Olycka med akvarium inte alltid hyresgästens ansvar
Kent Börjesson bor i Linnéstan och är stor akvarie-entusiast. I sin lägenhet har han tre akvarier på mellan 540 och 720 liter med olika typer av tanganyika-cyklider i.
Två gånger under 35 år har han varit med om olyckor.
– När jag bodde i eget hus på landet 1980 sprack ett akvarium och det blev jätteskador. En annan gång hoppade en slang ut när jag bodde i hyreslägenhet. Men det var ett gammalt hus som var väldigt torrt, så det sög upp allt vatten utan att det blev problem. Fast det är klart man blir ängslig när sådant händer, säger Kent Börjesson.
Den ängslan delas säkert av många hyresvärdar. Men faktum är att en värd inte kan förbjuda sina hyresgäster att ha akvarier i lägenheten så länge det inte är inskrivet i kontraktet. Inte heller kan den boende krävas på ersättning om det inte går att visa att det är vårdslöshet eller felaktig hantering som orsakat läckaget. Detta är prövat i både tingsrätt och hovrätt i ett mål i början av 1990-talet.
Trots detta är det inte ovanligt att hyresgäster krävs på ersättning vid akvarieolyckor. En som råkat ut för detta är Johanna, som vill vara anonym. Hon vaknade en natt av att en pump gick torr.
– När jag tittade på akvariet såg jag att vattennivån sjunkit 20 centimeter och att det gick en stor spricka diagonalt över det bakre glaset. Allt vatten hade samlats i hörnet under akvariesockeln, så där var det en liten sjö, säger Johanna.
Trots att hon torkade upp så bra hon kunde så visade det sig att parkettgolvet var fuktskadat och måste bytas. Johanna fick tömma ettan och flytta hem till sin pappa i tre veckor medan arbetet pågick.
– Efteråt fick jag en faktura på 45 000 kronor som hyresvärden ville att jag skulle skicka vidare till mitt försäkringsbolag, säger Johanna.
Försäkringsbolaget ifrågasatte omedelbart att hon skulle vara betalningsskyldig och krävde en motivering.
– Då hänvisade de till att jag ställt in tre akvarier i lägenheten och ifrågasatte om jag drev någon sorts kommersiell verksamhet. Men det här är bara en hobby, det finns inga pengar i det. Och jag har haft akvarier i 30 år, de har aldrig sagt något om att man inte får det.
När det dessutom kom fram att det skadade parkettgolvet var 50 år gammalt gav hyresvärden med sig. Johanna slapp betala självrisken och skadan gick istället på husets försäkring.
– Jag fick ändå slänga mycket under evakueringen. Det var väldigt jobbigt när jag trodde att alla mina besparingar skulle ryka också, säger hon.
Johanna heter egentligen något annat.
En hyresvärd kan inte utan vidare förbjuda en hyresgäst att ha akvarium i lägenheten.
Däremot kan det stå i hyreskontraktet som ett särskilt villkor att det är förbjudet. I så fall bör hyresgästen innan den skaffar ett akvarium låta pröva om villkoret kan anses skäligt. Det gör man genom att ansöka om villkorsändring i hyresnämnden.
En hyresgäst kan riskera att bli skadeståndsskyldig gentemot fastighetsägaren om det är så att hyresgästen kan ha ansetts vara försumlig eller vållande till skadan.
Därför är det mycket viktigt att ha en hemförsäkring som täcker eventuella skador som akvariet kan orsaka, både gällande egna inventarier, men också gällande skador på fastigheten.
Man bör meddela sitt försäkringsbolag att man har akvarium och höra vad som täcker i försäkringen.
Källa: Hyresgästföreningen