Annons

Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering

Nyheter Värden satte hyran ”för lågt” efter renoveringen för sex år sedan. Nu får Oskar Vateman och grannarna en höjning på åtta procent. För ensamstående pensionären Birgitta blir det ett hårt slag: ”Jag satte mig i köket och grät”. Hem & Hyra granskar varför hyreschocker kan uppstå – och hur du kan förhindra dem.
Hyran höjs efter renovering trots att den skedde för sex år sedan
Foto: Kristina Sahlén
För sex år sedan höjdes hyran på Tallgatan i Sundbyberg rejält i samband med renovering. Nu får hyresgästerna ytterligare åtta procents påslag – för samma renovering.

En eftermiddag i april ringde dörrklockan hos drygt 80-åriga Birgitta på Tallgatan 14 i Sundbyberg. Det var grannen ovanför som undrade om hon hade hört nyheten: hyrorna i huset skulle höjas rejält.

I trapphuset satt mycket riktigt ett anslag – så litet och diskret att Birgitta gått förbi utan att lägga märke till det. I minimal skrift meddelade den privata värden Fredrik Decker att hyrorna för 2022 med omedelbar verkan höjs med cirka fyra procent, med vissa skillnader mellan lägenhetsstorlekarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och att det nästa år väntar ytterligare ett påslag på cirka fyra procent. Någon orsak till jättehöjningen anges inte.

Birgitta kände paniken sprida sig. Hon tvingas redan nu använda sina sparpengar sedan värden chockhöjde hyran efter stambytet för några år sedan. Med de nya höjningarna kommer hennes kompakta tvårummare att kosta 8 200 kronor – 150 kronor kvadratmetern.

– Jag gick direkt in i köket och satte mig och grät. Jag är ensam och går redan back varje månad, hur ska jag kunna betala? Det kändes så grymt.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg
Hyran höjs efter renovering trots att den skedde för sex år sedan
Hur kan man få göra så här? Den frågan ställer pensionärerna Birgitta och Eva, som nu får svårt att ha råd. ”Vi har ju redan betalat renoveringen en gång”.

Redan fått en höjning efter renovering

Grannen Eva är också i 80-årsåldern och bor ensam sedan hennes man gått bort. För henne innebär hyreshöjningen 500 kronor extra i månaden – pengar som hon inte har. Hennes nya hyra: 11 145 kronor för 82 kvadrat.

Hon har försökt att hitta en mindre, billigare lägenhet men inte lyckats trots ett flertal visningar. Höga kanter och trappor i entrén har satt stopp för rullatorn.

– Jag får kämpa med varenda krona för att få ekonomin att gå runt. Men värden kan bara öka hyran hur mycket som helst utan att någonting gjorts i huset – vi har ju redan fått en höjning för renoveringen.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.
Hyran höjs efter renovering trots att den skedde för sex år sedan
Huset på Tallgatan i Sundbyberg ansågs ha för bra läge och för hög standard – så hyran höjdes med åtta procent.

När hon pratat med Hyresgästföreningen har en av förklaringarna varit husets eftertraktade läge, berättar Eva. Ett skäl hon inte köper.

– Det är så löjligt. Huset står på samma mark som det alltid har gjort, alla år som jag har bott här. Det har inte flyttat på sig, så varför plötsligt börja prata om läge?

Fastighetsförvaltaren Casa Vostra menar att Tallgatan 14 under lång tid har legat betydligt lägre än likvärdiga hyreshus på samma ort. Hyran ”hamnade fel” efter stambytet och renoveringarna för sex år sedan, berättar företagets vd Yvonne Forsberg.

Annons

– Jag har fått arga samtal från värdar för att vi haft så låga hyror, eftersom Hyresgästföreningen använt huset som jämförelseobjekt för att dumpa hyrorna i andra områden. Nu är vi bättre anpassade efter liknande renoverade hus.

Fick hyreshöjning på åtta procent - för sex år gammal renovering
Oskar Vateman, 25, hyr en etta i huset. För honom innebär höjningen ett par hundralappar mer i månaden. ”Nu har jag råd, det hade varit värre om jag fortfarande studerade. Det är värre för dem som bor i större lägenheter”, säger han.

Hyresgästerna har ju redan fått en höjning efter renoveringen – förstår du att detta kommer som en chock?
– Absolut, jag har förståelse för att man inte blir glad. Det är aldrig roligt att behöva betala pengar. Men det här är en överenskommelse som Hyresgästföreningen skrivit på.

Hyresgästföreningen beskriver uppgörelsen som det minst onda av två dåliga ting. En värd som upplever att hyrorna är för låga har möjlighet att vända sig till hyresnämnden – och då kan påslaget bli betydligt större.

Hyran höjs efter renovering trots att den skedde för sex år sedan
Birgitta fick reda på den nya hyran först när inbetalningskorten kom. Anslaget i entrén om den nya hyran var så diskret utformat att hon inte såg det. ”Texten är så liten att den knappt går att läsa. Jag tror inte att värden ville att vi skulle veta om det här.”

”Hyresgästernas bästa i åtanke”

Så har resonemanget varit i det här fallet, bekräftar Sanna Kolk, förhandlare på Hyresgästföreningen.

