Annons

Oron över för uppsagd sexbarnsfamilj

Åmål Trångboddheten ledde till att Abdi, Nura och deras sex barn blev uppsagda från enrummaren i Åmål. Efter veckor av oro har de nu fått en större lägenhet.
Foto: Kajsa Wedberg
Trångboddheten ledde till klagomål från grannarna och slutligen uppsägning. Idag gläds Nura Mahamad och Abdi Warsame Yogol, här med sonen Hamse, åt beskedet om en ny större lägenhet.

– Vi har kämpat för att försöka få barnen att vara tysta och lugna. Men det är en daglig kamp att bo på en så liten yta med en enda toalett.

Det säger Abdi Yogol Warsame, gift med Nura Mahamed och pappa till sex barn. I snart ett år har han och familjen bott i en enrumslägenhet på 40 kvadratmeter hos en privat hyresvärd i Åmål. Bakgrunden är att Abdi först ensam lämnade Somalia för att söka asyl i Sverige. När familjen kom efter fick de flytta in hos honom. 

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men trångboddheten ledde snart till problem. Inte bara för de åtta personer som nu skulle samsas på 40 kvadrat. Grannarna började klaga. De stördes av att barnen spelade fotboll på fel ställen, av skräp som hamnade på fel ställen och av höga ljud och röster från lägenheten. När hyresvärden dessutom kunde konstatera att familjen varit sen med hyran några gånger blev kravet om uppsägning ett faktum. 

– Så fort min familj kom hit började jag leta efter en större lägenhet. Men eftersom jag saknar arbete är det mycket svårt, säger Abdi och tillägger: 

– Jag förstår att grannarna tycker att vi varit högljudda. Men det är inte vår önskan att störa, tvärtom. Men att bo åtta personer på en så här liten yta är inte lätt. 

Annons
Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

När det gäller de sena hyresinbetalningarna medger Abdi att han gjort fel.

– Det stämmer, det är jag som har missat att betala i tid. Men det ska inte hända igen, säger han. 

Eftersom familjen inte hade någonstans att ta vägen motsatte sig Abdi uppsägningen. Värden vände sig då till hyresnämnden i Göteborg. Och den gav värden rätt. 

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

Familjen skulle sägas upp och lämna lägenheten senast den 31 oktober. Nämnden menar att utredningen visar att det ”…förekommit störningar i boendet, mycket på grund av det stora antalet medlemmar i familjen”. Och att detta innebär att kontraktsinnehavaren åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att hyresavtalet inte skäligen bör förlängas. 

Annons

Att säga ja till att ställa familjen på bar backe tycks dock inte ha varit ett lätt beslut. Tvärtom uppger nämnden att man haft ”…vissa betänkligheter för att skilja en sexbarnsfamilj från sin lägenhet”. Hoppet ställdes till att hyresvärden och Åmåls kommun skulle lösa problemet tillsammans. För om kommunen kunde tänka sig att teckna avtal med bolaget och sedan i sin tur hyra ut i andra hand, så kunde värden ge familjen en ny chans när en större lägenhet blev ledig. 

Den skrivningen var dock inget som lugnade Abdi och Nura. För hur stor var chansen att kommunen skulle hinna hjälpa dem till en ny lägenhet innan månaden var slut? I dag kom beskedet:

– Med kommunens hjälp har vi fått en ny större lägenhet hos Åmåls kommunfastigheter. Troligen flyttar vi i början av nästa vecka. Det känns väldigt bra! säger Abdi. 

Läs också Betalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuld Jens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.