HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Peders bok blev mångas julklapp

Gävle 2013 var året då Gävlefotografen Peder Andersson äntligen blev pappa till boken Scen. Boken sålde bra i julhandeln och Peder är redan på gång med att välja bilder till uppföljaren.

Björn Skifs, Miss Li, Thåström, Kiss, Frank Zappa. Peder Andersson i Gävle har fotat dem alla och många, många fler. Och det som började i Hofors Folkets park på 1970-talet har inte slutat än.

Nu har du gett ut boken Scen med en del av dina bästa musikbilder. Är du nöjd med resultatet?
– Jag är väldigt nöjd. Det har varit mycket jobb med att scanna tusentals negativ och att sedan välja och välja igen. Men jag har låtit formgivaren Jonas Lindblad ha sista ordet.

Läs ocksåStämdes för mögel i lägenhet – därför frias hyresgästen

Av försäljningssiffrorna att döma så har boken sålt väldigt bra, blev den en av årets julklappar kanske?
– Ja, den första upplagan är nästan slutsåld och runt jul var det mycket beställningar. Jag gissar att av dem som fått hårda paket av tomten har en hel del fått Scen.

Är det någon bild du saknar i Scen?
– Ja, en bild på Frank Zappa och hans guldgitarr, den passade inte in i boken tyvärr. Jag gav Franks son Dweezil ett exemplar av boken i samband med en konsert för ett par veckor sedan och det var fantastiskt roligt att få göra det. 

Du har varit på massor av konserter genom åren, vilka har varit bäst?
– Oj… Mina topp fem är nog Kizz i Eriksdalshallen 1980, då hade jag sockerdricka i hela kroppen! Pink Floyds The Wall i Dortmund 1981. Genesis återföreningskonsert i Milton Keynes i England 1982, Frank Zappa i New York 1988 det var så storslaget och Garth Brooks hyllning till The Band på Peace & Love i Borlänge 2012.

Läs ocksåAnnikas värd betalar halva elkostnaden: ”Jag trodde inte det var sant”

Vilka är dina favoritmusiker?
– Björn Skifs, han ska alltid vara med. Det var på en konsert med honom som jag började fota på allvar. Han är en sådan bra sångare, entertainer och människa! Sedan är det David Bowie, Frank Zappa, Pink Floyd och Genesis med Peter Gabriel. Jag har en bild med i Genesis dubbel-CD och det är jag så glad för.

Hur ska en göra för att ta bra konsertbilder?
– Det gäller att lyssna på musiken. Är det rock brukar jag lyssna mycket på kompet. När det säger svisch på cymbalen brukar det komma ett gitarrsolo efteråt och då gäller det att vara beredd. Därför har jag svårt att fota reggaeband eftersom allt går i baktakt!

Har du klarat din hörsel förresten?
– Ja, faktiskt! Jag använder alltid öronproppar annars går det inte.

Läs ocksåIngen lösning i hyresnämnden – Peter kan bli utan post i flera månader till

Vi är många som fotar numera tack vare den nya tekniken, har du några bra råd att ge oss amatörer?
– Folk börjar bli riktig bra på att ta bilder tycker jag! Det fler borde tänka på är att bry sig mer om vad som ska vara med i bilden och inte. Det blir ofta för mycket luft och för många lyktstolpar i huvudena på den som ska avbildas.

Och nu är du redan på gång med nästa projekt?
– Ja, jag har börjat litet med uppföljaren, den ska heta Bakom Scen. Jag har ju varit där också många gånger!

Fakta: Peder i korthet

Ålder: 55 år. Bor: Hyrestvåa i Gävle.Aktuell: Bokdebuterade under året med fotoboken Scen. Den har legat under många julgranar av försäljningssiffrorna att döma.Familj: Fästmön Sirimas.Övrigt: Gillar kläder, motion, god mat och att resa.

Läs också Anita kräks och svimmar – riskerar vräkas om hon fortsätter kräva åtgärder mot elen i huset Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.