HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så smittsamt är coronaviruset i lägenhetshus

Nyheter I hyresrätt bor vi nära inpå grannarna och delar trappuppgång, hiss och tvättstuga. Finns det då en större risk att coronaviruset, covid-19 sprids? Så här säger experterna.
Foto: Gry Ellebjerg / Centers for Disease Control and Prevention / Montage

Folkhälsomyndigheten har nu höjt risknivån för allmän spridning av det så kallade coronaviruset, covid-19, till “mycket hög”. Hur påverkar det den som bor i hyresrätt?

LÄS MER: Bostadsbolag inför riktlinjer för hyresgäster efter coronaviruset

Läs ocksåCoronaviruset: Bostadsbolag inför riktlinjer för hyresgäster

Den allmänna rekommendationen från myndigheten är att människor med symtom, även milda, ska begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra. Du ska hosta eller nysa i armvecket och tvätta händerna ofta, och noggrant. Hem & Hyra har frågat Folkhälsomyndigheten vad som gäller för den som bor i hyreshus.

Skyldig att förhindra spridning

“Enligt smittskyddslagen ska var och en genom ”uppmärksamhet och rimliga försiktighetsåtgärder” medverka till att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar. Den som dessutom vet eller misstänker att hen bär på en smittsam sjukdom är också skyldig att vidta de åtgärder som krävs för att skydda andra mot smittrisk”, skriver Mona Lakso från Folkhälsomyndigheten i ett mejlsvar.

Myndigheten har inte formulerat några specifika förhållningsregler för just den som bor i lägenhetshus.

Läs ocksåRätt förberedd – när krisen kommer

“Det är inget särskilt som gäller för hyreshus. I nuläget vet vi att coronavirus sprids genom nära kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta.”

Kan smittan spridas via hissknappen eller handtag?

Exakt hur bra covid-19 överlever på ytor är inte helt klarlagt ännu, enligt Folkhälsomyndigheten. Det finns vissa studier på andra coronavirus som har överlevt utanför kroppen i några dagar, men också kunskap om att de är känsliga för uttorkning.

”Så det är svårt att veta exakt hur smittsamt det kan vara att ta på ett handtag som en smittad person precis tagit i. Oavsett så hjälper det med att tvätta händerna med tvål och vatten om man till exempel varit ute i kollektivtrafiken. Handsprit är ett bra komplement.” skriver arbetsgruppen för coronovirussjukdom covid-19 på Folkhälsomyndigheten i ett mejl till Hem & Hyra.

Läs ocksåLär känna grannen – och lev längre

Det finns alltså inget tydligt svar kring denna smittorisk men handhygien är viktigt och i de svenska fall som hittills spårats är det alltså nära kontakt mellan människor som ligger bakom spridningen.

Behöver jag hålla mig undan för mina grannar?

Även om risken för spridning nu bedöms som mycket hög och en av dina grannar i teorin kan smittas är det inte den typen av av spridning som du ska oroa dig för i första hand, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, till Hem & Hyra.

– Det går inte att säga att det absolut inte smittar den vägen men du får absolut inte tänka på det sättet. Du måste tänka på att smittan överförs mellan människor och det är framförallt i små, trevliga sammanhang där man äter gott, skrattar tillsammans, pratar och är nära varandra som risken finns, säger hon.

Att det diskuteras att stoppa större folksamlingar säger hon visserligen är en bra åtgärd men att det är de små, intima sammanhangen som är mer riskfyllda.

– Du får inte tänka att “nu skippar vi biobesöket och tar en mysig middag hemma istället” och så kommer en vän som var lite snorig förra veckan, det måste man förstå, säger Agnes Wold.

Behöver jag förbereda mig för kris och bunkra matvaror i hemmet?

Enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) så behöver man inte handla hem något extra med anledning av coronautbrottet.

– Det som är viktigt att påpeka är att transporter till livsmedelsbutiker fungerar som de ska. Enligt medieuppgifter har vissa butikshyllor varit tomma på torrvaror, men leveransen fungerar och den kedjan är intakt. Vi uppmanar inte till bunkring, säger Marcus Årskog, pressekreterare på MSB, till Hem & Hyra.

Eftersom Folkhälsomyndighetens rekommendation är att stanna hemma om du har symtom, kan det vara bra att se till att du har vad som behövs för att klara dig några dagar.

Vad har hyresvärden för skyldigheter?

Det finns exempel på hyresvärdar som nu vidtar åtgärder med anledning av coronaviruset. Hem & Hyra har skrivit om det kommunala bostadsbolaget ABK, som exempelvis inte kommer att utföra några nya stambyten. Personal får heller inte ta i hand med hyresgäster enligt nya riktlinjer.

Dessa rutiner har bolaget delat med sig av till andra kommunala bostadsbolag via en Facebook-grupp. Men hos centralorganisationen för Sveriges allmännytta, Sabo, finns det än så länge bara generella riktlinjer om att minska smittspridning med följande hänvisning:

”Folkhälsomyndigheten har inte utfärdat några specifika riktlinjer för dem som arbetar eller bor i flerbostadshus med anledning av coronaviruset.”

Privatvärdarnas branschorganisation Fastighetsägarna konstaterar också att det i första hand är andra instanser, såsom smittskyddsläkare och polis, som ansvarar för frågor kring exempelvis karantän, om det skulle bli aktuellt. Men gällande eventuell sanering skriver organisationen följande på sin sajt:

”Vid konstaterade fall av smitta av coronavirus eller annan samhällsfarlig sjukdom i en byggnad kan det bli aktuellt med sanering av vissa utrymmen i byggnaden. För att inte bidra till ytterligare smittspridning eller ineffektiva åtgärder bör fastighetsägare i en sådan situation föra dialog med smittskyddsläkare eller kommunens miljönämnd om lämpliga åtgärder.”

Måste jag släppa in hyresvärden i lägenheten?

Om det exempelvis ska utföras arbeten eller besiktning i din lägenhet så har du inte rätt att vägra släppa in hyresvärdens personal. Däremot kan du undvika nära kontakt genom att vara i ett annat rum eller tillfälligt lämna lägenheten, skriver Hyresgästföreningen i en avdelning med frågor och svar kring coronaviruset.

Fakta: Om covid-19

Sedan december 2019 sprids i Kina ett nytt coronavirus. Sjukdomen som viruset orsakar har fått namnet covid-19. De allra flesta blir lindrigt sjuka med luftvägssymtom som går över av sig själva, men vissa drabbas av allvarligare sjukdom som lunginflammation.

Viruset överförs genom kontakt med en sjuk person eller när denna hostar eller nyser, så kallad droppsmitta. Du har en ökad risk för smitta om du har varit i ett område med smittspridning eller varit i nära kontakt med någon som är smittad med det nya coronaviruset.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Corona i Hyressverige
Läs också Ovaccinerad isolerade sig i fritidshuset – nära mista hyreskontraktet Digitiala visningar införs igen – Svenska Bostäder hann visa fysiskt i en månad på två år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.