Oro för dyra seniorboenden
På 1990-talet byggde kommunerna så kallade servicehus där äldre fick hyra små lägenheter. Det fanns matsal i huset och sjuk- och omvårdnad nära intill.
Men driften av servicehusen blev för dyr på 2000-talet och kommunerna valde i stället att tänka att de flesta äldre nog egentligen ville bo kvar hemma och satsade på hemtjänsten.
I dag, tio år senare, är det alltså åter dags att bygga för de äldre, men att bygga nytt är som bekant dyrt, mycket dyrt.
I Gävle är Börje Larsson en av många hyresgäster som protesterat mot byggplaner som pen-sionärsorganisationen SPF och byggföretaget Skanska har. Börje Larsson menar att planerna bara gynnar de välbeställda äldre och dessutom ökar segregationen:
– Jag förstår kommunens argument att man vill ha in fler bostadsrätter i området, men de blir ju så dyra och det blir ett kategoriboende. Här kommer bara de rika äldre att kunna bo.
Hans Ström från SPF har fått utstå mycket kritik sedan byggplanerna blev kända.
– Vi gick till kommunen och tittade i de offentliga handlingarna var det fanns mark som kunde bebyggas, det här var en sådan tomt. Sedan gick vi till Skanska, värre än så var det inte.
Däremot håller Hans Ström med Börje Larsson om att det som byggs för seniorer inte bara ska vara lägenheter som bara de bättre bemedlade har råd med.
I Gävle ska 100 hyreslägenheter för äldre byggas. Dessutom planeras kooperativ och flera bostadsrättsföreningar.
I Gävleborgs län har Gävle, Hofors, Hudiksvall, Nordanstig, Ockelbo och Ovanåker redan olika former av seniorboenden.
På den ideella siten www.aktivsenior.se finns information om seniorboende i hela landet.
Seniorboende är en anpassad bostad med god tillgänglighet; inga trösklar, breda dörrar. Nå-gon form av gemensamt rum, övernattningsrum för gäster.Målgrupp: Personer över 55 år.
Trygghetsboende är anpassade lägenheter med god tillgänglighet samt utrymmen för gemen-samma måltider och aktiviteter. Värd eller värdinna vissa tider varje dag.Målgrupp: Personer över 70 år.