HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Optimism efter Borgs utspel om hyresrätten

Nyheter Såväl Hyresgästföreningen som Fastighetsägarna är försiktigt positiva efter moderaternas utspel om hyresrättens betydelse.

På debattplats i Dagens industri skrev i går finansminister Anders Borg (M) och partikamraten Henrik von Sydow, ordförande i riksdagens skatteutskott, om hur regeringen ska öka bostadsbyggandet. Trots en omfattande brist minskade byggandet av både villor och flerfamiljshus under förra året jämfört med 2011.   

”Hyresrätten är särskilt viktig för att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt och att säkra boendemöjligheter för alla” skriver bland annat debattörerna. 

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

Finansministern öppnar för sänkt skatt på att bygga. För att det ska gå snabbare att få spaden i marken vill Borg och von Sydow överväga att helt ta bort länsstyrelsen som prövande instans införande ett stundande bygge. 

Annons

Nu har regeringen insett att det råder en obalans i beskattningen till hyresrättens nackdel. I dag läggs det 40 miljarder på stöd till det ägda boendet. Nu återstår att se hur mycket regeringen är beredda att lägga på hyresrätten, säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman. 

I dag skriver hon i Dagens industri och på sin blogg om föreningens förslag för fler hyresrätter. Ett rotavdrag för hyresrätter och en miljöpremie för ombyggnad/upprustning av hyresrätter är det hon tror att regeringen kan ha lättast att ta till sig och genomföra.

Läs ocksåRetroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjerRetroaktiva hyror, hyror,

Fastighetsägarnas näringspolitiske chef Martin Lindvall är positiv till att regeringens ledande parti angelägen ser att tillgången på bostäder är en angelägen fråga för god ekonomisk tillväxt. Däremot vill han att regeringen ska gå från ord till handling och inom kort genomföra flera av de förslag som presenterats. Exempelvis stopp för hårda kommunala särkrav vid bostadsbyggande och minska utrymmet att överklaga byggprocesser. 

Annons

Det är viktigt att parlamentariskt maktspel inte står i vägen för att genomföra snabba beslut, säger Martin Lindvall.    

Läs också Ekonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.