Annons

På fritids i Vänersborg byggs starka individer

Vänersborg Fritidsgården Hjälpande händer i Vänersborg ger barnen verktyg att växa som människor. Med lek, allvar och gemenskap bygger man självförtroende och starka individer.
Foto: Kajsa Wedberg
Romeo och Julia. Det är teaterdag för barnen på Hjälpande händer. Teaterläraren Johanna Gregorc lär dem hur de kan visa olika känslor genom kroppsspråket. Syftet är att våga visa känslor och känna den häftiga upplevelsen i att få gestalta någon annan. "Det bygger självförtroende."

Hit kommer man inte för att hänga en stund, slappa och snacka. Hos ­fritidsklubben Hjälpande händer finns alltid ett tema att jobba efter. Barnen får verktyg för att bli starka individer och få en meningsfull fritid. Här lär de sig ­jämställdhet och rättvisa och att ta ansvar.
Anna Josephson, som jobbat på Hjälpande händer sedan starten för snart 20 år sedan, säger att det inte är en vanlig fritidsklubb eller fritidsgård. Hon kallar det en integrationsgård.
Några har svårt att vänta på dagens aktivitet. Redan en timme innan öppning knackar det på dörren.
– Visst är det teater idag? undrar Mustalifa och blir nöjd efter det positiva beskedet.
Fritidsbarnen ska göra sin version av Romeo och Julia. Det är jättespännande och de ser redan fram emot att få spela upp pjäsen.

Mustalifa i gult, är en av dem som älskar teater och musik.

Men innan den premiären händer det andra viktiga saker. ­Barnen ska visa sin film om sop-
sortering för alla hyresgästerna i området. Det är en pedagogisk film, som visar hur man sorterar och att lägger allt på rätt plats.

Annons
En dörr till gemenskap och samhörighet på Torpa i Vänersborg.

När det är dags för visningen ska alla hyresgäster komma på informationen, trapphus för trapphus. Hyresgästerna får en kurs av de mest välutbildade sopexperterna på Torpaområdet: Barnen från fritids.
Här blir lek allvar. Att leka skola i den lilla skolsalen blir på riktigt. Barnen lyder den som är lärare och rektor för dagen, man stör inte lektionerna och alla pratar svenska. Det är en viktig regel.
I målarköket är det ordning och reda, precis som i läsrummet där de populära böckerna står i rader och myskuddarna ligger på golvet.
Verksamheten startade vid flyktingvågen under Balkankriget när många kom till Torpa, berättar Anna. Frivilliga, bland annat i Hyresgästföreningen, startade Hjälpande händer.

Anna Josephson, som jobbat på Hjälpande händer sedan starten för snart 20 år sedan, säger att det inte är en vanlig fritidsklubb eller fritidsgård. Hon kallar det en integrationsgård.

– Då visste vi inget om integration. Men vi har drivit integration från dag ett, utan att egentligen fatta det,
säger Anna. Nu är det en självklarhet att det handlar om att komma in i det svenska samhället.
Reglerna på gården är enkla: Man pratar alltid svenska, man lyssnar på och respekterar varandra. Vissa projekt kräver föranmälan, andra är öppna för alla. Ibland har man tjej- och killdagar.
På tjejdagarna har man bland annat tagit upp orättvisor mellan könen. Tjejerna skrev sina tankar på lappar. Det handlade om allt från att man måste passa småsyskon till att tjejerna i Vänersborg inte hade någon chans att spela hockey i sin hemstad.
– Jag fick utbilda mig till hockeytränare, säger Anna och skrattar. Så konkret kan det bli för att rätta till orättvisor mellan tjejer och killar.
Syftet var att stärka tjejerna och få dem att våga visa vad de vill och kan.
Vänersborgsbostäder och Vänersborgs kommun driver verksamheten tillsammans.
– Det är värt vartenda öre, säger Peter Laang, kundservicechef vid Vänersborgsbostäder. Hjälpande händer betyder mycket för alla som bor på Torpa, både barn och vuxna.

Annons
Fakta: Hjälpande händer

Fritidsklubben Hjälpande händer startade på 1990-talet i bostadsområdet Torpa. ­Hjälpande händer drevs först av ideellt. Nu drivs verksamheten av ­kommunen och ­Vänersborgs bostäder. Bostadsbolaget står för hyran i två lägenheter samt betalar för en fritidsledartjänst.

Fakta: Så får barnen en röst

•Ta barnens frågor på allvar, stora som små. Bygg förtroende. Låt barnen sprida sin kunskap till vuxna.
•Var inte rädd för att ta tag i svåra ämnen, som våld, orättvisor och hedersförtryck.
•Lyft barnens åsikter, till exempel genom att låta dem skriva egna berättelser eller synpunkter på anonyma lappar.

Läs också Guide till hemförsäkringar Bra lokal ungdomsverksamhet i Vänersborg belönas Vänersborgsbarnen städar för sin nya lekplats Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Domstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.