HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Partner saknar kollektivavtal

Nyheter För att nå den yngre publiken har Hyresgästföreningen inlett ett samarbete med Nyheter24. Men webbtidningens medarbetare saknar kollektivavtal.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om att Hyresgästföreningen inlett ett samarbete med bland annat nättidningen Nyheter24 för att nå ut till en yngre målgrupp. En av tankarna är att läsarna ska skriva om sina idéer för att lösa bostadskrisen under haschtaggen #flerhem.

På nyhetssajten konkurrerar Hyresgästföreningens artiklar med texter om senaste ”Paradise Hotel”-romansen, roliga djur och sexbejakande krönikor.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Till skillnad från de allra flesta arbetsplatser saknar emellertid Nyheter24 kollektivavtal, något de vid flera tillfällen hamnat i blåsväder för.

–  Nej, vi har inte kollektivavtal. Gällande vår lönemodell så är det givetvis inget vi går ut med, svarar chefredaktören Henrik Eriksson i mejl.

Jens Lundberg, ansvarig för digitala kanaler på Hyresgästföreningen, är medveten om att avtal saknas. Frågan var dock aldrig uppe till diskussion.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

– Det är klart att vi gör en analys innan vi bestämmer vilka vi ska samarbeta med, men det finns inget krav i Hyresgästföreningens förhandlingspolicy att företagen ska ha kollektivavtal. För oss har det inte varit en fråga i det läget.

Varför valde man just Nyheter24 som samarbetspartner?

– Nyheter24 är en stor aktör i den yngre målgruppen som vi söker. Vi vill testa deras plattform för att se om vi kan öka engagemanget i bostadsfrågan hos målgruppen. Kampanjen syftar till att få in förslag som vi kan lyfta och föra vidare in i politiken.

Läs ocksåRapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Hur länge kommer samarbetet att pågå?

– Kampanjperioden gäller den här och nästa vecka. Vi kommer att fortsätta publicera artiklar på sajten och de hjälper oss att dra trafik. Om samarbetet fungerar bra kan vi absolut tänka oss att göra det igen.

Lars Augustsson, ordförande i den lokala hyresgästföreningen Hemtrevnaden i Kortedala, föreslog nyligen att alla föreningar i västra Sverige ska kräva kollektivavtal av sina partners. Hans förslag backas upp av regionstyrelsen, och nu hoppas han att övriga organisationen tar efter exemplet.

Att Hyresgästföreningen väljer att samarbeta med en nyhetssajt utan avtal tycker han är underligt.

– Det är en självklarhet att kräva kollektivavtal. Det finns bara en anledning till att man inte tillämpar det – att man vill begränsa sina anställdas rättigheter och göra arbetskraften billigare. I vår organisation är den frågan särskilt viktig.

Varför då?

– Det var ju arbetarklassen, inte borgarna, som bildade Hyresgästföreningen från första början. Därför är det extra allvarligt att man håller på detta.

Fakta: Detta är ett kollektivavtal

Ett skriftligt avtal mellan en arbetstagarorganisation och en arbetsgivarorganisation eller enskild arbetsgivare som reglerar löner och övriga anställningsvillkor för arbetstagare.
På så sätt anger man en lägstanivå för de anställdas löner, förmåner och anställningsvillkor.
När många arbetsplatser omfattas av kollektivavtal anses det förhindra lönedumpning. 

Läs också Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.