Annons

Större risk att utsättas för brott om man bor i lägenhet

Nyheter Risken att utsättas för brott är högre om man bor i flerfamiljshus än om man bor i villa. Detta enligt en analys som Brottsförebyggande rådet, Brå, presenterar i dag.
Både den faktiska brottsligheten och den upplevda otryggheten varierar beroende på hur man bor.

Studien, som bygger på den nationella trygghetsundersökning som myndigheten genomför varje år, visar till exempel att risken för misshandel är 40 procent högre. Sannolikheten att man utsätts för ett sexualbrott eller rån är 50 respektive 60 procent högre om man bor i flerfamiljshus. Även brott som till synes saknar koppling till hur man bor, till exempel kreditkortsbedrägerier och nättrakasserier, är vanligare.

Huruvida utsattheten för olika brottstyper skiljer sig mellan boende i hyresrätt och bostadsrätt framgår inte av analysen. Victor Ståhl, utredare på Brå, tror att boendeformen kan spela en roll.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Man kan misstänka att det är lite högre risk att utsättas för brott om man bor i hyresrätt än om man bor i bostadsrätt.

Annons

Huruvida Brå gör en sådan analys framöver återstår att se, men Victor Ståhl säger att insikterna från en sådan undersökning skulle kunna vara värdefulla.

– Analysen är till för brottsförebyggande aktörer, till exempel Polisen och sociala myndigheter, men även bostadsbolag som ju också arbetar med att förebygga brott.

Läs ocksåKraftig ökning av lägenhetsinbrott

Som Hem & Hyra tidigare har rapporterat känner sig de som bor i flerfamiljshus dessutom oftare otrygga än de som bor i småhus. Andelen är 25 respektive 14 procent, visar siffror från Brå.

Annons

 

Fakta: Så mycket ökar risken för olika brott

Risken att utsättas för brott är över lag större om man bor i flerfamiljshus än om man bor i småhus, visar analysen. Ett exempel är misshandel, som är 50 procent vanligare bland kvinnor som bor i flerfamiljshus. För män som bor i flerfamiljshus är risken 30 procent högre. Siffrorna är avrundade till närmaste tiotal.

 

KVINNOR MÄN
Misshandel 50 30
Hot 40 40
Sexualbrott 50 40
Personrån 70 60
Fickstöld 50 0
Kort-/kreditbedrägeri 20 20
Trakasseri 10 10
Nätkränkning 20 30
Läs också Kraftig ökning av otrygghet Lägenhetsinbrott svårare att lösa än villainbrott Kvinnor som bor i lägenhet känner oftare otrygghet När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.