HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ökning trots medlemstapp

Örebro Hyresgästföreningen Region Mitt ökade med 760 medlemmar under 2019. Det är fjärde året i rad som medlemmarna blir fler i de fyra länen Dalarna, Sörmland, Värmland och Örebro.
Under juli och oktober gick fler ur Hyresgästföreningen Region Mitt. I juli publicerade Aftonbladet en artikel om värvares löner och i oktober höjdes medlemsavgiften.

På nyårsafton var ni 65 714 personer som var medlemmar i Hyresgästföreningen Region Mitt, den region som utgörs av länen Dalarna, Sörmland, Värmland och Örebro. Det är en ökning med 760 personer jämfört med föregående år och är något mer än målet.

– Vårt mål var 65 454 medlemmar så vi överträffade vårt mål med 260 personer så det känns som ett bra år, säger Roland Piepenburg som är chef över medlemsutvecklingen i Region Mitt.

Läs ocksåPlanerade ombildningen splittrar de boende: "Lägg korten på bordet. Varför ska ni sälja?"Ammal Said framför Hyresgästföreningens tält på Bondegärdet i Hjällbo.

Värmlands och Örebro län är de två som ökar mest av de fyra.

– Vi har haft en väldigt stabil rekryterargrupp med full styrka i hela regionen under året och det har bidragit. Men jag vet inte om jag kan peka ut något konkret vad det kan vara som gör att det ökar mer i vissa län utan det är flera saker som tillsammans spelar roll.

Ökningen i antal medlemmar kommer trots ett större tapp av medlemmar jämfört med 2018. En del av det medlemstappet var beräknat.

Läs ocksåVärsta värden har gjort byn ökänd – möt den andra sidan av BlötbergetEn delad bild där det ena fotot visar en helt nedisad fasad medan det andra fotot visar ett ungt par med sin bebis, framför sitt hus.

– Vi hade räknat med något fler utträden 2019 jämfört med 2018 eftersom vi skulle höja medlemsavgiften. Även om vi inte höjt på tio år och höjningen endast var fem kronor i månaden, visste vi att ordet ”höjning” alltid får vissa att gå ur, säger han.

Det tappet hade föreningen alltså räknat med. Det man inte räknat med var Aftonbladets granskning av värvarnas ersättningar som publicerades i somras. Det bröt en trend där färre medlemmar gått ur föreningen de senaste fyra åren.

– Även om vi inte hade några värvare i vår region som fått sådana löner eller ersättningar, ser vi i statistiken att många hörde av sig och gick ur föreningen direkt efter Aftonbladets publicering, säger Roland Piepenburg.

Läs ocksåFrån Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktareEn kvinnligt dirigent dirigerar. Hon står utomhus framför en balkong. På balkongen står tre hyresgäster.

Nationellt står hela Hyresgästföreningen inför ett arbete där målet är att medlemsantalet ska öka till 51 procent av alla som bor i hyresrätt. I Region Mitt innebär det en ökning med 30 000 medlemmar fram till 2027 för att nå upp till de 96 000 medlemmar som utgör 51 procent av hyresgästerna.

– Det är ett högt satt mål och vår strävan är att nå upp till 51 procent, säger Roland Piepenburg.

Läs också Tusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland Christina har utsatts för trakasserier i flera år: "Jag blir lika rädd varje gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.