Annons

Professor dömer ut Familjebostäders försäljning

Stockholm Vänsterpartiet har polisanmält Familjebostäders ordförande. Nu får de stöd av juridikexperten Jan Andersson som betecknar ordförandens agerande som omdömeslöst.

Följetongen om Familjebostäder, Svenska Bostäder och Stockholmshems beslut att sälja nästan 3000 hyresrätter fortsätter.

I morse polisanmälde Ann-Margarethe Livh, V, vice ordförande i Familjebostäders styrelse, Jonas Nilsson, M, ordförande i Familjebostäder. Polisanmälan gäller att styrelseledamöterna inte fått inblick i fastighetsförsäljningen och fått delta i ärendets beredning.
– Det är inte acceptabelt att Familjebostäders ordförande Jonas Nilsson undanhåller en sådan här affär för delar av styrelsen, säger Ann-Margarethe Livh. Jag fick ta del av handlingarna veckan innan beslutet fattades, efter att affären redan förberetts under flera månaders tid, enligt ett pressmeddelande.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Men Jonas Nilsson håller inte med om att han undanhållit information för styrelsen utan menar att det är bättre att bolagets professionella ledning sköter affärerna istället för politikerna. Han säger att även han fick informationen en vecka före styrelsemötet.

Om Jonas Nilssons agerande är olagligt kan inte Jan Andersson professor i civilrätt vid Stockholms universitet och expert på aktiebolagsrätt, svara på. Däremot anser han att ordförandens agerande är omdömeslöst. Den normala gången är att ordföranden väcker frågan om en försäljning i styrelsen och att det sker en diskussion på ett eller flera styrelsemöte innan beslut fattas.

Annons

–Det går inte att lägga fram ett förslag som bara klubbas igenom. Det tycker jag ordförande borde begripa. Poängen med att ha en styrelse är att den ska god insyn i bolagets verksamhet och affärer och det kan den inte ha om den inte får reda på saker i tid, säger han.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

Vilka konsekvenser kan ordförandens agerande få?
– Styrelsemedlemmar som fattar beslut på dåliga grunder kan i värsta fall bli skadeståndsskyldiga i efterhand. Men om inte affären diskuteras eller kan granskas kritiskt och ifrågasättas är risken att affären inte blir optimal, det kanske är fel tidpunkt att sälja eller fel pris eller fel köpare, säger Jan Andersson.

Han säger att han får intrycket av att den moderata ordföranden blandar ihop de politiska skiljelinjerna i styrelsen med styrelsearbetet.

Hur menar du då, att de agerat så här för att tysta den politiska debatten i styrelsen?
– Jag nöjer mig med det jag sagt att det verkar som att de blandar ihop ideologi och styrelsearbete och det ska man inte göra, säger han.

Annons
Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

Bakgrunden är att styrelsen i Familjebostäder den 7 mars klubbade igenom försäljningen av   1 382 lägenheter till Willhem. Men beslutet föregicks inte av någon diskussion i styrelsen utan Jonas Nilsson och övriga ledamöter fick informationen om affären sju dagar före styrelsemötet. 

Jonas Nilsson har tidigare sagt till Hem & Hyra att han inte alls försöker tysta debatten.

Läs också Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.