Annons

Kommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst

Varberg Josefin Lövdahl anmärkte på värdens oanmälda besök. Då blev hon uppsagd med omedelbar verkan. Hennes värd, Centerpolitikern Ingvar Zachrisson från Borås, styr även ett kommunalt bostadsbolag. Han tyckte att hon kunde bo kvar utan kontrakt.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Viskaforshem
Barnbarnet Leo hälsar på i Josefin Lövdahls nya hem. Tidigare hyrde hon ett litet hus i Varberg av politikern Ingvar Zachrisson, efter att ha nappat på en Blocket-annons. Nu vill hon varna för privatvärdar som beter sig som han. "De har dålig koll, och tror att de kan göra som de vill", säger hon. Ingvar Zachrisson är även ordförande för kommunala Viskaforshem.

Det var i somras som Josefin Lövdahl och hennes vuxna dotter flyttade in i det hyrda lilla huset vid havet i Varbergs kommun. De hade sett en annons på Blocket och tecknat ett tillsvidarekontrakt med den privata hyresvärden.

Men knappt hade de flyttat in förrän problemen började.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag hade inte bott många dagar förrän värden stod i hallen, helt oanmäld, säger Josefin.

Enligt Josefin Lövdahl vaknade hennes tonåriga svärdotter, som sov på soffan, av att någon befann sig inne i huset. Hon blev överrumplad och rädd.

– Det hände flera gånger, och jag sa till honom att ”du skrämmer unga flickor”. Då sa han att jag säger upp dig med omedelbar verkan. Han hänvisade till en paragraf i kontraktet, att man inte får hyra ut i andra hand.

Läs ocksåÖvikshem säljer 607 lägenheter till norrländska WesterlindTvå män skakar hand.

Josefins son hade periodvis bott i huset med sin flickvän och parets bebis under sommaren. Dock som inneboende, eftersom även Josefin och hennes dotter bodde där.

Det är okej enligt hyreslagen (läs mer om det här), men var ett upplägg som hyresvärden inte uppskattade. Han började tala om att ringa polisen.

– Jag tänkte vänta med att skriva på uppsägningen. Men han hotade min dotter med polis på telefon. Så jag skrev på, jag kan ju inte bli hotad. Man kommer till ett stadie när man bara säger ja, även om man tänker något annat, säger Josefin Lövdahl.

Läs ocksåI jakten på hyresgäster - ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheterBilden är ett montage av två bilder. Bilden visar Oliver Green, 19 år, och Platenhus.

Hon lyckades snabbt ordna ett annat boende i en grannkommun. En dryg månad efter uppsägningen flyttade hon och familjen ut, i hast.

– Det känns otäckt. Ens grundläggande trygghet hotas när han gör på det här sättet. Jag tyckte att det var fruktansvärt obehagligt, att han bara stod här, sprang in. Och när vi sa till blev vi uppsagda. Jag ville bara bort snabbt, säger Josefin.

Hyresvärden Ingvar Zachrisson bor själv i Borås där han är lokalpolitiker för Centerpartiet. I den rollen sitter han som ordförande för det kommunala bostadsbolaget Viskaforshem.

Ingvar Zachrisson har delvis en annan bild av händelseförloppet. Huset är 45 kvadrat stort och enligt honom lagom för två personer. Därför reagerade han när även den vuxne sonen tillfälligt flyttade in med sin lilla familj.

– Ventilation och allting var ju inte anpassat för det, det blir ju mycket skador och grejer. Då förklarade jag att så här kan vi inte ha det, säger han.

I början av augusti, efter knappt två månader, valde Ingvar Zachrisson att skriftligen säga upp kontraktet med Josefin Lövdahl och hennes dotter – utan uppsägningstid, vilket normalt krävs.

Uppsägningen.

– Men sedan var vi överens om att hon skulle bo kvar, en månad i taget utan avtal. Jag sa att om vi kommer överens så kan vi teckna ett nytt avtal, säger han.

Men en hyresvärd kan inte säga upp någon så att det gäller med omedelbar verkan?

– Nej, det är möjligt. Men det gjorde jag ju inte heller, utan jag sa upp avtalet och sedan fick hon bo kvar. Och så skulle hon få ett nytt avtal om de kunde sköta sig.

Det står på uppsägningen att den gäller med omedelbar verkan.

– Ja, ja. Men det gjorde den ju inte. Hon fick en uppgörelse, att hon fick bo kvar där och så tar vi en ny förhandling och tecknar ett nytt avtal. Så det var inte att sätta någon på bar backe, absolut inte. Det var min lösning på problemet, så att säga. Det var för att de inte skulle gå och vara bekymrade, utan att de visste att de fick bo kvar.

Men att bo kvar utan kontrakt, på hyresvärdens nåder, var aldrig aktuellt för Josefin Lövdahl.

