facebooksida kan man idag läsa:

”Branden i källarförrådet på Doktorsgatan som kunde ha slutat riktigt illa. Lyckligtvis kunde samtliga boende i fastigheten evakueras innan för mycket rök trängt upp i trapphus. Källare och förråd sönderbrända och samtliga lägenheter måste saneras från rök och sot innan hyresgästerna kan flytta tillbaka.”

Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.