Annons

Polisanmälan nedlagd – men kommer att göras igen

Dalarna Åklagaren lade ner Hyresgästföreningens anmälan om förolämpning mot Hem & Hyras lokalredaktör. Enligt bestämmelsen, måste den som utsatts själv anmäla.

Det var under sommaren som Hem & Hyras lokalredaktör Lena Mattsson skrev en antirasistisk text till Hem & Hyras redaktionsblogg, som män runt om i hela landet började höra av sig via mejl och telefon och kalla henne sexisitiska tillmälen och förklenande tillmälen.

Efter att hennes arbetsgivare Hyresgästföreningen fått igenom breven beslutade man att göra en polisanmälan.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Vi som organisation tolererar inte att våra medarbetare utsätts för personangrepp på det här sättet. Det drabbar ju både den enskilde medarbetaren men är i förlängningen också ett angrepp på demokrati och yttrandefrihet som vi inte kan ställa upp på, sa Annakari Berglund som är kommunikationschef på Hyresgästföreningen region Mitt – Aros/Gävle när polisanmälan gjordes.

Nu har förundersökningen lagts ner. Hur gör ni om det händer igen?
– Så vitt jag förstår har de inte sagt att brotten i sig inte kan styrkas – utan menar att den som utsatts för dem själv måste anmäla. Jag tycker så här att vi som arbetsgivare måste ha en bättre beredskap för när det händer sådana här saker. Jag är ju rädd för att det kommer att hända igen, det verkar ju vara ett sådant klimat att det inte är någon enskild företeelse. Skulle det hända ett sånt här elände igen så tycker jag att det ska polisanmälas och om Lena (Mattsson) väljer att göra det i det här fallet, kommer vi som arbetsgivare göra vad vi kan för att stötta henne i det, säger Annakari Berglund.

Annons

Så bara för att den lades ner ser du inte att ni hade fel?

Läs ocksåÖverturism ett hot mot bostadsmarknaden: "Hyresrätter en krockkudde"Barcelona, protester överturism

– Nej absolut inte! Jag tycker det är helt rätt att vi ska agera som vi gjorde. Det går inte att blunda för personangrepp på den här nivån. Men vi som arbetsgivare måste skaffa oss bättre beredskap för sådana här händelser och ha en klar handlingsplan när sådant här händer.

Hur ska ni göra det?

– Vi har tagit upp frågan med personalcheferna i Hyresgästföreningens regioner för att det ska tas fram rutiner. Det finns i dag riktlinjer kring hot och våld för anställda – men där finns inte journalistkåren med som grupp. Och vi är inte heller vana vid hot och kränkningar via nätet än, så även där måste vi uppgradera vår beredskap för alla anställda – men framförallt för journalsiterna eftersom ni ligger i sämsta skottlinjen att drabbas av det här.

Annons
Läs ocksåHär är hyresgästernas största problem – vanliga frågan i topp: "Många är oroliga"

Lena Mattsson kommer att göra en egen polisanmälan av de inkomna mejlen. Förolämpning är ett brott som den som utsatts för det måste anmäla själv, utom i ytterst sällsynta fall. Men även för den som anmäler själv, är chanserna små att få upprättelse.

– Vi får in säkert 20-30 sådana här anmälningar i veckan nu med Facebook och allt. Vi skulle inte kunna ägna oss åt annat än förtalsbrott och förolämpningsbrott om vi drev alla vidare, säger chefsåklagare Patrik Säflund.

Läs också Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.