Annons

– Man kan inte bo utan kontrakt månad för månad, efter hans riktlinjer. Då kanske man blir bostadslös. Det är jätteläskigt, säger hon.

Ingvar Zachrisson håller heller inte med om att han gått in i Josefin Lövdahls hem utan att förvarna.

– Jag knackade och så gick jag in. En gång hjälpte jag flickan med någon tv-grej som hon skulle montera in så hon kunde se på tv-program. Och en gång pratade jag med sonens tjej och sa att ni måste ju tänka på att ni inte kan bo här alla, det fungerar ju inte, då måste jag säga upp avtalet.

Men enligt Hyresgästföreningen kan det rent av vara olagligt att, som Ingvar Zachrisson, på egen hand gå in hos en hyresgäst.

– Att han knackar på och traskar in skulle kunna vara hemfridsbrott. Så får man ju inte göra hos någon, säger Ellinor Rapp, juriststrateg på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

– Att det är olåst betyder inte att man bara får gå in. Han måste vänta på att bli insläppt.

Tillvägagångssättet tyder på en okunskap som Hyresgästföreningen regelbundet möter framför allt hos hos mindre privatvärdar, menar hon.

– Det visar på att man inte har uppfattat sig själv som hyresvärd i rättslig mening. Ett kommunalt bolag skulle nog inte hålla med om att man om knackar och det är olåst så kan man gå in. Det är samma regler som gäller här, det är inte något annorlunda.

Hem & Hyra har tagit del av långa sms-konversationer från bägge parter i det aktuella fallet. Där framgår bland annat att Josefin Lövdahls dotter varit rädd för hyresvärden.

– Det finns det absolut ingen anledning att vara. Hon var rädd för allt. Det är bara att beklaga, säger Ingvar Zachrisson.

Din tidigare hyresgäst tycker att det finns skäl att varna andra hyresgäster. Vad säger du om det?

– Ja, det är helt otroligt. Vi var överens och hade långa diskussioner om livet. Det fanns ingen anledning att vara rädd för mig. Det är en efterkonstruktion från henne. Men jag respekterar att de har sina problem.

Att ha inneboende är ju i grunden okej. Det krävs inte tillstånd av hyresvärden så länge man själv bor kvar och inte upplåter i andra hand.

– Nej, men detta är inte till för att ha inneboende. Ventilationen räcker inte till, det blir mögelskador och väldigt mycket elände om man är för många i en bostad som är för trång.

Men det står inget maxantal på kontraktet?

– Nej, men jag har hyrt ut till de två.

Du är ju engagerad som lokalpolitiker och är ordförande för ett kommunalt bostadsbolag. Har du koll på hyreslagen och vad som gäller som hyresvärd?

– Sådana saker har vi ju tjänstemän som sköter. Så jag behöver inte ha hundraprocentig koll. Men jag vet ju hur det fungerar.

Skulle du då säga att det har gått rätt till i det här fallet?

– Ja, det tycker jag. Jag har inte gjort något fel, utan jag har bara försökt lösa deras problem. Jag gjorde allt för att hjälpa henne.

Annons
Centerpolitikern Ingvar Zachrisson är styrelseordförande för det kommunala bostadsbolaget Viskaforshem.

Hyresgäster utan kontrakt blir i praktiken rättslösa gentemot sin hyresvärd om något går snett. Att säga upp ett skriftligt tillsvidareavtal med omedelbar verkan är inte heller tillåtet, annat än under särskilda omständigheter (se faktaruta nedan). På frågan om detta tillvägagångssätt skulle vara möjligt inom kommunala Viskaforshem, där Ingvar Zachrisson alltså är ordförande, svarar han senare i ett mejl:

– Viskaforshem handlar säkert annorlunda. I mitt fall så var vi överens om att fortsätta en månad i taget. Så det var ingen som blev utan bostad. Men jag har tagit lärdom av det inträffade och tar med mig det i framtiden.

Josefin Lövdahl vill å sin sida varna för hyresvärdar som beter sig så här.

– De har dålig koll, och tror att de kan göra som de vill. De förstår inte vad de gör med människor. Det värsta är att han kanske hyr ut till andra, och bara kan gå vidare och fortsätta. Jag skulle vilja hindra att någon annan hyr eller råkar ut för det här, säger hon.

Hyresvärden Ingvar Zachrisson har haft den aktuella stugan utannonserad för uthyrning på nytt under hösten. Men när Hem & Hyra ringer ångrar han sig.

– Jag vill ju hyra ut för att hjälpa en människa att ha någonstans att bo, det är så jag är funtad. Men det är klart att jag blir avskräckt. Jag har annons ute och har fått så många svar. Men jag har blivit väldigt försiktig nu. Jag skjuter det på framtiden.

