Annons

Tingsrätten gjorde fel – rättegången om balkongfallet i Ludvika måste tas om

Ludvika Hyresvärden dömdes för att ha orsakat olyckan då en 14-årig Ludvikapojke föll sex meter från en balkong. Men nu ska rättegången tas om efter att Falu tingsrätt begått ett rättegångsfel.
Foto: Mattias Frödén
Falu tingsrätt ansåg att hyresvärden var ansvarig för att en 14-årig pojke föll sex meter från en balkong efter att golvet brustit under honom. Men domstolen gjorde fel när man lät alla vittnen höras per telefon. Nu får hela rättegången tas om.

Huvudregeln är att alla som ska höras under en rättegång – åtalade, brottsoffer och vittnen – ska vara fysiskt närvarande i rättssalen. Men det finns undantag från den regeln.

Med hänvisning till pandemin beslutade därför Falu tingsrätt att 15 vittnen skulle höras per telefon under förhandlingen i december ifjol. I rättssalen fanns däremot den i dag 18-årige ynglingen och hyresvärden, som var åtalad för grovt vållande till kroppsskada.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Värden dömdes därefter av Falu tingsrätt för brottet. Påföljden blev villkorlig dom plus att han skulle betala skadestånd till pojken. Mannens företag fick även en företagsbot på 500 000 kronor.

Han dömdes mot sitt nekande och överklagade domen till Svea hovrätt – som nu har kommit fram till att tingsrätten gjorde fel då vittnena enbart hördes per telefon.

Rättegångsfelet gör att förhandlingen kommer att få tas om i Falu tingsrätt.

Annons
Läs ocksåErik vräks efter att ha vanvårdat lägenheten – "Förut hade jag snyggt hemma"

I beslutet skriver hovrätten att smittspridningen kan vara ett skäl för att vittnena inte behövt infinna sig i rättssalen. Men hovrätten anser att tingsrätten borde ha använt sig av teknik som medger både ljud- och bildöverföring, det vill säga videolänk.

Skälet är framför allt att flera av de vittnen som hördes hade avgörande betydelse för utgången av målet. Sådana vittnen bör antingen vara på plats i rättssalen eller så ska man kunna se deras ansikten via exempelvis videolänk.
– Utgångspunkten är att man vill se person när den hörs. Då har man bättre möjligheter att bedöma vittnets trovärdighet och tillförlitligheten i hans eller hennes uppgifter, säger Thomas Hedstrand som är hovrättsråd vid Svea hovrätt.

Domstolen ansåg också att bedömningen av vittnesuppgifterna i tingsrätten inte framstod som ”helt okomplicerad”.

Läs ocksåDu betalar elitlagen via hyran – "pengar behövs i de här tiderna"

En viss betydelse hade det även att både åklagaren och den åtalade hyresvärden motsatte sig att alla förhör skulle hållas per telefon.

Annons

Olyckan inträffade i september 2017, när golvet på balkongen gav vika under den då 14-årige pojken. Han föll sex meter, landade på fötterna och fick allvarliga skador. Det är osäkert om han någonsin kommer att bli helt återställd.

Falu tingsrätt beskrev hyresvärdens agerande som underlåtenhet gränsande till ren nonchalans.

Det är inte klart när den nya rättegången i Falu tingsrätt kommer att hållas.

Läs också Bessou har inte släppt taget om de utdömda husen i Blötberget De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.