Annons

Övernattningslägenhet – inte solklart var du ska vara skriven

Nyheter Bor du på mer än ett ställe kan det vara lite krångligt att veta var man ska folkbokföra sig. Är du osäker på vad som gäller kan det vara bra att höra med Skatteverket.
Foto: Wikimedia Commons
Om du har en övernattningslägenhet är det inte solklart var du ska vara folkbokförd.

Har du en övernattningslägenhet kan det räknas som dubbel bosättning av Skatteverket. Förutsättningen är att du bor i var och en av bostäderna minst en sjundedel av din tid.

Grunden i folkbokföringslagen är visserligen att du ska vara skriven där du bor mesta delen av tiden. Men det finns undantag från den regeln. Vid dubbel bosättning gör Skatteverket en prövning utifrån din livssituation i stort.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Kolla med Skatteverket

– Vi tittar på sådant som hur många nätter du sover på det ena stället jämfört med det andra. Men vi tar även hänsyn till sådant som var man har sina saker och sin familj, var man jobbar och var barnen går i skola, säger verksamhetsutvecklaren Jens Lindqvist på Skatteverket.

Har du en övernattningslägenhet kan du alltså behöva samråda med Skatteverket om var du ska vara folkbokförd.

Annons

Ska spegla verkligheten

För att över huvud taget få hyra en lägenhet kräver många bostadsbolag att man folkbokför sig på lägenhetens adress. Tänk på att om du gör det – men i själva verket egentligen bor kvar i ditt gamla boende – ja, då kan du riskera att hyresvärden river ditt kontrakt på övernattningslägenheten.

Jens Lindqvist.

Skatteverket tar nämligen ingen hänsyn till om du riskerar att vräkas från övernattningslägenheten.
– Det funkar inte så. Folkbokföringslagen tar inte hänsyn till vad som är smidigast eller vilka interna regler fastighetsbolag har. Registret ska spegla verkligheten – det är det som är grejen, säger Jens Lindqvist.

Tvingades av bostadsbolaget

Familjen Jenny och Thorbjörn Belenos i Värmland har dock andra erfarenheter. Här kan du läsa om hur det gick till när KBAB efter flera år helt plötsligt tvingade dem att skriva sig på sin övernattningslägenhet i Karlstad. Trots att de egentligen bor i en villa i byn Värmskog i Grums kommun.

Annons
En man i lila tröja utanför ett vitt hus. På trappan en bit bort står en kvinna och ser ut över trädgården.
Thorbjörn Belenos i trädgården vid villan i Värmskog där han och hans fru Jenny anser att de bor. Men Karlstads Bostads AB, KBAB, krävde att de skrev sig på övernattningslägenheten i Karlstad som Jenny och sonen behöver för att sköta jobb och skola.

Kan påverka skatten

Många har en övernattningsbostad för att kunna klara av jobbet. Det är för långt eller för krångligt att ta sig hem till den ordinarie bostaden efter exempelvis ett avklarat nattskift. Men kom ihåg att om du folkbokför dig på övernattningslägenheten kan din rätt att göra avdrag för resor till arbetet påverkas. På Skatteverkets hemsida kan du läsa om hur reseavdragen fungerar.

Läs också Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Sune fick rätt mot värden - kompenseras med 34 000 kronor för radonmörkning Svartsjuk flickvän vägrade flytta ut – gick bärsärk i lägenheten Svartbyggen och skrämda hyresgäster: Grillkungen i blåsväder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.