Annons

Pandemin stoppar visningar: måste tacka ja eller nej utan att ha sett

Blekinge Karlshamnsbostäder är ett av de bolag som valt att ställa in lägenhetsvisningar på grund av pandemin. Blivande hyresgäster får bestämma sig utan att ha sett lägenheterna. För Kenneth Schöns del innebar det en rejäl chansning – men han hade inget val.
Foto: Per-Magnus Ström

När coronapandemin slog till med full kraft förra året fick bostadsbolagen ställa om för att minska riskerna för smittspridning. Bland annat stängdes kontor för besök med hänvisning till telefon och mejl. Under hösten valde därtill flera hyresvärdar, både privata och kommunala, att sluta med fysiska visningar av lägenheter för blivande hyresgäster.

I början gällde det främst bostäder där den tidigare hyresgästen fortfarande bodde kvar men i takt med att restriktionerna blev allt hårdare i samhället kom det även att gälla tomma lägenheter. Ett av bolagen som stoppat visningar är Karlshamnsbostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kenneth Schön i Karlshamn är en av de hyresgäster som tackat ja – utan att han sett sin blivande lägenhet. Han behövde en ny bostad så fort som bara möjligt på grund av förändrade familjeförhållanden och försäljning av villan.

– Ja, det här är ju inte den bästa tiden att börja leta lägenhet. Men jag hann gå på några vanliga visningar innan de nya restriktionerna infördes, säger han.

Han berättar att han ändå hade lite tur i oturen eftersom en av lägenheterna han fick titta på låg på just Frälsegårdsvägen. Han fick inte napp den gången men så dök en liknande lägenhet upp
i samma hus och då var han snabb med att anmäla sitt intresse.

Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

– Jag erbjöds att teckna kontrakt ganska så omgående och då var det inget att tveka om. Jag gillade planlösningen och skicket i den jag tidigare tittat på. Nu har jag inte fått se denna men kände att jag måste chansa, berättar Kenneth Schön och fortsätter:

Annons

– Den första februari får jag tillgång till lägenheten och det ska bli spännande att se vad jag egentligen hyrt.

En bidragande anledning till att han vågade tacka ja var att han fick stort förtroende för Aron Safi på Karlshamnsbostäder som visade den första lägenheten.

Läs ocksåFamiljen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskinEn man som tittar rakt fram. Ett vattenglas som fylls på.

– Vi har gått igenom på telefon hur min blivande lägenhet ser ut och jag litar på att han beskrivit lägenheten så korrekt det går. Tapeterna är ljusa, golven är inte speciellt slitna och köket ska vara fräscht och ha vita köksluckor. Dessutom är badrummet omgjort 2017 så jag slipper flytta in i en lägenhet som snart ska renoveras, säger Kenneth Schön.

Samtidigt konstaterar han att det är ett stort steg att flytta från en 175 kvadratmeter stor villa till en mindre tvåa på 63 kvadratmeter. Det är mycket möbler och annat bohag som inte kan följa med och som antingen ska slängas, säljas eller tas över av något av barnen. Dessutom är det bråttom.

– Köparen av villan vill ha så snabbt tillträde som möjligt. Nu har jag hyrt ett garage av Karlshamnsbostäder där möblerna får mellanlanda så det blir fullt upp den kommande tiden, säger Fredrik Schön och tillägger att även om det känns lite osäkert att flytta in i en lägenhet han aldrig sett finns det ändå en trygghet i att uppsägningstiden är tre månader.

– Hade det varit en bostadsrätt hade jag inte vågat tacka ja men skulle jag inte trivas i min hyreslägenhet går det alltid att flytta.

Annons

I och med att Karlshamnsbostäder ställt in de fysiska visningarna får de blivande hyresgästerna bestämma sig utifrån en utvidgad beskrivning, planritning och i enstaka fall bilder på lägenheten.

– Jag tycker att våra bostadssökande har stor förståelse för att vi inte kan visa lägenheterna fysiskt på grund av smittorisken, säger Elisabeth Bååth, Karlshamnsbostäders marknadschef.

Reaktionerna från de bostadssökande är både positiva och negativa.

– Många upplever att det är svårt att ta beslut baserat på informationen som ges. Andra menar att det är en fördel att till exempel slippa ta ledigt från jobbet för att kunna delta i en visning, säger Elisabeth Bååth.

Corona i Hyressverige
Läs också Familj blev utelåst av hyresvärden – sedan försvann alla deras ägodelar Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel Två personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.