Annons

Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind

Örnsköldsvik Kommunägda Övikshem behöver casha in för att lägga mer pengar på nuvarande och framtida hus. Därför säljs 607 lägenheter till privata fastighetsägaren Westerlinds som fyrdubblar sitt bestånd i Norrland. Övertagandet sker den 2 maj.
Två män skakar hand.
Foto: Övikshem
Vd:arna Emil Westerlind och Lars Österlund skakar tass på presskonferensen som ägde rum idag med anledning av fastighetsaffären.

Redan 25 september 2023 inleddes försäljningsprocessen, efter beslut i Örnsköldsviks kommunfullmäktige.

Övikshem behöver pengar för att, såsom pressmeddelandet förtäljer, ”ge oss ökad handlingsfrihet att vidareutveckla våra befintliga bostadsmiljöer samt stärka oss inför framtida byggprojekt”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det sistnämnda handlar inte minst om bygget av 55 nya hyresrätter i centrum.

Men Övikshems vd Lars Österlund understryker att det inte bara var ekonomin som låg i fokus under sökandet efter en köpare, som man nu funnit i Westerlinds.

– Vi har hittat en ansvarsfull ägare som vi känner har förutsättningar att förvalta fastigheterna på ett tryggt och hållbart sätt, meddelar Lars Österlund inför dagens pressträff.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

Han talar också om glädjen över att lämna över till en erfaren förvaltare med lokalkännedom. Norrlandsetablerade Westerlinds äger sedan tidigare 227 lägenheter i Umeå och Härnösand.

Beståndet från Övikshem, de 607 lägenheterna, är grundplattan för nybildade Westerlinds Residensia AB som samägs med Svensk Bostadsinvest och Altira.

Köpeskillingen baseras på ett överenskommet fastighetsvärde om 443,5 miljoner kronor och rör adresserna i faktarutan nedan.

Annons
Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet
”Vi vill vara nära”

Hyresgästerna och kontrakten följer med i försäljningen. Hur hem och bostad sedan förändras med övergången får framtiden visa.

Men Westerlinds hemsida är löftesrik. Det finns ett uttalat manifest och tydligt mål för verksamheten.

”Och vårt mål, oavsett om vi förvaltar byggnader eller skapar helt nya bostäder är följande. Att få vara med och skapa områden som gör en kommun bättre. Områden som sjuder av liv och där folk trivs och mår riktigt bra. Och alltid med fokus på norra Sverige, där vi har våra rötter och där vi lever våra liv.”

En glad medelålders man.
Emil Westerlind, vd för fastighetsbolaget Westerlinds, som bildades 2022 tillsammans med Nordiska Centrumhus. Nu bildas ännu ett fastighetsbolag inom koncernen, i samband med köpet, Westerlinds Residensia AB.

Emil Westerlind försäkrar att orden inte bara är tomma löften.

– Vi vill vara en del av Öviks kommun och vara nära hyresgästerna. Vi har lokala kontor på våra orter och även här i Övik där vi sitter i gamla tryckeriets lokaler. Vi hoppas på en bra dialog med de boende och kommer rekrytera fler till lokalkontoret, säger Emil Westerlind till Hem & Hyra.

Hur kommer framtiden se ut för de hyresgäster som nu får er som hyresvärd?

– Budskapet till dem är att det här inte innebär några dramatiska förändringar. Det handlar i princip om att de kommer att få ett nytt bankogironummer för hyresinbetalningar och nytt telefonnummer att ringa för felanmälningar. Vi har köpt fastigheterna för att förvalta och utveckla, men planerar inga större projekt. Fastigheterna är i relativt gott skick, med undantag för några förbättringsåtgärder som behöver göras.

Och gällande framtida hyreshöjningar?

Annons

– Vi har samma spelregler som Övikshem och för en dialog med hyresgästerna och Hyresgästföreningen.

En affär förenad med risker

Peter Sjöbom på Hyresgästföreningen är den som i framtiden kommer att förhandla hyrorna med Westerlinds. Han kritiserar affären och anser att det är viktigt att ett allmännyttigt bolag behåller sitt bestånd.

– Hyresgästföreningen ser positivt på att Övikshem fått i uppdrag att bygga nya bostäder, säger Peter Sjöbom och syftar till de 55 planerade hyresrätterna.

– Däremot ser vi negativt på att Övikshem säljer ut delar av sitt bestånd för att kunna finansiera byggnation av nya lägenheter. Hyresgästföreningen anser att Övikshem som allmännyttigt bolag har ett särskilt ansvar att kunna tillhandahålla bostäder i Örnsköldsvik till rimliga villkor.

– När Övikshem nu säljer ut delar av sitt bestånd finns det en risk att dessa lägenheter framåt inte kommer att vara lika tillgängliga för våra medlemmar och hyresgäster när en ny privat ägare tagit ansvar för dem, säger Peter Sjöbom.

Efter affären minskar Övikshems bestånd från 3 307 till 2 700 lägenheter.

Fakta: Adresserna som byter ägare
  • Centrum (109 lägenheter) Ångermanlandsgatan 10 A-P
  • Gullänget (413 lägenheter) Fågelsångsvägen 1-15 A-C, Ekvägen 1-5 A-C och Rundvägen 1-13 A-E.
  • Sörliden (85 lägenheter) Järvstagatan 1-7 A-G (udda nummer).
Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.