Olika prislappar trots liknande renovering
Hem & Hyras genomgång av stora renoveringar runt om i landet visar att snitthöjningen för en lägenhet på 70 kvadratmeter är nästan 900 kronor efter renovering. Men skillnaderna bland bostadsbolagen är stora. Hem & Hyra har varit i kontakt med tre värdar i Västra Götaland för att se vad som dolde sig bakom siffrorna. Uddevallahem som höjde hyran med 1 100 kronor, Skövdebostäder som höjde med 360 kronor och AB Bostäder i Borås som inte höjde alls.
En förklaring till skillnaderna ligger självklart i hur stor renovering som gjorts. Men hur kostsamt det blir att renovera påverkas också av värdarnas ekonomi. Skövdebostäders hyreshöjning låg långt under rikssnittet, trots stambyten och helt nya badrum.
– Skövdebostäder har ekonomiska muskler att klara en sådan här renovering utan att ta stora lån. De kan använda eget kapital, säger Carl-Johan Andersson, förhandlare på Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Med egna pengar slipper bolaget betala höga räntor som annars är en stor del av renoveringskostnaden.
Det är bara standardhöjande åtgärder ska ge skillnad i hyresnivån, vanligt underhåll betalar hyresgästerna redan via hyran. För AB Bostäder i Borås var det just den typen av arbeten som utfördes i första hand.
– Fönster och tak som man fixat i det här fallet är ju ingen direkt standardhöjande åtgärd. Så vi tyckte det kändes rimligt att inte höja hyran efter renoveringen utan diskutera det i den årliga förhandlingen i stället, säger Ann-Christin Josefsson, förhandlare på Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Även hyresnivån innan renoveringen har en inverkan på hur mycket hyran kan höjas. Den nya hyran ska landa på en rimlig nivå i förhållande till andra motsvarande lägenheter.
– Ligger man redan på en hög hyra minskar utrymmet att höja ytterligare vid en renovering. Det finns ju ett tak för hur hög hyra man kan ta ut, säger Carl-Johan Andersson
Inför renoveringen resonerade bolagen på olika sätt. Skövdebostäder fokuserade på att hålla hyreshöjningen så liten som möjligt.
– Vi har bara gjort det som behövs, inget extra. På så sätt håller vi hyrorna nere och det vet vi är viktigt för hyresgästerna, säger Dan Sandén, vd på Skövdebostäder.
Något som uppskattades av hyresgästen Lili-Ann Johnsson.
– Vi är pensionärer och då har man inte så väldigt mycket pengar att leva på. Då känns det skönt att de inte satsar på onödig lyx utan gör det som behövs.
Hos Uddevallahem gjorde man desto mer, vilket också resulterade i en hyreshöjning på 30 procent.
– Man kan tycka att det är mycket pengar, det förstår jag. Men här har vi också gjort mycket mer än vad andra gör vid en rotrenovering, säger vd Thomas Aebeloe.
Ingen av de tre bostadsbolagen har låtit hyresgästerna bestämma nivå och omfattning på renoveringen. Något som hyresgästen hos Uddevallahem, Hilda Fernandez, gärna hade sett.
– Vi hade precis köpt nya köksluckor så i köket tyckte inte jag att det behövdes så mycket nytt. Jag hade hellre fått en mindre omfattande renovering och fått behålla en lägre hyra.
Läs om granskningen i hela landet:
http://www.hemhyra.se/riks/sa-mycket-hojs-hyran-vid-renovering
Läs mer om renovering i Västra Götaland:
http://www.hemhyra.se/vastra-gotaland/oklart-lage-infor-jatte-renovering-i-frolunda
http://www.hemhyra.se/vastra-gotaland/familjen-ozdes-gillar-sin-uppfraschade-lagenhet