Annons

Påsk är rena julafton för inbrottstjuven

Nyheter Du må vara ledig – men inbrottstjuven har fullt upp. Se till att skydda dig mot tråkiga överraskningar.

Långhelger som påsk är en av inbrottstjuvarnas favorithögtider. Lägenheter lämnas obevakade under en längre tid och den objudna gästen har gott om tid att planera sitt tillslag.

– Man stannar lite längre hemifrån än vanligt, och det utnyttjar tjuven, säger Håkan Karlsson, kommissarie vid Rikspolisstyrelsen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett enkelt men effektivt sätt att skydda hemmet är att ge sken av att någon fortfarande vistas i lägenheten. Det kan räcka med något så enkelt som en timer som slår av och på ljuset vid olika tidpunkter.

Ett överfullt postfack är en annan sak som avslöjar helgfiraren.

Annons

– Vi har indikationer på att inbrottstjuvarna kartlägger sina offer mer än tidigare. Allra bäst är om man kan få en granne att röra sig i bostaden någon gång då och då.

Läs ocksåNytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där"

Inbrottsmönstret i Sverige har de senaste åren förändrats. En allt större del av de ovälkomna besöken genomförs av professionella ligor, som väljer sina offer med omsorg.

– Det är en trend som ökat. Och det är därför viktigt att få hjälp av grannar och vänner när man är borta, säger Håkan Karlsson.

Annons

På senaste har polisen även manat till försiktighet på sociala medier. Statusuppdateringar på Facebook om en stundande resa är alltid en dålig idé ur säkerhetssynpunkt.

Läs också"Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen

– Folk är tyvärr lite för öppna med vad de har för sig och meddelar gärna när de försvinner hemifrån.

Läs också Jätteminskning av inbrott under pandemiåret Hon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhet Expert om elektroniska lås: "Svårt att se att det skulle öka säkerheten på något sätt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.