Överklagar: Hyressänkningen på Herrgården är för låg
Den 8 november beslutade hyresnämnden att sänka hyrorna i det nedgångna miljonprogramsområdet med 5,5 procent. Alldeles för lite, anser Hyresgästföreningen.
– Detta är en principiellt viktig fråga. Hyresnämnden har inte sänkt hyrorna tillräckligt. Och i beslutet tittar nämnden inte på bristerna i lägenheterna utan fokuserar på utemiljön, säger Dorthe H Romare förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.
Ett beslut i hovrätten skulle samtidigt utgöra ett prejudikat som kan användas mot andra oseriösa hyresvärdar, menar hon.
Frågan är bara när hovrätten kommer att behandla överklagandet. Handläggningstiden är lång, allt från ett halvår till ett år. Under den tiden får hyresgästerna ha kvar sina gamla, högre hyror. Ändå tycker Hyresgästföreningen att striden är värd att ta.
– Det här är ett mål som vi vill ha prövat till sista instans. Det är sällan att hyresnämnden tittar på dålig förvaltning och det är precis det som är problemet här, säger Christina Wessling, regionchef för Hyresgästföreningen.
Hon ställer sig skeptisk till de 100 miljoner kronor som ägaren Gröningen och dess förvaltare Newsec lovat att satsa på att rusta upp området och menar att renoveringen hittills varit slarvigt utförd. Efter hyresnämndens beslut har Hyresgästföreningen anlitat en oberoende besiktningsman som fått granska tre renoverade lägenheter på Herrgården.
Protokollet noterar mängder av brister: Plastmattor med luftblåsor och dåligt utförda fogar, felaktig avrinning i badrum och dusch, undermålig spackling och målning.
– Den här rapporten var ett tungt vägande skäl för oss att överklaga, säger Christina Wessling.
– Om det är så dåligt som rapporten visar är det bara en tidsfråga innan man måste renovera igen. Frågan är hur mycket fastighetsägaren ska få lov att utsätta sina hyresgäster för. Vi måste markera tydligt, så här får man inte göra. Dålig förvaltning får inte lov att löna sig.