HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Pojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt

Ludvika Golvet gav vika och pojken föll sex meter från balkongen. Han skadades svårt. Nu döms hyresvärden på nytt av Falu tingsrätt för grovt vållande till kroppsskada.
Foto: Polisen/Mattias Frödén
Balkongen som pojken föll från. Nu har hyresvärden på nytt dömts för att ha orsakat olyckan.

Den dramatiska olyckan inträffade den 27 september 2017 i en lägenhet i Ludvika. Den då 14-årige pojken var på balkongen när golvet plötsligt gav vika. Han föll handlöst och skadade bland annat fötterna och ryggen när han landade.

I december 2020 dömdes hyresvärden av Falu tingsrätt för att ha orsakat olyckan. Mannen dömdes mot sitt nekande och överklagade därför till Svea hovrätt.

Läs ocksåJulklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Sänker summan

Men hovrätten återvisade under våren 2021 målet till Falu tingsrätt. Anledningen var att tingsrätten hade begått ett rättegångsfel.

Nu har Falu tingsrätt återigen hållit förhandlingar i målet och i slutet av förra veckan kom domen: Hyresvärden döms på nytt för grovt vållande till kroppsskada. Även om brottets straffvärde är fängelse fick mannen, liksom förra gången, villkorlig dom. Det beror bland annat på att han lever under ordnade förhållanden och att det saknas skäl att tro att han ska begå nya brott.

I den första domen beslutade tingsrätten också om en företagsbot på 500 000 kronor. Även nu ska hyresvärden betala en företagsbot, men tingsrätten sänker summan till 300 000 kronor.

Läs ocksåNär prepping kostar skjortan klarar grannarna krisen ihopBildmontage med en krislåda fylld av saker som nödradio och stormkök. Intill två kvinnor som förbereder mat vid ett bord.

Skadestånd – men oklart hur mycket

Det gör domstolen med hänvisning till att mannen numera har sålt hyreshuset, att han lever på ålderspension och att det gått lång tid sedan brottet begicks. Det senare är inget som hyresvärden kan lastas för, står det i domen.

Justitieombudsmannen, JO, riktade tidigare i år hård kritik mot Falu tingsrätt för långa handläggningstider.

Domstolen slår liksom tidigare även fast att hyresvärden ska betala skadestånd till 19-åringen, men hur stort det ska bli får bli en senare fråga. Det beror på att det fortfarande är oklart om skadorna kommer att bli bestående eller inte.

Läs ocksåHyresgäst dömd för koppleri: Väninnan skulle vattna blommorna - gjorde lägenheten till bordellCollage av trappuppgång, nycklar och pengar. En röd stämpeltext: Dömd. Koppleri.

Visste om skadorna

I den nya domen konstaterar tingsrätten att hyresvärden visste om att balkonggolvet var skadat innan olyckan inträffade, men att han struntade i att göra något åt detta. Det fanns synliga sprickor i den tolv millimeter tjocka fibercementskivan som utgjorde balkongens golv. På ett ställe saknades till och med en del av golvet. Det här måste hyresvärden ha sett när han några månader innan olyckan inspekterade balkongen, menar domstolen.

Domen kan överklagas och det ska i så fall göras senast den 15 december.

Läs också Råttinvasion drabbar hyresgäster i Kiruna - "Det värsta hittills i min karriär" Bombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.