Annons

Konsulter på dubbla stolar när hyresrätter ombildas i Göteborg

Göteborg Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag ska ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Men samma konsult som Poseidon anlitat som sin rådgivare, befinner sig på andra sidan hos Bostadsbolaget. Där tjänar konsulten i stället pengar på att hjälpa nybildade bostadsrättsföreningar driva på ombildningar.
Foto: Gustaf Görfelt
Samma konsult som är Poseidons rådgivare vid en eventuell försäljning i Hjällbo företräder bostadsrättsföreningar inom Bostadsbolagets bestånd.

Göteborgs fyra kommunala bostadsbolag ska ombilda fler hyresrätter till bostadsrätter. Det har den borgerliga majoriteten i kommunfullmäktige bestämt.

De två bolag som kommit längst är Poseidon och Bostadsbolaget. De arbetar båda med ombildningar i utsatta områden, Poseidon i Hjällbo och Bostadsbolaget i Tynnered.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I Tynnered skedde en första ombildning av 58 lägenheter under hösten 2021. I Hjällbo pågår en ombildningsprocess kring 100 lägenheter, men där är det inte klart än om det finns en majoritet bland hyresgästerna som vill eller kan köpa.

Poseidon är ovana vid ombildningar och har därför anlitat konsultföretaget Bra Boende Centralt som rådgivare.

– Den här kunskapen har inte vi. Alternativet hade varit att anställa en jurist speciellt för detta, säger Patrik Hakenmyr, affärsansvarig på Poseidon.

Läs ocksåIlska mot beslutet: fler hyresrätter ska ombildas i Göteborg

I Tynnered har Bra Boende Centralt däremot varit ombud för bostadsrättsföreningen som ombildade i fjol.

Bra Boende Centralt har även hjälpt en nybildad bostadsrättsförening i grannhuset att komma in med en ansökan. Företaget är också ombud åt flera bostadsrättsföreningar som vill se ombildningar på andra håll i Bostadsbolagets bestånd, till exempel i Haga.

Det ena kommunala bolagets rådgivare vid en eventuell försäljning befinner sig alltså samtidigt på köpsidan hos det andra bolaget.

Läs ocksåEfter öppningen: främst hyresgäster i attraktiva lägen som vill ombilda

Konsulternas roll är redan omstridd i den politiska debatten, eftersom ombildningskonsulter normalt sett jobbar på provision och alltså har ett affärsintresse av att ombildningar sker. Kritikerna menar att konsultbolagen har en pådrivande roll.

S vill förbjuda konsulter

Nyligen lade Socialdemokraterna i Göteborg ett förslag till kommunstyrelsen om att konsulter ska förbjudas vid ombildningar i allmännyttan.

De kommunala bolagen ska inte tillåtas ha ombildningskonsulter som rådgivare. Ombildningar ska inte heller godkännas om konsulter uppträder som ombud åt hyresgästerna, anser S. Förslaget röstades dock ner i kommunstyrelsen.

Annons
Patrik Hakenmyr, affärsutvecklare Poseidon.

Patrik Hakenmyr på Poseidon menar att det skett en sammanblandning av begrepp.

– Jag tror inte att alla deltagare i den här debatten förstår att vi inte har samma ombud som hyresgästerna har, det är två olika här i Hjällbo, säger han.

Arbetar inte på provision

Konsulternas uppdrag för bostadsbolagen är annorlunda än om de jobbar på bostadsrättsföreningens sida, enligt Patrik Hakenmyr.

– Konsulten som jobbar för oss arbetar inte på provision, utan får lön oavsett om det blir några ombildningar eller inte. Den kommunala förvaltningen handlar upp mängder med konsulter i olika frågor, och de här konsulterna anställs på samma villkor som alla andra.

Men Bra Boende Centralt finns på bostadsrättsföreningarnas sida inom ert systerbolags ombildningsprocess. Kan inte det innebära en intressekonflikt?

– Vi har ingen åsikt om det. Vi har gjort en korrekt upphandling. I övrigt har jag inga kommentarer om den saken, säger Patrik Hakenmyr.

Carmen Barbero, Bra Boende Centralt.

Carmen Barbero är ansvarig för ombildningsfrågor hos Bra Boende Centralt. Hon ser inget problem i att företaget spelar olika roller i Poseidons respektive Bostadsbolagets ombildningsprocesser.

– Vi finns inte på båda sidor i något enskilt uppdrag. Det vi gör i Hjällbo skiljer ut sig från det vanliga, det är lite udda. I 95 procent av fallen är vi annars på köparsidan, säger Carmen Barbero.

Vad går ert arbete i Hjällbo ut på?

– Vi har ett pedagogiskt uppdrag, att förklara för säljaren hur ombildning går till. Poseidon har själva definierat vilka fastigheter som är lämpliga. Sedan har vi hjälpt dem att till exempel genomföra informationsmöten. Vi har också föreslagit ett antal andra konsultföretag som skulle kunna vara ombud åt hyresgästerna, och de boende har valt ett av dem, säger Carmen Barbero.

Annons
Aktiva i Haga

Under hösten 2021 utvidgades de kommunala bolagens ombildningsuppdrag. Från att tidigare enbart ha handlat om socialt utsatta områden omfattar det numera alla ”områden där hyresrätten är dominerade”. En stadsdel som diskuteras är till exempel Haga, där både Poseidon och Bostadsbolaget har många lägenheter i angränsande kvarter.

Bra Boende Centralt är redan ombud för flera bostadsrättsföreningar inom Bostadsbolagets bestånd i Haga, enligt Carmen Barbero.

Om Poseidon bad er vara rådgivare åt dem i Haga också, skulle ni ta det uppdraget?

– Det är en lite hypotetisk fråga. Men jag tror aldrig att vi kommer att få uppdrag på säljsidan inne i stan. Vi är i första hand på köparnas sida.

Tror du att det kan bli luddigt vems intresse ni företräder, om ni har olika roller i olika stadsdelar?

– Nej, det tror jag inte. Vi är som sagt aldrig på båda sidor samtidigt.

Kan kommuninvånarna se er som en neutral aktör?

– Ja, det tycker jag att de borde kunna. Det jag vill med mitt jobb är att hjälpa de boende att förstå: är det här något de vill göra, vill de rösta ja eller nej?

– Finns det inte underlag för en ombildning kommer den inte att gå igenom, och är vi ombud får vi inte betalt då. Därför har man ju alltid hoppet att det ska gå igenom. Men finns inte styrkan och viljan hos de boende så kan inte vi trycka igenom det. Visar det sig att det är för dyrt eller för vanskligt kommer vi tvärtom att rekommendera dem att avstå, säger Carmen Barbero.

Fakta: Flera kommunala värdar anlitar konsulter

Poseidon är inte ensamma i Göteborgs allmännytta om att ha anlitat konsulter för att hjälpa till med ombildningsprocessen. Det visar en enkät som Hem & Hyra genomfört.

I Biskopsgården har Bostadsbolaget anlitat företaget Svefa för att analysera vilka fastigheter som eventuellt skulle kunna vara lämpliga att ombilda.

Svefa hjälper även Familjebostäder med motsvarande analysarbete i Bergsjön.

Det enda bolag som inte tagit in någon konsult är Gårdstensbostäder, som inte heller bedriver något aktivt arbete för att uppmuntra ombildningar.

Läs också M-toppen hoppas på ombildningar i centrala Göteborg Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden Sparkade vd:n får miljonfallskärm – nu rasar hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.