Annons

Privata värdar lockas till kommunal kö

Nyheter Privata hyresvärdar rusar till de kommunala bostadsförmedlingarna. Att själva slippa hålla ordning på kön ger dem möjlighet att spara både tid och resurser.

Att vänta sig till en lägenhet i någon av landets tre största städer har blivit betydligt smidigare.

Förr var lägenhetsökare förutom den kommunala bostadsförmedlingen hänvisad till de privata bostadsbolagens egna köer – vilket inte sällan ledde till oönskat krångel.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bara för fyra år sedan tillhörde mindre än var tionde lägenhet i den kommunala bostadskön i Malmö en privat fastighetsägare. Även huvudstaden befann sig i en liknande situation. I år kommer mer än 40 procent av lägenheterna hos bostadsförmedlingen i landets tre största städer från privatvärdar.

Jenny Burman, kommunikationschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm, talar om en tydlig utveckling.

– Vi har jobbat otroligt mycket på att nå ut till de privata fastighetsägarna och äntligen får vi se den här typen av resultat, att allt fler vill jobba med oss. Det är en väldigt rolig utveckling.

Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

Det ökande byggandet har i Stockholmsregionen framför allt lett till ett större utbud av nyproduktioner. Även de studentbostäderna har blivit märkbart fler i den kommunala kön.

Annons

Fler lägenheter hos den kommunala bostadsförmedlingen leder dock inte automatiskt till en större chans att få bostad.

– Som sökande har du ett bredare utbud, service och tillgänglighet förbättras. Ju fler hyresrätter som finns samlade på ett ställe desto enklare är det att söka de lediga som finns, säger Jenny Burman.

Läs ocksåGratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostarEn tvådelad bild. Ett porträtt på en man med glasögon och grått hår. En kö av Duplo-figurer.

Från fastighetsägarnas sida är en av fördelarna med att ansluta till den kommunala förmedlingen att man omfattas av en professionell kundservice.

– Som fastighetsägare sparar man tid och pengar till hög kvalitet. Alla tjänster vi tillhandahåller är kostnadsfritt, säger Jenny Burman.

Allra mest dramatisk ökning av privatvärdar har skett i Malmötrakten. Här har det å andra sidan varit betydligt svårare att knyta till sig nya kommunala värdar i takt med att förmedlingsområdet vuxit, berättar Krister Hjelm, chef på Boplats syd.

Annons

– Numera omfattar vi tio kommuner runt omkring Malmö. De kommunala bostadsbolagen brukar säga att de ser det som sitt uppdrag att serva sina egna invånare och att det då krockar med en regional förmedling. Det tycker jag är olyckligt eftersom bostadsmarknaden idag är regional, vilket många privata fastighetsägare sett och drar nytta av genom oss.

I Göteborg har ökningen av privata hyresrätter varit betydligt mer blygsam. Orsaken är att bostadsförmedlingen sedan lång tid tillbaka är till 30 procent privatägd.

 – Vi har alltid haft en jättestor andel lägenheter från privata värdar. Men även hos oss har det gått upp lite på senaste, säger Maria Meyer-Martins, vd för Boplats Göteborg.

Fakta: Andel lägenheter från privata värdar

Stockholm:2010: 33 procent2013: 38 procent2014: 46 procent

Malmö:2010: 8 procent2013: 24 procent2014: 41 procent

Göteborg:2010: 40 procent2013: 38 procent2014: 40 procent

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.