Lång serie otillåtna uthyrningar: Nu rivs kontraktet till pampiga våningen
På finaste adress på gågatan i centrala Malmö finns en pampig sekelskiftesvåning på 325 kvadratmeter fördelat på åtta rum och kök. Hyresgästens hälsa började vackla allvarligt i början av 2020. Han flyttade han till ett korttidsboende och fick en god man. Förra sommaren avled mannen.
Knappt två månader innan mannen flyttade till korttidsboendet skrev sig en kvinna på hans adress. I handlingarna i hyresnämnden uppger hon att de var sambos och hade träffats en längre tid. Egentligen säger hon sig ha flyttat in drygt ett år tidigare men skrev sig inte där då hennes bostad låg i närheten.
Mindre än en vecka efter kvinnan skriver sig även hennes exman sig i åttarummaren. Därefter folkbokför sig inte mindre än åtta personer i lägenheten under längre eller kortare perioder.
En av dem var det tidigare gifta parets gemensamme son, som enligt uppgift ska ha hyrt halva bostaden i andrahand av den numera avlidne mannen. Sonen skriver i sin tur kontrakt med flera andra personer som hyrt rum i den delen av den spektakulära våningen.
Månadshyran, enligt de kontrakt som använts i rätten, låg på mellan 4 350 kronor och 5 000 kronor i månaden inklusive bredband och el. Toa och kök fick hyresgästerna dela på.
– Min son fick i förtroende av min sambo att hyra ut rum, eftersom lägenheten var så stor och hyran nästan 20 000 kronor. Det var en överenskommelse mellan dem som inte jag var inblandad i, säger kvinnan när Hem & Hyra när henne på telefon.
Men för att få hyra ut del av bostaden i andrahand krävs värdens tillstånd och något sådant fanns inte. När värden fick nys om att det i våningen bodde människor man inte hade någon som helst kännedom om skickades en först en varning. När ingen rättelse skedde sades dödsboet upp. Orsak: Värden ansåg att dödsboet hyrt ut i andra hand utan tillstånd. Dessutom saknade dödsboet behov av åttarummaren.
Dödsboet bestred uppsägningen och ansökte i stället om att kvinnan som uppgett att hon haft en relation med den avlidne manen skulle få överta kontraktet till sekelskiftesvåningen.
– Vi var gamla bekanta som fattade tycke för varandra och blev sambos. Eftersom vi bodde i lägenheten tillsammans tyckte jag att jag kunde få bo kvar, berättar kvinnan till Hem & Hyra.
Det höll inte Hyresnämnden i Malmö med om. Enligt nämnden finns det inget som tyder på att kvinnan var sambo med lägenhetsinnehavaren.
Att den numera avlidne mannen testamenterat egendom till den påstådda sambons exman framstår som märkligt, tycker hyresnämnden. Så även han skaffat sig en god man, om han nu hade en ny sambo. Några godtagbara förklaringar till andrahandsupplåtelsen fann inte hyresnämnden heller. Hyreskontraktet ansågs förverkat och därför fanns ingen lägenhet att överlåta.
Dödsboet överklagade till hovrätten, men utan framgång. Även Svea hovrätt konstaterar att det handlar om otillåten andrahandsupplåtelse. Huruvida kvinnan varit sambo med förstahandshyresgästen eller inte fördjupar sig hovrätten inte i.
Den avlidne mannen hade inte sin permanenta bostad i åttarummaren efter att han flyttat till korttidsboendet, därför rör det sig om otillåten andrahandsuthyrning. En verksamhet som fortsatte efter att lägenhetsinnehavaren avled.
Därför är det numera någon helt annan som får njuta av det åtta rummen och centrala läget. Kvinnan uppger att hon ordnat annat boende. Hon säger att det känns ”väldigt kränkande” att hennes relation ifrågasattes, men nu har hon gått vidare.
– Jag är en handlingskraftig person och har redan köpt en mindre bostadsrätt. För mig är det viktigt att inte fastna i det gamla, säger kvinnan.