Annons

Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent

Halland Privata hyresvärdar i Varberg och Kungsbacka vill nu se hyreshöjningar på samma rekordhöga nivåer som i resten av landet. Hallands kommunala värdar lägger sig hittills något lägre, men kräver ändå historiskt höga hyreshöjningar.
I Varberg vill Derome Fastighet och en rad andra privatvärdar höja hyrorna med 9,56 procent i januari. Halmstads kommunala hyresvärd HFAB har presenterat ett utgångsbud på 5,5 procent.
Foto: Gustaf Görfelt/Joakim Leihed
I Varberg vill Derome Fastighet och en rad andra privatvärdar höja hyrorna med 9,56 procent i januari. Halmstads kommunala hyresvärd HFAB har presenterat ett utgångsbud på 5,5 procent, vilket hittills är lägst i länet.

HELA LISTAN: Så mycket vill halländska värdar höja din hyra 2023

Just nu rullar hyresförhandlingar igång som berör 20 000 hyresgäster runt om i Halland. Liksom på många andra håll i landet är utgångsbuden från fastighetsägarsidan rekordhöga.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När hyresförhandlingarna nu startar i Varberg kräver Fastighetsägarna GFR en hyreshöjning på 9,56 procent från årsskiftet. Det skulle betyda 670 kronor extra i månaden för en lägenhet som i dag kostar 7 000 kronor.

Förhandlingen berör cirka 1 500 hyresgäster hos privata hyresvärdar i Varberg, bland annat hos storvärden Derome Fastighet.

I Kungsbacka vill de privata fastighetsägarna höja hyrorna med 9,29 procent från och med årsskiftet. I förhandlingen mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen ingår bland annat Kungsbackas största privatvärd Aranäs, som har 2 100 lägenheter i kommunen, samt Stena Fastigheter och Fortinova.

Läs ocksåKommunalt bolag kräver ännu högre höjning än privatvärdar: 10,76 procent

”Historiskt sett en hög höjning”

Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GFR, har nyligen sagt till Hem & Hyra att det egentligen vore motiverat med hyreshöjningar på 20–25 procent. Detta givet de kraftiga kostnads- och ränteökningar som satt branschen i ett skruvstäd.

Annons
Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna GFR.
Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna GFR.

– Det är klart att det historiskt sett är en hög höjning. Men sett till vad andra bostadskonsumenter drabbas av just nu så är det trots allt relativt marginellt.

I Göteborg har Fastighetsägarna GFR nyligen presenterat ett bud på 9,73 procent. Hyresgästföreningens förhandlingschef i region Västra Sverige, Carl-Johan Bergström, har avfärdat kravet som ”orealistiskt”.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Jag kan lova att vi inte kommer att enas. Sannolikheten att de här förhandlingarna ska lyckas i närtid är extremt låg, har han sagt till Hem & Hyra.

Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningen.
Carl-Johan Bergström, Hyresgästföreningen.

Rejäla höjningskrav även från kommunala värdar

Även flera av Hallands kommunala hyresvärdar har aviserat att de vill höja hyrorna i januari. Utgångsbuden är inte fullt lika saltade som på privatsidan, men ligger likväl betydligt högre än tidigare år.

Hyltebostäder har med sig ett krav på 7,83 procent till förhandlingsbordet. Laholmshem yrkar på 7,8 procent. Halmstads kommunala hyresjätte HFAB har lagt utgångsbudet 5,5 procent.

Annons

Även Kungsbackas kommunala hyresvärd Eksta har aviserat att bolaget vill höja hyrorna i januari. Hur mycket bostadsbolaget yrkar på är ännu inte känt.

LÄS MER
Hur förhandlas min hyra?

Så kan du påverka hyresförhandlingarna

Hela landet – så mycket vill värdarna höja din hyra

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.