Annons

Poststrid har blossat upp igen

Kinda Poststriden i Kisa går vidare. Hyresgästerna i området Kulla ser ut att tvingas välja mellan postboxar och hyreshöjning, eller att posten inte längre delas ut.
Foto: Jenny Knutsson
Kent Nieroth, Forum för fastighetsboxar, menar att fördelarna med boxar överväger. Hyresgästföreningens Benny Andersson är dock kritisk och menar att Posten tvingar hyresgästerna att stå för företagets rationaliseringar. Anders Andersson är lagledare för brevbärarna i Kinda och berättade om sin arbetsmiljö och hur den kan bli bättre.

I våras hotade Posten att sluta med utdelning till många av Stiftelsen Kindahus hyresgäster i Kisa, om inte bolaget vidtog åtgärder för att förbättra brevbärarnas arbetsmiljö. Posten krävde att Kindahus ersätter brevinkasten med postboxar i trapphusen, men drog tillbaka kravet sedan stiftelsen gått med på att se över belysningen.

Den utredning som Kindahus har gjort visar dock att det skulle bli ungefär fyra gånger dyrare att byta trapphusbelysningen så att den når upp till Postens krav, jämfört med att installera postboxar. Därmed är boxarna åter det främsta alternativet. Men både Kindahus vd Per Cedervall och Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson är kritiska mot att Posten låter stiftelsen, och därmed hyresgästerna, stå för vad de menar främst är ett sätt för Posten att spara pengar.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Irritationen delas uppenbarligen av hyresgästerna i Kulla. En del av dem kom till ett informationsmöte som hölls i området på tisdagskvällen. De fick då veta att kostnaden för att installera boxar motsvarar en hyreshöjning på åtta kronor i månaden för varje lägenhet.

– Jag har all respekt för att det är jobbigt för brevbärarna att springa i trappor. Men det är Postens sak att lösa sin egen arbetsmiljö, inte vår, säger hyresgästen Inger Bronow.

– I grund och botten handlar det om att Posten vill rationalisera men inte själva är beredda att ta kostnaden för det, säger Benny Andersson.

Läs ocksåÄngen spolades ner i grannarnas trädgård: "Har ingenting emot det"Martin Hansson står på en torr gräsmatta. I förgrunden syns prästkragar. Kindahus skapar ängar i bostadsområden.

Han föreslog att brevbärarna i stället ska börja använda pannlampor. Förslaget möttes inte av någon större entusiasm från Kent Nieroth från Forum för fastighetsboxar, som representerar Posten men även andra postutdelande företag i den här typen av frågor.
– Vi använder inte pannlampor, var hans kortfattade svar.

Annons

Kindahus har föreslagit ett annat alternativ; att stiftelsen installerar boxar som Posten betalar hyra för. Men Kent Nieroth menar att det skulle strida mot Postens interna regler.

Enligt Per Cedervall ligger bollen nu hos Hyresgästföreningen, som ska ta ställning till om man ska gå med på en hyreshöjning. Hur föreningen kommer att ställa sig till detta kan Benny Andersson inte svara på i nuläget.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

Enligt Posten är det enda alternativet till postboxar att utdelningen upphör. I så fall skulle hyresgästerna själva tvingas hämta sina brev och paket i Postens lokaler på Västra vägen, en kilometer från Kulla, som bara håller öppet ett par timmar om dagen.

Kent Nieroth pekar på att andra bostadsbolag, bland annat i Hultsfred och Vimmerby, gått över till boxar utan större protester. Men Per Cedervall tycker att en sådan jämförelse inte är meningsfull.

– Det är inte så att man vill ha boxar, det är Posten som tvingar oss fastighetsägare att införa dem, menar han.

Annons

Kindahus har 177 lägenheter i Kulla. Postens krav berör även hyresgäster i andra områden.

– Sammanlagt handlar det om mellan 500 och 600 lägenheter, säger Per Cedervall.

Läs mer om poststriden i Kisa:
Inget poststopp för Kindahus hyresgäster
”En jätteförsämring för hyresgästerna”
Hyresgäster i Kisa måste ta ledigt för att få posten

Läs också Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats P-platser missbrukades - nu tvingas hyresgästerna betala De adopterar för ett vackrare bostadsområde

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.