HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Otryggheten ökar i landets bostadsområden

Nyheter Otryggheten i Sveriges bostadsområden ökar. Samtidigt är situationen den motsatta i våra grannländer.

13 procent av svenskarna upplever problem med brottslighet, våld eller vandalisering i bostadsområdet de bor i, visar färska siffror från EU:s statistikmyndighet Eurostat. Andelen har ökat stadigt från 10 procent 2013.

I Norge och Finland känner sig 3,8 respektive 6,2 procent av befolkningen otrygg av samma anledningar. Men där har den upplevda otryggheten minskat de under åren fram till 2017, det senaste året Eurostat har data från merparten av alla länder.

Läs ocksåKvinnor som bor i lägenhet känner oftare otrygghet

På Island har andelen som känner sig otrygga legat stadigt på drygt 2 procent de senaste åren och situationen har förbättrats dramatiskt i Danmark, där otryggheten har minskat från över 16 procent 2009 till under 8 procent 2017. Se nedanstående diagram.

Men hur ligger vi till jämfört med andra europeiska länder? På EU-nivå hamnar genomsnittet på 12 procent, det vill säga något lägre än i Sverige.

Enligt Eurostat, som även har siffrorna för länder som inte ingår i EU, är den upplevda otryggheten i bostadsområdet bara större i sju andra länder: Bulgarien toppar listan med en andel på uppemot 24 procent. Därefter följer Storbritannien med drygt 20 procent. I Nederländerna, Tyskland, Serbien, Frankrike och Grekland är den upplevda otryggheten en eller ett par procentenheter högre än i Sverige. Se tabellen längst ned för alla länder.

Läs ocksåStörre risk att utsättas för brott om man bor i lägenhet
Fakta: Utvecklingen i Sverige och våra grannländer

Otryggheten har de senaste åren ökat i Sverige, medan den har minskat i de andra nordiska länderna.

Källa: Eurostat

Fakta: Otrygghet i andra europeiska länder

Den upplevda otryggheten till följd av brottslighet, våld och vandalisering i bostadsområdet 2017 (andelen för Schweiz och Island avser 2016).

Källa: Eurostat

Läs också Skjutningar sprider otrygghet i bostadsområden Sjuka och missbrukande grannen terroriserade Jonathan Grät för högt och för mycket - vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.