– Värden har hänvisat till andra likvärdiga fastigheter som har högre hyra. Vi har fått göra en avvägning om vi vill göra en uppgörelse eller riskera att gå till hyresnämnden, med den osäkerhet det innebär. I detta fall menar vi att den uppgörelse vi kommit fram till var det bättre alternativet.

Det har också varit på Hyresgästföreningens initiativ som höjningen på åtta procent delats upp på två år, berättar Sanna Kolk. För att den ökade bördan bli mer lätthanterlig för de boende.

– Uppgörelsen har gjorts med hyresgästernas bästa i åtanke, även om det inte känns så.

Vad hindrar värden från att höja hyran ytterligare?
– Vi har gått med på det här för att de inte ska kunna vända sig till hyresnämnden för att höja hyran ytterligare. Då kommer de att få nej.

Detta kan ge högre hyra

Enligt Stefan Björk, nationell förhandlare på Hyresgästföreningen, är det vanligaste argumentet till krav på höga höjningar att hyran är ”för låg” jämfört med andra hus på orten. Oftast till följd av standardhöjande renoveringar.

– Man har gjort förändringar som hyresgäster generellt värderar, bytt till något som är bättre än det var innan. Inte bara lagt på ett lager färg eller ersatt en spis med samma modell.

Annons
Därför kan du få högre hyra
Stefan Björk, nationell förhandlare på Hyresgästföreningen.

Åtgärderna kan vara allt från att ett linoleumgolv byts mot parkett eller klinkers, att man installerat golvvärme i badrummet och glasdörrar till duschen, förbättrat belysningen eller satt in en säkerhetsdörr.

Även standardhöjande åtgärder utanför lägenheten kan höja hyran. Som till exempel en moderniserad tvättstuga, uppgraderad lekplats eller gårdsmiljö, förrådslösningar, tilläggsisolering eller en hissinstallation.

”Störst möjlighet att påverka innan”

Den här typen av renoveringar får inte ske utan skäl – och som hyresgäst är det viktigt att göra din röst hörd.

– Störst möjlighet har du att påverka innan renoveringen börjar. Engagera dig i samrådet. Om de inte tar hänsyn till era behov: ring, mejla, protestera till bolaget. Ju fler som motsätter sig desto svårare blir den att genomföra.

Om höjningen inte förhandlats fram skickar värden ofta bara ett nytt inbetalningskort. Då är det viktigt att inte betala, utan att i stället kontakta Hyresgästföreningen.

Höjningen går också att överklaga.

– Var inte rädd för att gå till hyresnämnden. Oftast kan man som medlem företrädas av Hyresgästföreningen, säger Stefan Björk.

Om din hyreshöjning är förhandlad med Hyresgästföreningen går det fortfarande att överklaga, men kan då behöver du själv gå till domstol.

Fakta: Då kan du få en hyreschock

Renovering

I samband med till exempel stambyte eller vattenskador väljer många värdar att renovera till en högre standard. Värden måste ha skäl nog för att få genomföra stora, standardhöjande renoveringar.

Vad kan du göra? Gör din röst hörd innan renoveringen. Engagera er och protestera. Om höjningen inte är förhandlad kan du med hjälp av Hyresgästföreningen överklaga till hyresnämnden.

”För låg” hyra

Hyran ligger mycket lägre än liknande lägenheter på orten. Då kan värden begära en bruksvärdesprövning i hyresnämnden, som avgör vad de tycker är rimligt.

Vad kan du göra? Går att överklaga till hovrätten.

Otrygghet och kriminalitet

Trygghetsfrågor har blivit en allt tyngre punkt i hyresförhandlingarna och trygghetsskapande åtgärder kan vara en påverkande faktor till högre hyra. Värden kan även gå till hyresnämnden och kräva en höjning.

Vad kan du göra? Om hyran inte är förhandlad – kontakta Hyresgästföreningen. Överklaga till hyresnämnden/hovrätten.

Ökade kostnader

Priset för exempelvis markhyra, vatten, personal eller sophämtning skiljer sig mellan delar av landet. Om man har legitima kostnadsskäl kan det medföra en ökad hyra – särskilt om det finns risk att värden annars tvingas sälja till en sämre ägare.

Vad kan du göra? Om hyran inte är förhandlad – kontakta Hyresgästföreningen eller överklaga till hyresnämnden.

Olycka och brand

Om huset brunnit ner och du måste flytta till en ny fastighet finns ingen koppling till den gamla hyran. Då kan du bli tvungen att betala nyproduktionshyra. Rör det sig om mindre brandskador ska hyran inte påverkas.

Vad kan du göra? Möjligheterna är begränsade. Kontakta Hyresgästföreningen.

Skadegörelse

Upprepad skadegörelse kan leda till att hyresvärden får ökade försäkringskostnader, eller till och med problem att teckna försäkring. I en mycket ovanlig överenskommelse fick hyresgästerna hos Landskronahem i år en höjning av detta skäl.

Vad kan du göra? Om hyran inte är förhandlad – kontakta Hyresgästföreningen eller överklaga till hyresnämnden.

Ny värd

Att huset bytt ägare ger inte automatiskt rätt till hyreshöjning. Men den tidigare värden kan ha varit ovillig att gå till hyresnämnden medan den nya ägaren är medveten om att möjligheten finns.

Vad kan du göra? Om hyran inte är förhandlad – kontakta Hyresgästföreningen eller överklaga till hyresnämnden/hovrätten.

Läs också Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.