HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ombildningar stoppas i Göteborg: alla ansökningar får nobben

Göteborg De rödgrönas kupp har satt stopp för ombildningar i Göteborg fram till valet. Som en konsekvens har nu en rad bostadsrättsföreningar fått avslag på sina ansökningar. ”Vi har fredat hyresrätterna i merparten av stan”, säger Johan Svensson (V).
Foto: Gustaf Görfelt
Ombildningen av kommunala hyresrätter i Göteborg har varit en politisk stridsfråga från början. En knapp borgerlig majoritet fick igenom beslutet i kommunfullmäktige, med demonstranter på torget utanför. Nu har genomförandet stoppats av en lika knapp rödgrön majoritet i den kommunala bostadskoncernens styrelse.

Beslutet blev bordlagt första gången. Men på ett extrainsatt styrelsemöte klubbade Framtidenkoncernen i juni sin nya områdesindelning för ombildningar.

Det är ett tekniskt beslut som i praktiken sätter stopp för alla ombildningar av kommunala hyresrätter. De enda undantagen är stadsområde Nordost (Angered, Bergsjön, Kortedala och Gamlestaden) samt stadens särskilt utsatta områden.

Läs ocksåSovsäckar för att lyfta bostadsfrågan
Johan Svensson, Vänsterpartiet.

– Därmed fick också ett ganska stort antal ombildningsärenden avslag på vårt senaste styrelsemöte. Nio av dem kom från centrala stadsdelar som Haga, Vasastan, Guldheden och Nordstan, en kom från Fiskebäck, säger Johan Svensson (V), andre vice ordförande i Framtidens styrelse.

Framtiden-koncernen omfattar Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder.

I koncernens styrelse har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tillsammans en röst mer än Demokraterna och Alliansens partier.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.

Detta är ett motsatt förhållande mot i kommunfullmäktige, där den borgerliga sidan har en knapp majoritet. Det faktumet har de rödgröna nu utnyttjat för att stoppa de borgerligas ombildningspolitik.

SD fällde avgörandet

Det var hösten 2021 som kommunfullmäktige klubbade igenom att fler kommunala hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter. Vågmästaren SD fällde avgörandet genom att lägga ner sina röster.

I beslutet står det att ombildningar ska uppmuntras i ”alla områden där hyresrätten dominerar”. Men vad som menas med ett ”område” är inte definierat.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjolI storstan är det nu dubbelt så dyrt att bo i andra hand jämfört med förhandlad hyra, visar Hem & Hyras granskning. Studenterna Abdullah Alokla och Maria Heyman hör till dem som förlorar på det. För den som hyr ut är det desto mer lönsamt.

Använder man sig av det minsta måttet, primärområde, så är till exempel Haga dominerat av hyresrätter. Detta har fått en rad förhoppningsfulla bostadsrättsföreningar i Haga att skicka in ansökningar om att få ombilda sina hyresrätter.

Men i det beslut som Framtidens styrelse nu tagit utgår man i stället från det största måttet: stadsområde (se faktaruta). Då har inget område utom Nordost en övervikt av hyresrätter.

”Hyresgäster kan andas ut”

– Effekten blir att vi fredar hyresrätter i merparten av stan. Hyresgäster som bor där kan andas ut. De kan bli kvar som hyresgäster i allmännyttan och slipper bli hyresgäster hos sina grannar, säger Johan Svensson.

Kjell Björkqvist, Liberalerna.

Kjell Björkqvist (L) är ordförande i Framtidens styrelse. Han påpekar att primärområden är det vanliga måttet att använda.

– När ombildningar utreddes under 2017/2018 var det primärområden vi utgick från. Samma sak när vi jobbar med ombildningar i utsatta områden. Det här (beslutet) är en konstruktion som gjorts enbart för att slippa ombilda, det begriper alla, säger Kjell Björkqvist.

Nu blev det nej till alla ombildningsansökningar på det senaste styrelsemötet. Vad tycker du om det?

– Det är inte mycket att säga om, nu är det detta som gäller. Men jag tycker det var fel beslut. Om vi hade haft samma indelning som tidigare hade omkring hälften gått igenom, det hade varit bra tycker jag.

Tror du att indelningsbeslutet kommer att rivas upp om det blir en större borgerlig majoritet efter valet?

– Ja, det tror jag. Om Alliansen och Demokraterna får majoritet i styrelsen, då kan vi ombilda. Då blir det ett nytt beslut.

Fakta: Områdesindelning

I Göteborgs stad används begreppen Stadsområden, Mellanområden och Primärområden.

Fakta: Göteborgs stadsområden

Stadsområde  Tidigare stadsdelsnämnd

Nordost            (Angered och Östra Göteborg*)

Centrum           (Centrum, Majorna–Linné och Örgryte–Härlanda*)

Sydväst             (Askim–Frölunda–Högsbo och Västra Göteborg)

Hisingen           (Lundby, Norra Hisingen och Västra Hisingen)

* Mindre gränsjustering har genomförts

Läs också Därför är tandhälsa en fråga om pengar och var du bor – Mohamed förlorade sju tänder Topbostäders vd får sparken – efter kommunens utredning om kränkningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.