Annons

På boskolan får Muhammad lära sig om sopor och tvättstugan

Degerfors Från ett eget hus i Syrien till en lägenhet i Degerfors. På boskolan får Muhammad Wilios lära sig mer om hur det är att vara hyresgäst. "Jag gillar det svenska sättet", säger han.

Bilden i Muhammads mobiltelefon visar hur han bodde i nästan 50 år – i ett hus som blickade ut över en bördig dal omgiven av mäktiga, vackra berg. Det är lätt att förstå att han en dag hoppas kunna återvända till sitt hem i byn Akko nära kuststaden Latakia.

– Det var mitt hus, jag hade bott där sedan jag var barn, berättar 54-årige Muhammad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men kriget kom till Syrien och nu bor han i en lägenhet i Degerfors tillsammans med sin familj. Ett annat liv, en annan tillvaro – och ett helt annat sätt att bo.

Muhammad är en av 25 deltagare i boskolan i Degerfors, som Hyresgästföreningen anordnar tillsammans med kommunala bostadsbolaget Degerforsbyggen. Här får man, kort och gott, lära sig det mesta om hur det är att bo i en hyreslägenhet. Mycket handlar om en hyresgästs rättigheter och skyldigheter.

Håkan Jivesand.

Kursledare är Hyresgästföreningens Håkan Jivesand som den här dagen inleder med att berätta om skadedjur och hur de ska hanteras. Får man in råttor, och kackerlackor i huset ska man ringa till mannen som står bredvid Håkan, Andreas Myr.

– Då får ni hjälp, lovar Andreas som är bovärd på Degerforsbyggen.

Deltagarna, som alla hyr av bostadsbolaget, träffas för fjärde gången. Det märks att de känner varandra, stämningen är avslappnad och tonen stundtals skämtsam.

– Man måste ha skoj och dra en och annan anekdot. Annars lär sig folk ingenting, har Håkan förklarat för oss innan passet började.

Annons
Läs också"Det är tur man har vattenkokare"

Han väjer inte för att tala klarspråk. Det är inte okej att kasta möbler i soprummet. Cyklar och barnvagnar ska inte stå i trappuppgången. Man ska ta hänsyn till sina grannar och inte prata eller spela musik för högt.

En tecknad bild på en tvättstuga dyker upp på whiteboarden.

– Tvättstugan, den känner ni till ….

Läs ocksåKritik mot boskola för flyktingar

Håkan gör en liten konstpaus och många börjar skratta. Jo då, tvättstugan har de pratat om flera gånger. Hur viktigt det är att hålla tiden och att städa efter sig när man är klar.

Muhammad Wilio tycker att han har lärt sig mycket på de här träffarna.

– Och jag gillar den här synen man har i Sverige. Att man inte ska prata för högt, slänga sopor på golvet i soprummet och låta barn springa runt. I Syrien har vi inte samma respekt för våra grannar.

Henderin Khalaf.

Henderin Khalaf, som också är från Syrien, konstaterar att det är skillnad på hur man umgås med grannarna i hemlandet jämfört med Sverige.

Annons

– I Syrien träffas grannarna mycket. Vi dricker kaffe, pratar, grillar tillsammans. Så är det inte här, säger Henderin samtidigt som hon prisar standarden i svenska bostäder:

– Köken är väldigt bra och det är aldrig kallt inomhus.

Den första boskolan i Degerfors startade förra våren och nu är man inne på den tredje omgången. En fortsättning planeras. Än så länge har Degerforsbyggen inte märkt något konkret resultat av satsningen. Det är till exempel fortfarande problem med sophanteringen och prylar i trappuppgångarna.

Fast Andreas Myr är inte orolig:

– Det kommer att ta minst 1,5 år innan det här ger något. Men när det väl sätter sig kommer det att bli en jätteskillnad.

Fakta: Boskolans tre delar

”När du har fått din lägenhet”. Här ingår sådant som hur man söker bostad, hyreskontraktet, vad en hyresgäst ska tänka på när hen flyttar in eller ut.

”Att leva tillsammans”. Bland annat om störningar och om rätt beteende i soprummet och tvättstugan.

”Engagemang och inflytande”. Deltagarna får lära sig mer om Hyresgästföreningen.

 

Fakta: Håkans bästa tips för grannsämja

Lär känna dina grannar. På det sättet kan du undvika onödiga konflikter.

Sortera soporna och släng dem på rätt ställe. Städa tvättstugan efter dig. Om du gör det är mycket vunnet.

Vårda och håll din lägenhet ren. Gör en felanmälan hos värden om något går sönder.

Fakta: Visste du att ...

… du måste tvätta filtret i köksfläkten och byta lampor och lysrör i fasta armaturer. Om det är stopp i avloppet måste du först prova att själv göra rent.

… hyran ska betalas även om värden inte skickar en avi.

… du kan ha rätt att få bo kvar i lägenheten även om din hyresvärd säger upp dig. Du har besittningsskydd.

Läs också Så smittsamt är coronaviruset i lägenhetshus Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.