HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så ska du skriva dig – för att inte bryta mot lagen

Tips & Råd Huvudregeln för var man ska vara skriven är egentligen väldigt enkel – ändå bryter många mot lagen utan att veta om det. Så här gör du rätt och skyddar dig mot bedragare.
Man ska vara folkbokförd på adressen där man har sin huvudsakliga dygnsvila, klargör Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.

Att vara folkbokförd på en adress där man inte bor är olagligt, men i nuläget inte straffbart. Reglerna håller dock på att ses över och i framtiden kan det bli kostsamt att fuska med adressen.

Hem & Hyras förbundsjurist Susanna Skogsberg reder ut vad som gäller.

Läs ocksåSå sover du bättre – tio tips för djupare sömn

👍 Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget

En kompis vill stå skriven hos mig eftersom han bor olovligt i andra hand. Kan jag straffas?
Svar: Nej, det kan du inte. Men jag avråder ändå från att du ska acceptera att någon som inte bor hos dig skriver sig på din adress. Eftersom en person antas bo där den är skriven kommer all post att komma till din adress. Likaså kan polis, delgivningsmän och andra som eventuellt skulle kunna ha intresse av att komma i kontakt med personen i fråga dyka upp.

Jag har dubbelt boende – var ska jag skrivas?
Svar: Man ska vara folkbokförd på adressen där man har sin huvudsakliga dygnsvila. Har du flera bostäder kan det räknas som dubbel bosättning, förutsatt att du bor i var och en av bostäderna minst en sjundedel av tiden. Då avgör Skatteverket var du ska vara folkbokförd och bedömningen görs utifrån din livssituation. Till exempel var du har din familj, din arbetsplats och så vidare.

Läs ocksåPensionär? Så här gör du för att söka bostadstillägg

Min gamla hyresgäst har inte ändrat sin adress och jag får inte tag på henne. Vad gör jag?
Svar: Vänd dig till Skatteverket, så utreder de om folkbokföringen är felaktig. En sådan utredning tar sex till åtta månader att göra. Om utredningen visar att folkbokföringen är felaktig rättas den därefter.

Min dotter har tagit ett sabbatsår för att resa och har sagt upp lägenheten. Var ska hon skriva sig?
Svar: Om hon ska vara borta från Sverige i mer än ett år ska hon registrera sig som utvandrad hos Skatteverket. Samtidigt kan hon ange att hennes post ska gå till hennes föräldrars adress.

Jag har fått reda på att någon har folkbokfört sig på min adress. Hur gör jag nu?
Svar: Vänd dig till Skatteverket, så kan de rätta till en felaktig folkbokföring. Tyvärr kan bara utredningen ta några månader.

Läs ocksåSå gör du eget julpyssel – billigt och enkeltHemma hos Troja, 9 år, julpysslas det för fullt varje år, från tomtar och änglar till klassiska smällkarameller. ”Det är kul att julpyssla för man kan göra tomtar och hänga fina saker i granen”, berättar hon.

Jag är skriven hos mormor, där jag ibland sover över. Bryter jag mot lagen?
Svar: Det strider mot lagen att skriva sig på någon annans adress, vilket kan resultera i att man får ett föreläggande med vite från Skatteverket. Men det är inte brottsligt i brottsbalkens mening. Om du exempelvis bor hos din mormor tre dagar i veckan och på andra adresser två dagar vardera kan det anses att du har störst anknytning till mormoderns bostad och därför ska vara skriven där.

Vi tänkte starta kollektiv. Får hur många som helst skriva sig på samma adress?
Svar: Ja, de som är bosatta på adressen ska folkbokförda sig där.

Jag har inte fast bostad. Hur länge kan jag vara folkbokförd på mina föräldrars adress?
Svar: I praktiken är du ju bostadslös, men om du har din huvudsakliga bostad i föräldrahemmet ska du skriva dig där fram till dess att du får en annan egen bostad.

Mina barn pluggar på annan ort. Ska de skriva sig där eller fortfarande vara skrivna hemma?
Svar: Om dina barn är under 18 år och studerar på annan ort ska de ändå vara skrivna hos sina föräldrar. Det gäller om de läser på grund- eller gymnasieskola, som de påbörjat innan de fyllt 18 år, men som längst till dess att de fyllt 21 år. Om de ska studera på universitet eller högskola ska de skriva sig på studieorten, förutsatt att de har sin huvudsakliga dygnsvila där.

Jag har hört att bedragare ändrar personers folkbokföringsadress för att komma åt posten. Hur skyddar jag mig?
Svar: Anmäl dig till Skatteverkets e-tjänst, som gör det omöjligt att bli adressändrad med en pappersblankett. Enbart e-legitimation eller bank-id fungerar.

Läs också Pepparkaksbygge på liten yta – så lyckas du Renovering av din hyresrätt – här är allt du behöver veta

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.