Annons

Personal får lön för trygghetsvandringar

Karlstad ​Hjärtat slår hårt. Sen kväll på väg hem. Ensam. Det prasslar till snett bakom dig. Ett obehag som natt­vandrarna försöker minska.

​Sedan hösten 2003 har några eldsjälar lett nattvandringar i bostadsområden i Karlstad var­je natt.

– Idén med nattvandringarna kläcktes av en hyresgäst och har fungerat jättebra. Men vi behöver bli fler för att orka, säger nattvand­raren Hans-Olov Johansson.
Från årsskiftet får KBAB:s alla anställda därför lön för att vara med och vandra.
Hittills har 18 av anställda nappat.
– Genom att vi visar oss ute i områdena, men inte är poliser, får vi fin kontakt med ungdo­marna. Och de känner sig tryg­gare när de märker att vi finns här och bryr oss. När det uppstår problem griper nattvandrarna in:
– Det kan till exempel hand­la om att lyssna på nån som är lessen och kanske berusad eller ordna så att han eller hon kom­mer hem.
Att hyresgästerna ska betala för att bolagets personal ska natt­vandra, kan kanske ifrågasättas av en del. Men enligt Hans-Olov Johansson har nattvandringarna minskat störningsärendena och skadegörelsen i områdena.
–är inget som vi för någon statistik över men vi ser och kän­ner att det blivit bättre. Vi märker också snabbt om det är klottrat eller trasigt någonstans, om vissa ställen är onödigt mörka och där­med kanske känns hotfulla och ser till att det rättas till.
  •  

    Annons

     

    Annons
    Grannsamverkan finns i bland annat Våxnäs i Karlstad och ”Järpegatan” i Grums. Trygghets­vandringar ordnas i Gränderna i Kil, Kronoparken i Karlstad, i Torsby och Filipstad har man också haft projekt. I Karlstad ordnas källarvandringar i Gruv­lyckan.
     
  •  
  • Fakta: Personal får lön för trygghetsvandringar

    Sex tips för grannsamverkan:
    Försök att ta tag i problem medan de fortfarande är små.
    Gör en probleminventering i området.
    När ni ringat in problemen bestäm vad som är bästa sättet att lösa dem: Ska ni till exempel ha ordna nattvandringar eller källarvandringar löpande? Eller behövs satsningarna vid vissa tidpunkter på året – som vid storhelger?
    Håll kontakt med polisen.
    Informera alla grannar om vik­ten av att anmäla störningar till störningsjouren. Det går inte att åtgärda störningar om de inte är dokumenterade.
    Kontakta din lokala Hyres­gästförening för att få hjälp att komma igång och aktivera er för ett tryggt boende.

    Läs också Kändispolisen Nadim Ghazale tröttnade på att "släcka bränder" – blev nattvandrarchef Sadia nattvandrar varje lördag med andra mammor – ”alla i Tensta känner oss” Sune fick rätt mot värden - kompenseras med 34 000 kronor för radonmörkning Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Skador och saknade gardinbeslag - här är bolaget som inte tvekar att stämma sina hyresgäster

    Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.