Därför omhändertogs katterna – hyresgästen riskerar bli vräkt

Landskrona Lägenheten var i så dåligt skick att den bedömdes för farlig för katterna att bo i. De omhändertogs omedelbart. Nu kan hyresgästen också tvingas flytta.
Två katter
Foto: Pixaby/ Genrebild

När personal från länsstyrelsen kom in i lägenheten möttes de av högar med aluminiumburkar, en hall full av nedkissat tidningspapper och larver kring katternas matskålar.

När de gick därifrån lämnade de en lapp på sängen om att de hade omhändertagit de två katterna och tagit med dem från bostaden.

Läs ocksåKöket brann ner - hyresgäst skyller på kattenKatt brand allmänfarligvårdslöshet

Enligt Länsstyrelsens handlingar hade hyresvärden under två veckor försökt nå hyresgästen utan framgång. När man nu, efter en anmälan, gick in i lägenheten var polisen med.

Kvinnan blev uppsagd

I januari nåddes hyresvärden i Landskrona av klagomål från personer som bor i närheten av kvinnan. De handlade bland annat om lukt av katturin och flugor. Värden själv hade också observerat att den aktuella lägenheten var belamrad med saker och att det fanns golvskador.

Kvinnan fick en varning och vid en besiktning förstod fastighetsägaren att saker och ting inte stod rätt till. Lägenheten ansågs vanvårdad. Vid ytterligare ett till besök strax efteråt var lägenheten fortfarande i dåligt skick, enligt värden. Kvinnan blev uppsagd och skulle flytta senast den 1 juli.

Läs ocksåStörde sig på grannarnas hundar – barnfamiljen vågade inte bo kvar efter attacken

Hyresgäst får inte störa grannar

Eftersom hyresgästen inte flyttade har hyresvärden nu vänt sig till Hyresnämnden i Malmö. I sin ansökan stöder värden sig på:

12 kap. 24 § Jordabalken: En hyresgäst är skyldig att väl vårda lägenheten. Om hyresgästen genom vårdslöshet orsakar skada, kan hen bli skyldig att ersätta skadan. Paragrafen ligger till grund för uppsägning vid vanvård.

12 kap. 25 § Jordabalken: En hyresgäst får inte störa grannar med sådant som kan vara skadligt för deras hälsa eller försämra deras bostadsmiljö. Om störningarna är allvarliga och inte upphör trots varning, kan det leda till uppsägning.

Läs ocksåKrokodil lämnades ensam i lägenhet – i tre månaderEtt krokodilhuvud.

Länsstyrelsen å sin sida motiverar katternas omhändertaganden med flera saker och hänvisar till Djurskyddslagen. Enligt Länsstyrelsen gick inte hyresgästen att nå och därmed såg de ingen möjlighet att katternas lidande skulle upphöra.

Full med gamla förpackningar

Enligt en kontrollrapport var lägenheten en farlig plats för katterna, bland annat för att den var full av aluminiumburkar och gamla kattmatsförpackningar. Katterna var överviktiga. Det fanns avföring i bostaden och inga rena, mjuka liggplatser för katterna. På golvet i köket och kring matskålarna kröp larver. Katterna hade inte rent vatten.

Kvinnan har inte yttrat sig till hyresnämnden. Ärendet är ännu inte uppsatt till förhandling.

Fakta: Att anmäla djur som far illa
  • Länsstyrelsen tar emot anmälningar som handlar om tamdjur som far illa, till exempel bristande tillsyn av hund och katt.
  • Misshandlade, bortsprungna eller stulna djur är polisens ärenden.
  • Störande djur eller vilda djur i stan är kommunens sak.

Källa: Länsstyrelsen i Västra Götaland, Länsstyrelsen i Skåne.

Läs också Kändiskatten Luffar-Lasse förenar tiotusentals människor: "Han sprider så mycket glädje" Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.