Annons

Överväger att införa ett hyrestak

Nyheter Utredningen kring hyresgästers rättigheter vid renoveringar är försenad. Bland annat håller man på att se över möjligheten att sätta en gräns för hur mycket hyran får höjas efter ingreppet, berättar särskilda utredaren Agneta Börjesson (MP).
Agneta Börjesson (MP) har lett utredningen om hyresgästers rättigheter vid bland annat renovering.

Efter en omfattande renovering kommer i regel en rejäl hyreshöjning som ett paket på posten, och som hyresgäst har man begränsad möjlighet att påverka beslutet. Hamnar tvisten i hyresnämnden går fastighetsägaren nästan alltid segrande ur processen, eftersom nämnden i första hand prövar om själva renoveringen är skälig utan särskild hänsyn till vilken nivå hyran hamnar på.

Detta leder till att många människor väljer att flytta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att stärka hyresgästers ställning vid bland annat renovering tillsatte regeringen för snart två år sedan en särskild utredning. En utredning som skulle ha varit färdig, men som nu både skjutits fram tre månader samt bytt namn till Hyresgästutredningen.

Förseningen och namnbytet har gett upphov till en hel del spekulationer. Bostadsbolag befarar att hyresgästerna kommer att få större möjlighet att hindra renoveringar, medan somliga branschorganisationer hoppas på regler som garanterar att hyresgäster ska kunna ha råd att bo kvar.

Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige, vill inte ge sig in i gissningsleken innan utredningen presenteras i slutet av april.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

– Men att utredningen försenas innebär uppenbarligen att det finns något som kommer att ändras.

Hans inställning har dock inte ändrats sedan utredningen sjösattes. Mer makt åt den enskilda hyresgästen äventyrar kvaliteten på boendet för kommande hyresgäster och kan på sikt leda till lägre boendestandard i hyresrätter, anser han.

Annons

– Det måste vara fastighetsägarens ansvar och skyldighet att själv bestämma vilken typ av renovering som ska göras, och när den ska göras. Det är helt orimligt att den sittande hyresgästen skulle ha inflytande över det.

Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.

Riksdagsledamoten Agneta Börjesson (MP), som leder utredningen, försäkrar att både namnbytet och förseningen har högst odramatiska förklaringar.

– Det ursprungliga namnet var för långt att säga, så alla kallade den ändå för Hyresgästutredningen. Och förseningen beror till stor del på att vår utredningssekreterare fick sitt drömjobb i höstas och var tvungen att sluta.

Stämmer det att ni ser över möjligheten för hyresgästen att påverka hyresnivån i samband med renovering?

– Ja, absolut. Det är väldigt uppenbart att det är någonstans här den svåra juridiska argumenteringen finns. När hyresgäster upplever att de tvingas flytta på grund av för stora hyreshöjningar. En väldigt stor otrygghet har skapats.

Till exempel genom att införa ett tak för högsta tillåtna höjningar?

Annons

– Ja, det är en fråga vi tittar på.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder ser fram emot att få se den färdiga utredningen, men ställer sig tveksam till en fast gräns för hyreshöjningar vid renovering.

– Det finns alltid en risk att ett tak blir ett golv, att den högsta tillåtna nivån blir fastighetsägarens utgångspunkt. Det viktigaste för oss är att man ser till varje enskilt fall och uppmärksammar att hyresgäster har olika utgångspunkter. Samt att man använder det existerande förhandlingssystemet.

Hur ska man kunna garantera att folk har råd att bo kvar?

– Att staten såg till att det finns någon form av renoveringsstöd skulle förändra bilden. Att hyresrätten får del av det statliga stöd som redan finns för renoveringar. Jag träffar inga människor som inte vill ha renoveringar. Det man är rädd för är att inte ha råd att bo kvar när de är klara.

Läs också Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.