Annons

Olika ersättning när lössen angriper

Örebro Vägglössen invaderar din lägenhet och suger i sig ditt blod. Hur du som hyresgäst kompenseras beror på vilken värd du har. Ersättningen har varierat från noll till 45 000 kronor.
Foto: Anna Rytterbrant
En man riskerar bli uppsagd på grund av att ha hindrat saneringen av vägglöss.

Processen att sanera är obehaglig för hyresgästerna, som kan tvingas sova kvar i lägenheterna för att agera lockbeten.

Förutom det stora obehaget riskerar de lusangripna också att åka på en ekonomisk snyting. Många hemförsäkringar täcker nämligen inte saneringen av möbler och annat lösöre.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Och de stora bostadsbolagen i Mellansverige hanterar ersättningsfrågan väldigt olika, visar Hem & Hyras genomgång.

Örebro bostäder betalar generellt sätt inte ut ersättning. Men det avgörs från fall till fall. Som mest har en månadshyra betalats ut.

 – Vårt saneringsföretag försöker tillsammans med hyresgästen hitta lösningar som blir så bra som möjligt för den enskilde hyresgästen, berättar Per Åberg som är bostadschef på Öbo.

Annons
Läs ocksåIlska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”Tre hyresgäster har samlats på en balkong i en risigt skött fastighet i Värmland.

Och problemen med löss har minskat hos Öbo.

– Under flera år har antalet saneringar ökat, men i år har vi sett ett trendbrott och håller siffrorna i sig resten av året får vi färre saneringar i år än förra året, säger Per Åberg.

KBAB i Karlstad har inte heller någon policy för om pengar ska betalas ut eller inte. Främst för att problemet är så litet, men de står, liksom Mimer i Västerås, alltid för att hyresgästens lösöre saneras helt utan kostnad för den boende.

Läs ocksåMalins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt”Malin Dahlberg till vänster och sedlar till höger.

– Det är där det sitter: i sängkanter och madrasser. Så lösöret måste man ta – annars är det meningslöst. Och så sprejas socklar och lister, säger Mats Hedlund som är koordinator på KBAB i Karlstad.

Annons

För några år sedan hade KBAB stora problem med löss, men sedan dess har problemet miskat.

Hem & Hyras genomgång visar att Gavlegårdarna har ett så stort problem med löss att de inrättat en ”lussamordnare”, och ger hyresgästerna 15 procents hyresreduktion under saneringstiden eller hjälp med att behandla lösöret.

Mimer i Västerås har policyn att om hyresgästen är ansvarig för lusangreppet, utgår ingen ersättning. Men företaget står ändå alltid för saneringskostnaden även av lösöret.

Fakta: Fakta vägglöss

 

Vägglusen är ingen lus, utan en skinnbagge, cirka 4–5 millimeter lång.

Den har platt kropp och kan ta sig in i mycket trånga utrymmen.

Den kan inte hoppa eller flyga, utan kryper som en nyckelpiga.

Den vill ha nära till mat, så den gömmer sig helst nära en säng på dagarna.

Den är aktiv på natten, då den kryper fram och suger blod.

Den kan gå i dvala och överleva i månader utan mat.

En hona kan lägga 200 ägg under sitt liv. Äggen är små, ljusa och svåra att upptäcka.

Fakta: Det här gäller om du drabbas av vägglöss

Den som drabbas av vägglöss i sin lägenhet kan ha rätt till hyresnedsättning eller skadestånd.
Som hyresgäst kan man hänvisa till det som i hyreslagen beskrivs som ”skador eller brister i lägenheten till men för hyresgästen”.
För just vägglöss har hyresreduktion med 15 procent blivit praxis genom domar och överenskommelser. Men vid stora olägenheter går det att kräva större ersättning.
Hyresvärden är alltid ansvarig så länge det inte är bevisat att hyresgästen själv tagit dit ohyran.

Läs också Johan och hans dotter blir sjuka av bostaden – men hyresvärden har vägrat sanera Så spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flytta Kupolens boende slår tillbaka - kräver hyressänkning med 2 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.