Annons

Ovanligt många skyddsrum i Kalmar

Kalmar Med sitt strategiska läge vid kusten har Kalmar ovanligt många skyddsrum. Men att bo där betyder trängsel, misär och total isolering. Hem&Hyra har besökt ett av Kalmarhems skyddsrum i kvarteret Konvaljen.
Niclas Ohlslöf i ett av Kalmarhems alla skyddsrum. Foto: Janna Li Holmberg

Det ser ut som ett vanligt lägenhetsförråd i en kall betongkällare. Men innan man kommer in, måste man passera en skyddsrumsdörr och ett gasfång, ett rum som ska fungera som en sluss mot farlig gas. Bakom gasfångsdörren löper lägenhetsförråden på rad. Innanför en låst dörr förvaras toalettunnor, kärl för dricksvatten och en iordningställandeanvisning. I händelse av krig eller katastrof användas den för att snabbt kunna förvandla förrådet till skyddsrum. Då ska förråden rivas, den vanliga ventilationen stängas och toaletter byggas upp. Skyddsrummet på 65 kvadratmeter ska rymma 83 personer.

– Tänk dig själv, vilken trängsel och panik, säger Niclas Ohlslöf, fastighetschef på Kalmarhem och demonstrerar den manuella fläkten. Genom den kan skyddsrummet syresättas. Fläkten måste handvevas dygnet runt. Genom ett sandfilter filtreras syret bort farliga gaser utifrån. I övrigt saknas telefon och andra möjligheter till kommunikation med omvärlden. De som tvingas söka skydd här isoleras från omvärlden utan någon information om vad som pågår utanför.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I Kalmarhems fastighetsbestånd finns totalt 78 skyddsrum med 8344 platser fördelade på 6442 kvadratmeter. Det motsvarar en yta på 0,75 kvadratmeter per person. Skyddsrummen är konstruerade för att kunna skydda mot stötvåg och splitter som gasbeläggning, biologiska stridsmedel, brand och joniserande strålning.

I fredstid får skyddsrummen användas som vanliga lokaler. Men vid en krissituation har fastighetsägaren 48 timmar på sig att bereda de skyddssökande tillträde till skyddsrummet.

Annons

– Men det finns ingen reglering om vem som ansvarar för själva iordningställandet. De som först kommer till skyddsrummet får börja arbeta med att ställa iordning det för skyddsrumsdrift. Det kan alltså vara hyresgästerna själva. Vid en kris har alla ett personligt ansvar, säger Fredrik Nyström på MSB.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Däremot är det fastighetsägarens ansvar att underhålla skyddsrummet och tillhörande utrustning. Det ska också finnas en tydlig ”skyddsrumsskylt” på husets utsida. MSB besiktar skyddsrummen regelbundet. Brister ska åtgärdas av fastighetsägaren.

Men någon större oro för hur skyddsrummen ska användas verkar det inte finnas hos Kalmarhems hyresgäster.

Annons

– Jag har faktiskt aldrig fått någon fråga om det. Det är väl bra att folk inte oroar sig i onödan, säger Niclas Ohlslöf

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"
Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.