HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Portalen ska öppna dörren till jobb för Hagebybor

Norrköping ​Hagebybor som är bidragsberoende ska få bättre hjälp att kunna försörja sig själva. Det är syftet med Portalen, som invigdes på tisdagen.

​Portalen är en lokal där fem aktörer finns representerade med personal. Det är Hyresbostäder, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket, ABF och Marieborgs folkhögskola som står bakom satsningen. Portalen ligger centralt i Hageby, nära vårdcentralen, skolan, fritidsgården och Hageby centrum.

– Ingen som bor i Hageby har mer än tio minuters promenad hit, säger Tomas Lindquist, ansvarig för stadsdelsutveckling hos Hyresbostäder.

Läs ocksåHyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

Han förklarar tanken bakom satsningen:

– Vi ser att det finns många människor i stadsdelen som inte har någon egen försörjning, utan får bidrag av olika slag. Vårt mål är att fler ska kunna försörja sig själva.

Hageby är Norrköpings största stadsdel, med drygt 8 000 invånare. 45 procent av dem förvärvsarbetar, medan motsvarande siffra för hela Norrköpings kommun är 74 procent. Tomas Lindquist tycker att det är svårt att peka på någon enskild orsak till varför det ser ut så. Men han konstaterar att många Hagebybor är födda utanför Sverige och att det ofta är svårare för invandrare att komma in på arbetsmarknaden.

Läs ocksåNorrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna?

– Vi tror att när människor inte får jobb så beror det många gånger på att man saknar de rätta nätverken och framför allt det kan vi hjälpa till med genom att flera aktörer samlas på en och samma plats.

På Portalen ska man kunna få hjälp att hitta rätt utbildningsväg eller kanske en praktikplats som på sikt kan leda till arbete.

Kommunägda bostadsbolaget Hyresbostäder deltar i satsningen av flera skäl. Dels tror bolaget att deras hyresgäster mår och trivs bättre om de kan försörja sig själva.

Läs ocksåSofia får betala men grannen parkerar gratis - Så mycket skiljer p-hyrornaHyresgäst vid p-plats

– Men det är också en förvaltningsfråga. I områden där många är daglediga och är hemma hela dagarna slits fastigheterna fortare, menar Tomas Lindquist.

Läs också Stadsdelen stryks från listan - samtidigt har brotten ökat Ny Norrköpingshyra påverkar över 18.000 lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.