Annons

Personal får lön för trygghetsvandringar

Karlstad ​Hjärtat slår hårt. Sen kväll på väg hem. Ensam. Det prasslar till snett bakom dig. Ett obehag som natt­vandrarna försöker minska.

​Sedan hösten 2003 har några eldsjälar lett nattvandringar i bostadsområden i Karlstad var­je natt.

– Idén med nattvandringarna kläcktes av en hyresgäst och har fungerat jättebra. Men vi behöver bli fler för att orka, säger nattvand­raren Hans-Olov Johansson.
Från årsskiftet får KBAB:s alla anställda därför lön för att vara med och vandra.
Hittills har 18 av anställda nappat.
– Genom att vi visar oss ute i områdena, men inte är poliser, får vi fin kontakt med ungdo­marna. Och de känner sig tryg­gare när de märker att vi finns här och bryr oss. När det uppstår problem griper nattvandrarna in:
– Det kan till exempel hand­la om att lyssna på nån som är lessen och kanske berusad eller ordna så att han eller hon kom­mer hem.
Att hyresgästerna ska betala för att bolagets personal ska natt­vandra, kan kanske ifrågasättas av en del. Men enligt Hans-Olov Johansson har nattvandringarna minskat störningsärendena och skadegörelsen i områdena.
–är inget som vi för någon statistik över men vi ser och kän­ner att det blivit bättre. Vi märker också snabbt om det är klottrat eller trasigt någonstans, om vissa ställen är onödigt mörka och där­med kanske känns hotfulla och ser till att det rättas till.
  •  

    Annons

     

    Annons
    Grannsamverkan finns i bland annat Våxnäs i Karlstad och ”Järpegatan” i Grums. Trygghets­vandringar ordnas i Gränderna i Kil, Kronoparken i Karlstad, i Torsby och Filipstad har man också haft projekt. I Karlstad ordnas källarvandringar i Gruv­lyckan.
     
  •  
  • Fakta: Personal får lön för trygghetsvandringar

    Sex tips för grannsamverkan:
    Försök att ta tag i problem medan de fortfarande är små.
    Gör en probleminventering i området.
    När ni ringat in problemen bestäm vad som är bästa sättet att lösa dem: Ska ni till exempel ha ordna nattvandringar eller källarvandringar löpande? Eller behövs satsningarna vid vissa tidpunkter på året – som vid storhelger?
    Håll kontakt med polisen.
    Informera alla grannar om vik­ten av att anmäla störningar till störningsjouren. Det går inte att åtgärda störningar om de inte är dokumenterade.
    Kontakta din lokala Hyres­gästförening för att få hjälp att komma igång och aktivera er för ett tryggt boende.

    Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Tvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror Du betalar elitlagen via hyran – "pengar behövs i de här tiderna" Bostadsbrist ger fusk med studentlyor – förfalskat intyg ledde till polisanmälan Ove kände kallt stål i nacken – tänker aldrig mer nattvandra

    Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.