Ingvar Zachrisson säger att han aldrig tidigare haft problem i rollen som hyresvärd. Han har just nu en annan hyresgäst i en annan bostad, och säger sig tidigare bara ha hyrt ut vid något enstaka tillfälle. Men nu är han tveksam till om det blir fler gånger.

– Jag kan bara beklaga att det har blivit så här. Jag anser att jag har ingenting att dölja och har skött det här på bästa, tänkbara möjliga sätt. Det mänskliga har gått före allt annat. Så att jag har absolut ingenting att skämmas för i det här fallet, tvärt om.

Hyresgästföreningens bedömning är dock att inte heller uppsägningen har hanterats rätt av hyresvärden.

– Det är väldigt svårt att få ett hyresavtal att upphöra omedelbart. Allting måste prövas i domstol, säger juriststrateg Ellinor Rapp.

En hyresvärd har vissa möjligheter att säga upp ett bostadskontrakt ”med omedelbar verkan”, som det heter. I verkligheten kan värden inte riva hyresavtalet och kasta ut dig från en dag till en annan.

– Hyresgästen måste ha misskött sig på något sätt. Till exempel att man inte har betalat hyran i tid. Då ska det skickas ut en varning och man ska ha möjlighet att betala in sin skuld.

Därefter är det upp till värden att gå till Kronofogden eller tingsrätten, bevisa vad hyresgästen har gjort fel och få uppsägningen prövad. Sådant brukar ta tid. Men det hade Josefin Lövdahls hyresvärd alltså behövt göra om kontraktet verkligen skulle rivas.

– Det är precis som att hon hade hyrt en lägenhet hos Viskaforshem, det är samma regler som ska gälla, säger Ellinor Rapp.

Eftersom kontraktet inte innehöll något maxantal för hur många personer som är tillåtna i huset är det tveksamt om tingsrätten skulle anse att Josefin Lövdahl misskött sig, bedömer Hyresgästföreningen.

– En inneboende får man ju ha utan att fråga hyresvärden om lov, så länge det inte är till men för hyresvärden. Hade det varit viktigt för honom hade han kunnat skriva in det i kontraktet. Då hade det varit mycket enklare för honom att peka på, säger Ellinor Rapp.

Hyresgästföreningen råder alla som vill hyra ut bostäder till andra att noga ta reda på vilka regler som gäller, i förväg.

– Det här är inte ovanligt att vi stöter på. En privatperson som hyr ut en bostad eller flera, men som inte ser sig som hyresvärd och faktiskt inte förstår att man måste förhålla sig till hyreslagen. Men det är exakt samma regler som för de stora kommunala bolagen. Han kanske inte riktigt har förstått det, utan tänker att han kan göra lite som han vill, säger Ellinor Rapp.

Fakta: Detta gäller vid privatuthyrning
  • För den som bara hyr ut en enda bostad gäller privatuthyrningslagen. Den tar bort besittningsskyddet för hyresgästen. Värden behöver till exempel inte uppge några skäl vid uppsägning, och hyresgästen kan inte pröva uppsägningen juridiskt (jämför faktaruta nedan).
  • Under själva uthyrningen gäller den vanliga hyreslagen. Kruxet är att hyresgästen inte alltid kan använda den om värden trilskas. Eftersom besittningsskyddet är så svagt har värden alltid möjlighet att helt sonika säga upp den hyresgäst som ”krånglar”.
  • Privatuthyrningslagen omfattar bara den första bostaden man hyr ut. Hyr man ut en till så gäller hyreslagen som vanligt för bostad nummer två.
  • Om man hyr ut fler än två bostäder räknas det som näringsverksamhet.
Fakta: Om värden säger upp kontraktet
  • Normal uppsägningstid för ett tillsvidarekontrakt är tre månader, om det är hyresvärden som säger upp avtalet. Om den uppsagda hyresgästen protesterar ska uppsägningen prövas juridiskt, vanligtvis av hyresnämnden. De flesta beslut kan överklagas till hovrätten. En sådan process tar flera månader. Under tiden kan hyresgästen bo kvar.
  • Om hyresgästen missköter sig, till exempel låter bli att betala hyran, kan hyresvärden i vissa fall säga upp kontraktet med omedelbar verkan. Men i praktiken blir det aldrig någon omedelbar effekt. Först måste hyresvärden gå till Kronofogden eller tingsrätten, bevisa att det finns goda skäl och få uppsägningen prövad i domstol.
  • Du kan alltså aldrig bli skyldig att flytta ut på en gång om din hyresvärd säger upp ditt tillsvidarekontrakt.
  • Läs mer om vad som gäller på Hyresgästföreningens sajt.
Läs också Lennarts vägran att flytta kostade för mycket – nu tänker värden om 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm" Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.