Annons

Radonhusen kan rivas redan nästa sommar

Upplands-Bro De radonskadade husen på Bagarvägen och Målarvägen i Upplands Bro kan rivas redan nästa sommar. På marken planerar kommunen att bygga nio nya fyravåningshus.

Idag finns här fyra trevåningshus byggda 1966 med 95 hyresrätter som ägs av kommunens bostadsbolag Upplands-Brohus. Trots flera olika försök att sänka de höga bequerelnivåerna har man inte lyckats få bukt med problemen. När rivningsarbetet kan börja beror framförallt på när alla boende som måste flytta har fått en ny bostad.

– I dagsläget har mellan 55 och 60 av de 95 hyresgästerna fått ett annat boende, de flesta genom förtur i vårt bestånd. Om vi lyckats hjälpa alla till en annan bostad och om detaljplanen är klar så kan det bli aktuellt att börja riva husen nästa sommar, skriver bolagets vd Tore Olsson i ett mejl till Hem & Hyra.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kommunen har skickat ut ett förslag till ny detaljplan där grannar tillfrågas om de kan tänka sig högre hushöjder på platsen. Ikväll hålls ett möte för allmänheten där man kan ställa frågor om den nya detaljplanen klockan 18 på biblioteket i Bro.

De hyresgäster som har begärt ersättning för den tid de har tvingats bo i de radonskadade husen får dock vänta ytterligare. Upplands-Brohus har bestridit hyresgästernas talan i sin helhet och parterna väntar fortfarande på om och när tingsrätten ska ta upp ärendet.

Annons
Läs också Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Ett år efter sprängningen – nu får Johan rätt till skadestånd men vissa grannar blir utan: "Många mår fortfarande dåligt" Boråsvärd tog ut närmare 45 procent i överhyra - tvingas betala tillbaka Glömde släcka ljuset – döms till att betala en kvarts miljon

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.