Annons

Lång serie otillåtna uthyrningar: Nu rivs kontraktet till pampiga våningen

Nyheter Våningen i centrala Malmö har åtta rum fördelat på över 300 kvadrat. Hyresgästen hyrde ut halva våningen i andrahand utan lov. När hans hälsa försämrades och han flyttade till korttidsboende hyrde andrahandshyresgästen i sin tur ut enskilda och rum för upp till 5 000 kronor i månaden. Nu tvingas dödsboet bort från paradvåningen.
Foto: Gry Ellebjerg
Tvingas bort. Ett dödsbo ville överlåta åttarummaren i centrala Malmö till en närstående. Men såväl hyresnämnden som hovrätten går på värdens linje och säger nej. Dödsboet tvingas bort från lägenheten, stor som fyra normalstora treor.

På finaste adress på gågatan i centrala Malmö finns en pampig sekelskiftesvåning på 325 kvadratmeter fördelat på åtta rum och kök. Hyresgästens hälsa började vackla allvarligt i början av 2020. Han flyttade han till ett korttidsboende och fick en god man. Förra sommaren avled mannen.

Knappt två månader innan mannen flyttade till korttidsboendet skrev sig en kvinna på hans adress. I handlingarna i hyresnämnden uppger hon att de var sambos och hade träffats en längre tid. Egentligen säger hon sig ha flyttat in drygt ett år tidigare men skrev sig inte där då hennes bostad låg i närheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mindre än en vecka efter kvinnan skriver sig även hennes exman sig i åttarummaren. Därefter folkbokför sig inte mindre än åtta personer i lägenheten under längre eller kortare perioder.

På central adress. Det pampiga sekelskifteshuset ligger mitt i Malmö. Ett mycket attraktivt läge.

En av dem var det tidigare gifta parets gemensamme son, som enligt uppgift ska ha hyrt halva bostaden i andrahand av den numera avlidne mannen. Sonen skriver i sin tur kontrakt med flera andra personer som hyrt rum i den delen av den spektakulära våningen.

Månadshyran, enligt de kontrakt som använts i rätten, låg på mellan 4 350 kronor och 5 000 kronor i månaden inklusive bredband och el. Toa och kök fick hyresgästerna dela på.

Läs ocksåUppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

– Min son fick i förtroende av min sambo att hyra ut rum, eftersom lägenheten var så stor och hyran nästan 20 000 kronor. Det var en överenskommelse mellan dem som inte jag var inblandad i, säger kvinnan när Hem & Hyra när henne på telefon.

Annons

Men för att få hyra ut del av bostaden i andrahand krävs värdens tillstånd och något sådant fanns inte. När värden fick nys om att det i våningen bodde människor man inte hade någon som helst kännedom om skickades en först en varning. När ingen rättelse skedde sades dödsboet upp. Orsak: Värden ansåg att dödsboet hyrt ut i andra hand utan tillstånd. Dessutom saknade dödsboet behov av åttarummaren.

Dödsboet bestred uppsägningen och ansökte i stället om att kvinnan som uppgett att hon haft en relation med den avlidne manen skulle få överta kontraktet till sekelskiftesvåningen.

Läs ocksåSläkting stämdes för hyres­skuld på över 80 000 kronor: "Jag fick en chock"På bilden ser man en rollator som står mitt på golvet i ett rum. I bakgrunden syns bland annat en soffa och ett fönster. En svart silhuett föreställande en kvinna är inflikad i bilden.

– Vi var gamla bekanta som fattade tycke för varandra och blev sambos. Eftersom vi bodde i lägenheten tillsammans tyckte jag att jag kunde få bo kvar, berättar kvinnan till Hem & Hyra.

Det höll inte Hyresnämnden i Malmö med om. Enligt nämnden finns det inget som tyder på att kvinnan var sambo med lägenhetsinnehavaren.

Att den numera avlidne mannen testamenterat egendom till den påstådda sambons exman framstår som märkligt, tycker hyresnämnden. Så även han skaffat sig en god man, om han nu hade en ny sambo. Några godtagbara förklaringar till andrahandsupplåtelsen fann inte hyresnämnden heller. Hyreskontraktet ansågs förverkat och därför fanns ingen lägenhet att överlåta.

Annons
Andrahandshyresgäst hyrde ut. Den numera avlidne förstahandshyresgästen hade inte tillstånd att hyra ut i andra hand. Dessutom hyrde andrahandshyresgästen i sin tur ut rum för upp till 5000 kronor i månaden.

Dödsboet överklagade till hovrätten, men utan framgång. Även Svea hovrätt konstaterar att det handlar om otillåten andrahandsupplåtelse. Huruvida kvinnan varit sambo med förstahandshyresgästen eller inte fördjupar sig hovrätten inte i.

Den avlidne mannen hade inte sin permanenta bostad i åttarummaren efter att han flyttat till korttidsboendet, därför rör det sig om otillåten andrahandsuthyrning. En verksamhet som fortsatte efter att lägenhetsinnehavaren avled.

Därför är det numera någon helt annan som får njuta av det åtta rummen och centrala läget. Kvinnan uppger att hon ordnat annat boende. Hon säger att det känns ”väldigt kränkande” att hennes relation ifrågasattes, men nu har hon gått vidare.

– Jag är en handlingskraftig person och har redan köpt en mindre bostadsrätt. För mig är det viktigt att inte fastna i det gamla, säger kvinnan.

Läs också Säger hon bor med exmaken och hans nya fru – får behålla kontraktet Hyresgäst riskerar fängelse för Airbnb-uthyrning – nytt åtal testar lagen Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.