Oviss framtid för hyresnämnderna
Regeringen har tillsatt en utredning om hyres- och arrendenämndernas framtid. Lagman Charlotte Brokelind ska utreda, bland annat om verksamheten bör flyttas över till allmänna domstolar i stället.
Det är inte första gången hyresnämnderna sätts under luppen. Det är en av få specialdomstolar som finns kvar i Sverige och systemet med intresseledamöter, alltså att representanter från hyresvärdar och hyresgäster är med och beslutar, är ovanligt.
Tidigare utredningar har ändå landat i att hyresnämnderna ska finnas kvar och Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman hoppas att det inte blir någon större förändring den här gången heller.
Hyresnämnderna har en stor kompetens inom ett väldigt speciellt och smalt område och fungerar i dag effektivt och bra, tycker hon.
– Risken är att kompetensen hos nämnden försvinner och även intresseledamöternas särskilda kompetens. Då förlorar man dubbelt upp och får inte lika bra grund för sina beslut, säger Barbro Engman.
Utredningen ska redovisas senast den 31 december 2012.
I landet finns åtta hyresnämnder.
De kan avgöra tvister om till exempel hyresnivå, rätt till ersättning för skador, andrahandsuthyrning, besittningsskydd eller förlängning av hyresavtal.
Hyresnämnderna ska också medla mellan parterna och informera om lagstiftningen.
Ordföranden i nämnden är jurist och kallas hyresråd. De andra ledamöterna är så kallade intresseledamöter.
I hyresmål utses en av intresseledamöterna av Hyresgästföreningen, den andra har erfarenhet av att vara hyresvärd.